Seimo Aplinkos apsaugos komitetas nepritarė Aplinkos ministerijos teikiamam Klimato kaitos specialiosios programos lėšų panaudojimui ir siūlo jį aplinkos ministrui K. Navickui persvarstyti, o Vyriausybę nepriimti nutarimo.


Aplinkos ministerija siūlo apie 90 proc. šios programos lėšų panaudoti daugiabučių namų modernizavimui, pažeidžiant Klimato kaitos valdymo įstatyme numatytas proporcijas, kurios buvo 20 proc. – klimato kaitos politikai, 40 proc. – atsinaujinančios energetikos priemonėms diegti ir 40 proc. – pastatų renovacijai.


Tai, kad Aplinkos ministerija šiais metais planuoja 90 proc. klimato kaitos specialiosios programos lėšų panaudoti daugiabučių namų renovacijai reiškia, kad Lietuvos mokyklos, darželiai, kuriems šiuo metu būtinai reikia renovacijos ir ši programa yra vienintelis būdas nors kiek renovuoti savo patalpas, – to nesulauks.


Esu matęs perpučiamas ir labai prastos būklės mokyklas, kuriose esančios sąlygos neleidžia vaikams tinkamai mokytis. Manau, kad mokyklų, darželių renovacija turėtų būti prioritetinė.
Taip pat tokie Aplinkos ministerijos planai atimama galimybę iš žmonių, pasinaudojant šia programa, kompensuoti savo namuose diegiamus saulės, vėjo, geoterminės energijos šaltinius, keičiant senus, taršius katilus į efektyvesnius biokuro. Mechanizmas, kuris vienintelis Lietuvoje skatino atsinaujinančios energetikos plėtrą ir realiai prisideda prie klimato kaitos mažinimo, beveik sustabdomas.


Dabartinė daugiabučių renovacijos sistema leidžia Europos Sąjungos ir valstybės pinigus išsidalyti nežinia kokioms firmelėms, kurios renovaciją atlieka brangiai ir ne visada kokybiškai, procesas stringa, o atlikti renovavimo darbai ne visada padidina namo energinį efektyvumą.


Dabar dažnai nutinka taip, kad statybininkai aprengią namą „kailiniais“, o paskui įmonė bankrutuoja. Iki galo neatliekami būtini darbai. Šiandien apie 40 tūkstančių daugiabučių namų laukia renovacijos, tačiau jei kasmet Lietuvoje bus renovuojama mažiau nei 1000 daugiabučių, kaip yra daroma dabar, renovacija užtruks kelis dešimtmečius.


Reikalingas naujas modelis, kuris leistų gyventojams renovaciją daryti etapais, o valstybės pinigai įmonėms būtų mokami už pasiektą energinę klasę.


Seimo pavasario sesijoje teikiu lankstesnį renovacijos modelį, kuris leistų gyventojams daugiabutį renovuoti daug greičiau. Mano siūlomame modelyje daugiabučių gyventojams suteikiama pasirinkimo laisvė organizuoti renovacijos procesą lengviau, etapais bei turėti garantiją, jog statybų įmonė bus motyvuota viską atlikti tinkamai, kad gyventojai tikrai pajustų naudą.


Jei, pavyzdžiui, daugiabučio gyventojai nuspręs, kad jiems reikia sutvarkyti šilumos punktą, pakeisti langus, apšiltinti stogą ir pasiekti, pavyzdžiui, C klasės energinį efektyvumą, darbus atliekanti įmonė gautų valstybės numatytą kompensaciją po to, kai tie darbai būtų atlikti. Jei būtų poreikis, vėliau gyventojai galėtų siekti aukštesnės energinės klasės, už kurią vėl gautų kompensaciją. Tai paskatintų renovaciją, nes gyventojams ji būtų finansiškai labiau prieinama, būtų lengviau išvengiama broko, ji vyktų daug greičiau.