Linkiu taip pat atsispirti ir galimoms intrigoms bei spaudimui iš Daukanto aikštės rūmų. Buvęs premjeras to neišdrįso padaryti ir... atsisveikino su buvusiais aukštais reitingais bei gražiomis rinkimų perspektyvomis, apgailėtinai pralaimėjęs politinės komunikacijos (ir manipuliacijos) varžybas.

Man patiko, kad S. Skvernelis iškart suprato bei palaikė ir mano ne kartą reikštą protestą prieš kai kurių interesų grupių atkakliai peršamą atliekų deginimo gamyklų statybą Vilniuje. Tai gali atvesti prie to, jog tapsime atliekas importuojančia valstybe, degimo produktai, ypač pažeidus technologinį procesą, yra pavojingi sveikatai, be to, brangi investicija ne tik neatpigins šilumos, bet ir pabrangins atliekų tvarkymo paslaugas. O kur dar Europos Sąjungos žiedinės ekonomikos reikalavimai... Naujasis premjeras viskam pritarė. Džiugu.

Būtų taip pat gerai, jei dar ir dėl Astravo atominės inicijuotų dialogą ir derybas su A. Lukašenka. Kad tą pradėtų daryti prezidentė D. Grybauskaitė, kažkaip jau neturiu vilties.

Ir dar apie europinius reikalus: būtų gerai, kad S. Skvernelis sukauptų drąsos ir praneštų, jog į daugumą Europos Sąjungos vadovų tarybų važinės jis, o ne prezidentė, nes gal koks 90 proc. klausimų Briuselyje yra susiję su ekonomikos, finansų ir ūkio reikalais – visiškai premjerų kompetencija absoliučioje daugumoje ES šalių, Lietuvoje taip pat (išskyrus užsienio politiką ir teisėtvarką/teisingumą).

Dėl šios priežasties absoliuti dauguma vadovų tarybos dalyvių yra premjerai, o ne prezidentai. Po premjero vizitų Briuselyje premjeras turėtų (skirtingai nuo prezidentės, kuriai įstatymai nenumato tokios prievolės) atsiskaityti Seimui (per Europos reikalų komiteto parlamentinę kontrolę bei Vyriausybės valandą). Taip būtų užtikrintas valdžios galių balansas, atstatytas Seimo autoritetas, apie kurį dažnai (ir teisingai) kalba ir Valstiečių lyderis R. Karbauskis.

Beje, nei Konstitucija, nei įstatymai niekur nenumato, kad į Briuselio valstybių ir vyriausybių vadovų tarybas gali važinėti tik prezidentė. Tai tik jos suformuota paprotinė teisė. Europos Sąjungos sutartys nustato, jog prie ES vadovų stalo vienai šaliai skiriama viena vieta, o jau pati šalis nusprendžia, kuris – valstybės ar vyriausybės – vadovas kada važiuos.

Sakote, S. Skvernelis prisipažino nelabai gerai kalbąs angliškai? Tai visai nesvarbu. Vyriausybėje dirba itin kvalifikuoti vertėjai, be to, galima ir papildomai intensyviai pasimokyti, o pradėjus bendrauti tokio lygio susitikimuose – labai greitai įgūdžiai sustiprės. Svarbu tik turėti ką pasakyti ir degti noru veikti dėl Lietuvos interesų!