Konservatoriai įtaria klastą – galimus Valstiečių ir žaliųjų susitarimus su socialdemokratais. Šie purto galvas, neigia suokalbius, bet šelmiškai šypsosi. Konservatorių nerimas auga.

Konservatorių planas buvo tobulas – seną liūdnai nugarsėjusį partijos lyderį pakeisti jaunuoju anūku, rinkėjus vilioti permainomis ir po rinkimų sėkmės kaip ir 2008-isiais mažaisiais koalicijos broliais priglausti liberalus, kurie dėl ministro posto ar dar kokių nors gėrybių slepiamų dėžutėse, pasirašo su bet kokiu velniu eiti obuoliauti. Net ir su konservatoriais.

Planas, galima sakyti, pildėsi – rinkėjai kibo ant permainų pažadų kabliuko. Nereikia Seime senų veidų – siūlom šviežius. Tiesa, konservatorių pateikta šviežiena atsidavė naktinėmis mokesčių reformomis, pensijų ir algų karpymais, netgi dujų užtaisais po daužomais Seimo langais.

Tarp šviežių konservatorių pavardžių dvoktelėdavo į sąrašą sukaišiotos senienos – tas pats apie save vadovėlius kūręs ekspremjeras Andrius Kubilius, pensininkų ašaromis aplaistyta eksministrė Ingrida Šimonytė, į mamos verslus europinių fondų srautus nukreipęs eksministras Dainius Kreivys, buvusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė, kurios sūnus netyčia išgelbėjo savo pinigus iš uždaromo banko, „Mailiaus bylos“ specialusis liudytojas Kazys Starkevičius ir visa eilė anuomet valdžioje pasižymėjusių, o dabar tos valdžios vėl labai išalkusių ne pirmo šviežumo konservatorių.

Kai kurie rinkėjai net ir patikėję konservatorių pažadu ir pačios Prezidentės raginimu rinktis permainas, jas pasirinko. Tačiau tie, kas turėjo labiau išlavintą uoslę ėmė ir pasirinko ne tas permainas - analogišką šviežieną ant rinkimų prekystalio pasiūliusius valstiečius-žaliuosius. Šių kandidatai pasirodė tokie žali, kad net ir nesunokę. Na, bet rinkėjui bent jau kvapas nerietė nosies ir nekėlė tokių asociacijų kaip konservatorių pašvinkusi šviežiena.

Valstiečiai tapo šių rinkimų pilkuoju arkliuku, jie perėmė rinkėjų balsus ir nusinešė link valdžios Olimpo konservatorių iškeltą permainų vėliavą. O juk atsišviežinę konservatoriai jau matavosi ministrų portfelius: anūkas - premjero, Šimonytė – Sveikatos ministrės, Kubilius – Finansų ministro ir taip toliau, prie kiekvieno portfelio - po eilę konservatorių ir vieną kitą liberalą susirikiavo. O čia staiga valstiečiai-žalieji balsus iš po nosies nujojo.

Konservatoriai ėmė koreguoti planus – nusprendė dar pastumdyti eiles prie valdžios ir pasispaudus priimti į jas ir valstiečius-žaliuosius. Kadangi jie tokie žali, matyt, bus nesunku pakišus vieną kitą ministeriją persivilioti būrelį šviežiai sulipdytos partijos naujokų ir sustiprinus dešiniųjų gretas būtų jau galima atsikratyti nepageidaujamo politinio koalicijos partnerio. Juk ir politologai LVŽS prognozuoja greitą politinę mirtį. Ar pavyks konservatoriams į valdžią nujoti su R. Karbauskio arkliu? Jeigu arklys bus nešulinis asilas, galbūt.

Bet net ir patiems konservatoriams įžvelgus LVŽS vado užsispyrusį būdą ėmė kilti abejonių – ką šis rezga, ir kas bus, jeigu ne tik permainų vėliavą, bet ir visą valdžią nusineš, pavyzdžiui, sudarydamas koaliciją su socialdemokratais. Juk šie nebeturi, ką prarasti. Nebent komfortą pagyventi kelerius metus opozicijoje. Ir dėl postų socdemai, matyt, taip nebesidraskys, Juk atsidžiaugė valdžia per visą kadenciją. Gal net premjero portfelis dar nepriaugęs prie dabartinio rankos.

Koją kišą ir deklaratyvūs R. Karbauskio pareiškimai, kad su korumpuotais politikai į koaliciją neis. Liberalų sąjūdis – partija sugebėjusi sumušti korupcinius rekordus per Lietuvos nepriklausomybę – pasigarsino su šimtatūkstantine lyderio Eligijaus Masiulio eurų suma gauta iš verslininkų. Dabar gi neatsilieka ir konservatoriai – jų deleguotas Karoliniškių apygardos L.Asanavičiūtės apylinkės komisijos pirmininkas STT buvo sulaikytas su kyšiu kaip bankroto administratorius.

Tai kas norės i tokių atsinaujinimą ir tokį skaidrumą deklaravusių partnerių?

Panika konservatorių gretose. Koks asilas tada juos neš į Seimą?..