Pateikiami kaltinimai neva Lietuva nesikalba su kitomis ES šalimis dėl Europos ateities po referendumo Jungtinėje Karalystėje (JK), kad neskiria dėmesio santykiams su JK.

Tokie priekaištai gali būti formuluojami ne šešėlyje, bet visiškoje tamsoje.

Dar prieš referendumą vienas solidžiausių JK leidinių The Times išspausdino mano rengtą straipsnį, raginantį JK likti ES. Kitą dieną po referendumo telefonu kalbėjausi su JK Europos reikalų ministru Davidu Lidingtonu, kuris, beje, per pastaruosius metus du kartus lankėsi Lietuvoje. Dvi dienos po referendumo savo pozicijas telefonu derinome su Vokietijos, Latvijos, Estijos užsienio reikalų ministrais, o prieš keletą dienų ir su Šaiurės Baltijos (6) formato ministrais.

Apie šiuos pokalbius buvo skelbiama ministerijos pranešimuose ir Lietuvos žiniasklaidoje. Lietuvos poziciją dėl santykių su JK ir dėl ES-JK santykių išdėsčiau interviu The Financial Times, BBC, The Washington Post, Bloomberg, The Wall Street Journal, Associated Press, Huffington Post ir dar bent dešimčiai kitų visame pasaulyje įtakingų žiniasklaidos priemonių. Iš tiesų, reikia būti labai giliame šešėlyje, kad viso to nepastebėtum.

Mes darome namų darbus ir viduje. Vyriausybės birželio 29 d. pasitarime buvo pristatytas „Brexit“ klausimas, aptarta, kaip į procesą įtraukti šakines ministerijas, nes reikalingas koordinuotas atsakas į naujus iššūkius, naujus klausimus. Užsienio reikalų ministerijoje birželio 29 d. įkurta speciali grupė su Brexit susijusiems ir į URM kompetenciją patenkantiems klausimams koordinuoti.

Artėjant rinkimams būtų logiška tikėtis, kad šešėlinės vyriausybės užsienio reikalų ministras bent minimaliai pasidomės apie Lietuvos ir kitų ES šalių poziciją „Brexit“ klausimu.

Beje, visų šalių pozicijas galima operatyviai sužinoti iš tviterio erdvės, kuri jau seniai tapo daugelio įtakingiausių pasaulio lyderių kasdieniniu darbo įrankiu, ir kurios taip nemyli (o gal tiesiog nežino kaip naudotis?) šešėlyje esantis ministras.

Neabejoju, kad net ir rinkimų kampanija gali ir turi turėti taisykles – švaistymasis kaltinimais nei pasigilinus, nei pasidomėjus kelia vien nuostabą. Visuomenės klaidinimas ir populizmas nepriduoda solidumo.

Populizmas laimėjo Jungtinėje Karalystėje, tad neleiskime jam laimėti Lietuvoje.