Geriausius užsienio universitetus baigęs, didžiausiose pasaulio korporacijose patirties įgijęs Lietuvos jaunimas savo ryšį su Tėvyne ir atsidavimą jai jau treti metai iš eilės įrodo dalyvaudami jaunųjų profesionalų programoje „Kurk Lietuvai.“ 

Ūkio ministerija kartu su projekto įgyvendintoja „Investuok Lietuvoje“ davė pagreitį pirmai profesinio tobulinimo ir gerosios  užsienio praktikos pritaikymo programai Lietuvoje, kuri  suteikia galimybę jauniems profesionalams savo žiniomis ir idėjomis prisidėti prie modernios Lietuvos ateities kūrimo. Reikia pažymėti, kad šis prisidėjimas prie šalies gerovės kūrimo yra sąmoningas ir savarankiškas. Dar daugiau- mokslus baigę tokiuose prestižiniuose universitetuose kaip Oksfordas ar Kembridžas, jaunuoliai labai dažnai  ir pasilieka Lietuvoje. Per šiuos metus tokių buvo net 80 procentų!

Ši programa – sėkmingas Globalios Lietuvos idėjos įprasminimo pavyzdys. O jos dalyviai liudija, kad nesvarbu, kuriame pasaulio kampelyje gyventų, dirbtų ar mokytųsi mūsų piliečiai, mums Tėvynė, kaip ir motina, yra ir išlieka viena. 

Toks jaunimo pavyzdys yra svarbus, nes liudija mūsų tautos ir valstybės stiprybę ir suteikia tikėjimo mūsų šalies ateitimi. 

Programa jau davė puikių rezultatų– per pastaruosius trejus metus programoje dalyvavo 76 jaunieji profesionalai, buvo įgyvendinta daugiau kaip 100 skirtingų projektų. VšĮ „Investuok Lietuvoje” duomenimis, vien per paskutinius metus jaunieji profesionalai vyriausybės institucijoms pateikė pasiūlymų kurių vertė rinkoje viršija 200 tūkst. eurų. Vėliau, Vyriausybei ir savivaldybėms įgyvendinus pateiktus pasiūlymus, buvo pritraukta daugiau kaip 3 mln. eurų investicijų į Lietuvą. Kai kurie pasiūlymai leis ūkio subjektams ir valstybės biudžetui sutaupyti daugiau kaip 5 mln. eurų. Ir tai tik dalis rezultatų.

„Kurk Lietuvai“ projektai apima beveik visas valstybės valdymo sritis - energetiką, švietimą, socialinius reikalus ir kt. Jaunieji profesionalai patys inicijuoja inovatyvius, ambicingus ir išliekamąją vertę turinčius projektus ne tik Vilniuje, bet ir regionuose. Projektai taip pat skirti ir pačioms jautriausioms socialinėms grupėms. Jei bus įgyvendintas elektroninio balsavimo projektas, pirmą kartą patys balsuoti galės ir aklieji. Nuteistųjų įdarbinimo projektas leis daugiau kalinių dirbti įkalinimo metu ir pasirengti gyvenimui laisvėje. Didžioji projektų dalis reikalauja nekasdienio mąstymo, plataus užsienio praktikos išmanymo ir stiprių lyderystės įgūdžių.

Šią savaitę susitikau su trimis „Kurk Lietuvai“ komandomis, kurios dirbo Užsienio reikalų ministerijoje ir pateikė savo pasiūlymus dėl ekonominės diplomatijos stiprinimo, vystomojo bendradarbiavimo komunikacijos gairių, diplomatų veiklos efektyvinimo ir projektų valdymo tobulinimo. Toks „oro gūsis“ iš išorės neleidžia institucijai užsidaryti savyje ir sustabarėti. Būtent sustabarėjimas šiuolaikinių technologijų amžiuje yra ta lemtinga riba, kuri skiria sėkmingą valstybę nuo nesėkmingos.

Deja, pastaruoju metu viešojoje erdvėje pasigirdo komentarų apie programos "Kurk Lietuvai" išlikimą. Tokius komentarus norėčiau vertinti kaip indėlį į diskusiją, kaip padaryti programą dar efektyvesnę, o ne kaip svarstymus dėl jos reikalingumo Lietuvos viešajam sektoriui. Esu įsitikinęs, kad nedidelė valstybė turi eiti atvirumo ir pažangos keliu, branginti kiekvieną savo pilietį, kuris nori sugrįžti į Lietuvą ir dalytis savo globalia patirtimi. Tai yra mūsų vienintelė galimybė „maža valstybe“ būti tik geografine prasme.

Dar visai jauną „Kurk Lietuvai“ programą pastebėjo ir UNESCO– pripažindama ją kaip sektiną pavyzdį kitoms valstybėms, pritraukiant diasporos talentus iš užsienio. Šios programos tolesnę plėtrą remia aukščiausi mūsų šalies vadovai, savivaldybių asociacija, įvairių nevyriausybinių organizacijų atstovai ir kiti.

Tačiau dar svarbesnis klausimas, kuris iškyla šiose diskusijose, – ar Lietuva gali sau leisti švaistytis talentais ir užsidaryti nuo geriausios pasaulyje patirties? Iš užsienio į Lietuvą grįžusiam jaunimui tęsiant darbus valstybės institucijose, raginu visus mūsų piliečius ir tautiečius susitelkti bendram darbui ir kurti atvirą, stiprią ir šiuolaikišką Lietuvą. O užsienyje esantiems ar sugrįžti ketinantiems mūsų tautiečiams sakau – jūs tikrai esate laukiami ir jūsų idėjų reikia Lietuvai. Tad kurkime Lietuvą kartu.