Šiuos žodžius noriu pakartoti jo kolegoms liberalams – Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui ir vicemerui Artūrui Šulcui: aš taip pat esu sukrėstas.

Ne todėl, kad mane įtartų paėmus kyšį, bet ne mažiau „žmogiškąja prasme“. Mane sukrėtė Klaipėdos liberalų troškimas iš „auksinio“ sklypo prie jūros išvaryti likimo nuskriaustus vaikus ir skurstančias šeimas.

Siužetas, sakyčiau, klasikinis, vystomas pagal geriausias „auksinių“ sklypų tvarkymo tradicijas. Puikioje vietoje prie jūros, Melnragėje, stovi Klaipėdos savivaldybei priklausantis namas, kuriame 22 metus veikė Virginijos Kairienės vadovaujamas organizacijos „Visos Lietuvos vaikai“ padalinys.

Per tą laiką ponia Virginija šiame name išaugino 16 vaikų, kurių tėvams buvo atimtos tėvystės teisės, dar 84 vaikams suteikė laikiną prieglobstį – net 69 iš jų pavyko sugrąžinti į šeimas, išgelbstint nuo valdiškų globos namų.

Be to, maistą, pastogę, švarius rūbus ir atjautą čia rado daugybė vienišų motinų, senukų, kitų skurdo prispaustų ir užribyje atsidūrusių žmonių. Kas vasarą čia ilsėdavosi po pusantro šimto vaikų – tų, kurie jūros kitaip nepamatytų, nes tėvai vos įstengia nupirkti duonos.

Tačiau prieš porą metų keli Klaipėdą valdantys liberalai nusprendė, kad „auksinį“ sklypą reikia panaudoti kitaip. Kaip – niekas, išskyrus juos pačius, iki šiol nežino. Miesto taryba jokių sprendimų dėl to nepriėmė. Bandant išpešti ką nors konkretaus, užsiminta, esą gal ten būsią senelių namai. O gal privatus vaikų darželis. Gal.

Todėl V. Kairienei su visais bėdžiais nurodyta išsikraustyti, nes tokios paslaugos savivaldybei nebereikalingos. Kur? Į griūvantį ir supelijusį butą (taip šio tipo politikai įsivaizduoja vietą kvailių, uždirbančių mažiau nei 5000 litų – tokią sumą E. Masiulis kadaise nurodė kaip kvailumo kriterijų).

Kad iškraustytų skurdžius iš geros vietos prie jūros, liberalai savivaldybės vardu kreipėsi į teismą, ir po porą metų trukusio proceso pagaliau patyrė pergalę: kovo 10 d. nutartimi Klaipėdos apygardos teismas paliko nepakeistą apylinkės teismo sprendimą, kuriuo patenkintas mero V. Grubliausko pasirašytas ieškinys – iškeldinti atsakovus „su visu jiems priklausančiu turtu“.

„Jei neišsikeldinsite per nustatytą terminą, iškeldinimas vyks priverstine tvarka 2016 m. birželio 8 d. 14 val.“, – neseniai pranešė antstolis, kurį savivaldybė pasitelkė „atsakovų“ iškraustymui.

Vienas iš tų „atsakovų“, netrukus vykdysiančių mero V. Grubliausko reikalavimą – 14 metų berniukas, kuris įstengia užmigti tik su šviesa, nes labai bijo tamsos. Kai jam buvo penkeri, jo tėvams atėmė tėvų teises, nuo tada jį augina V. Kairienė.

Dabar vaikui puikiai sekasi, bet tamsos, kuri vejasi iš ankstesnio gyvenimo, pamiršti negali. Kita „atsakovė“ – pusantrų metų kūdikį auginanti devyniolikmetė.

Motina, išvažiavusi į Vokietiją, paliko ją paauglę, tad iš pradžių atsidūrė globos namuose, o vėliau pasiprašė pas V. Kairienę. Kalbant liberalų terminais, kūdikis „yra visas jai priklausantis turtas“, su kuriuo ir bus išsikraustyta į gatvę.

Ar tikrai pergalė prieš šiuos „atsakovus“ – ir kitus silpnuosius, kurie ieškinyje neįvardinti – yra sveiko proto pergalė? Koks jos tikslas? Kad Melnragėje įsikurtų privatus vaikų darželis? Kad jūra būtų galutinai rezervuota tik privačius darželius įperkančių tėvų vaikams?

O kiti vaikai, visą vaikystę praleidžiantys daugiabutynuose, nuo mažens įprastų daug nenorėti, užgniaužę troškimus savyje taip, kaip užgniauš norą pamatyti jūrą?

O gal per mažai matėme uždarų elito kvartalų, išdygusių pajūryje buvusių vaikų stovyklų vietose?

Ši iškeldinimo akcija vykdoma nepaisant to, kad vaikai Lietuvoje nuolat sudaro didžiausią skurstančių žmonių grupę ir įvardijami kaip nelaimingiausi Europoje, kurioje išsiskiriame dideliu paauglių ir jaunimo savižudybių skaičiumi, mirtingumo lygiu ir patyčių paplitimu.

Kodėl, žinodami šią statistiką, Klaipėdos liberalai ne mažina, bet dar labiau didina skurstančių vaikų patiriamą socialinę atskirtį?
Klaipėdoje iki šiol nėra nė vienos šeimynos, kur tėvų globos netekę vaikai galėtų augti šeimos aplinkoje – tik treji valstybiniai globos namai.

Kodėl savivaldybė nenori Melnragėje įkurti jaunos šeimos, kuri augintų tokius vaikus, – stebisi V. Kairienė, kurios vadovaujamas fondas tokiai šeimynai mielai padėtų.

Vietos reikia ir būsto netekusioms gausioms šeimoms, kol jos laukia savivaldybės pažadėtų butų – šiuo metu Melnragėje kaip tik gyvena motina su dviem nepilnametėmis dukromis ir dviem neįgaliais sūnumis.

O gal ateityje tokius žmones pas save priims meras V. Grubliauskas? Reikia namų ir vaikus pagimdžiusioms nepilnametėms ar jaunoms nėščioms moterims, kurios nesulaukia šeimos ir artimųjų pagalbos – vieną jų Virginija atkalbėjo daryti abortą, dabar ji laiminga, augindama penkerių metų dukrą.

Jei ne prieglobstis, kurį Melnragėje šiai mamai suteikė V. Kairienė, tos mergaitės šiandien nebūtų.

Vardan ko V. Grubliauskas ir jo bendražygiai taip siekia pergalės prieš silpnuosius? Ir ar tikrai ta pergale džiaugiasi visi liberalai? Iki birželio 8 dienos iškeldinimą dar galima atšaukti.

Kadangi Klaipėdos m. taryba nepriėmė jokių sprendimų dėl V. Kairienės vadovaujamos organizacijos iškeldinimo iš Melnragės, turiu vilties, kad dauguma tarybos narių nepritaria šiai mero V. Grubliausko ir jo bendraminčių akcijai.

Todėl kreipiausi į Klaipėdos m. tarybos narius, prašydamas artimiausiame posėdyje šį klausimą pateikti balsavimui, o jei taryba iškeldinimui nepritars – jį sustabdyti.

Taip pat pakviečiau tarybos posėdyje pristatyti pasiūlymą ir balsuoti už tai, kad šioje vietoje būtų įkurta vaikų globos šeimyna ir vystoma vasaros stovykla moksleiviams iš skurstančių šeimų.