Šią dieną lydi žmogaus atsakomybę pabrėžiantys šūkiai, tokie kaip – „Gyvenk savo gyvenimą prieš pradėdamas kito gyvenimą“; „Tavo gyvenimas. Tavo balsas: kalbėk apie kontracepciją“; „Tavo kūnas. Tavo gyvenimas. Tavo pasirinkimas“. Šių metų Pasaulinė kontracepcijos diena akcentuoja žmogaus lytines ir reprodukcines teises – „Gyvenk savo gyvenimą. Žinok savo teises. Išmanyk kontracepciją“.

Pokalbis apie kontracepciją kai kam gali atrodyti nereikšmingas globalios ekonominės ir finansinės krizės ar Lietuvos socialinių ir energetikos problemų fone, tačiau ši diena turėtų būti svarbi kiekvienam, kuriam rūpi Lietuvos šeima, Lietuvos demografinė situacija, jaunų žmonių gyvenimo kokybė. Be tinkamos jaunimo sveikatos priežiūros, deramo valstybės dėmesio žmogaus lytinei reprodukcinei sveikatai, lytinėms ir reprodukcinėms teisėms, šeimos planavimui negali būti žmonių gerovės. Šiandien Europoje Lietuva garsėja diskriminacine šeimos politika, kuria tapatinama šeima ir santuoka, kuria atmetami piliečių lūkesčiai saugiai gyventi įstatymu įteisintoje partnerystėje, ir tuo, kad Lietuvoje nėra palankių jaunimui sveikatos priežiūros paslaugų.

Neplanuotas nėštumas yra žmonijos problema, kadangi kasmet 80 milijonų moterų pastoja neplanuotai. 58 proc. jų nutraukia nėštumą. Lietuvoje kasmet atliekama apie 9 tūkstančius abortų. Kasmet gimdo 2500 merginų iki 19 metų. Tai vyksta todėl, kad moterys nenaudoja kontraceptinių priemonių arba naudoja jas nepastoviai ir netinkamai.

2011 m. balandžio – gegužės mėnesiais 29 pasaulio valstybėse buvo atlikta 15-19 metų amžiaus merginų ir vaikinų apklausa, kuri atskleidė lytinio švietimo stoką, jaunų žmonių netinkamą lytinę elgseną, jų baimes dėl lytinių santykių kreiptis į gydytojus, mokytojus, tėvus ir giminaičius. 40 proc. Lietuvos jaunuolių teigė nežinantys, kokį kontracepcijos metodą rinktis. 33 proc. išreiškė baimę, kad tėvai nesužinotų apie jų lytinius santykius. 27 proc. nedrįso kreiptis patarimo į profesionalus. 28 proc. sakė nedrįstantys įsigyti kontraceptikų. 23 proc. aiškino, jog mokykloje nesukuriama sveika ir konfidenciali aplinka, kuri įgalintų jaunus žmones kelti klausimus apie lytinį gyvenimą ir lytiškumą. Tik 21 proc. apklaustų merginų ir 26 proc. vaikinų tvirtino turintys pakankamai žinių apie kontraceptikų vartojimą.

75 proc. lietuvių tvirtino radę informaciją apie kontracepciją internete. 56 proc. – spaudoje. 51 proc. šviečiamojoje literatūroje. Apklausa išryškino ir jaunuolių netikslias žinias kaip išvengti neplanuoto nėštumo – nutraukiant lytinį aktą, santykiaujant menstruacijų metų, apsiprausiant po akto.

M.A.Pavilionienė
Neplanuotas nėštumas yra žmonijos problema, kadangi kasmet 80 milijonų moterų pastoja neplanuotai. 58 proc. jų nutraukia nėštumą. Lietuvoje kasmet atliekama apie 9 tūkstančius abortų. Kasmet gimdo 2500 merginų iki 19 metų. Tai vyksta todėl, kad moterys nenaudoja kontraceptinių priemonių arba naudoja jas nepastoviai ir netinkamai.

Tarptautinė apklausa parodė, kad jauni žmonės yra palikti savišvietai formuojant savo lytinę elgseną. Kad nesistemingai įgyta menka ir nepatikima informacija apie lytinę elgseną ir vaisingumo kontrolę pastūmėja jaunus žmones neatsakingiems lytiniams santykiams, kurie gali sužlugdyti jaunų žmonių likimą, sveikatą, gyvenimą.

Manau, Lietuvoje atėjo laikas kalbėti apie žmogaus lytinę prigimtį, šeiminio ir asmeninio gyvenimo planavimą atvirai ir moksliškai, be moralistų veidmainystės, be šventeivų religinio fanatizmo ir dogmatizmo, be politikų demagogų įstatymų prievartos.

Lietuvos politikai, mokytojai, medikai ir dvasininkai turėtų prisiimti atsakomybę už tai, kad iki šiol Lietuvos mokyklose nėra šiuolaikiniu mokslu grįsto lytinio švietimo susieto su asmenybės tapatybės raida. Kad iki šiol dominuoja žmogaus lytiškumo kaip nuodėmingos prigimties aiškinimas ir kad Bažnyčia ir valstybė vis dar mėgina žmogaus prigimtį kontroliuoti. 70 proc. apklaustų Lietuvos jaunuolių teigė nepasitikėtų dvasininkais, kurie teikia informacija apie kontracepcijos pasirinkimą.
Žmogus yra laisvas. Žmogus turi teisę gyventi ir planuoti savo privatų gyvenimą. Valstybė, suteikdama individui galimybę mokytis ir šviestis, naudotis sveikatos apsaugos paslaugomis, suteikia žmogui galimybę pačiam būti atsakingam už savo sveikatos ir gyvenimo kokybę.

Lietuvoje jauniems žmonėms turi būti sukurtos palankios sveikatos apsaugos paslaugos, kurias jaunuoliai gautų konfidencialiai, be gydytojų moralizavimo, gąsdinimų, psichinės prievartos. Apsimesdami, kad jaunimo, kaip ypatingos visuomenės grupės, lytiškumo problemos neegzistuoja, nepadedame savo vaikams gauti patikimos informacijas apie lytinę elgseną, kuri yra žmogaus asmenybės raiškos dalis. Nusišalindami nuo jaunimo lytiškumo problemų sprendimo pastūmėjame savo vaikus į rizikingą gyvenimo būdą – infekcinių lytiškai plintančių susirgimų grėsmę, ankstyvus gimdymus, abortus, sveikatos sutrikimus, mirtį.

Pasaulinė kontracepcijos diena – tai tiesos apie žmogaus prigimtį diena. Žmogus yra lytinė būtybė, gebanti racionaliai reguliuoti savo lytiškumą ir savo privatų šeimos gyvenimą. Žmogui tai daryti padeda kontracepcija.