Mūsų partneriai „Hitachi“, o taip pat ir latviai, estai, lenkai neskubės bei lauks referendumo rezultatų. Tokią situaciją neabejotinai išnaudos Rusija, kurios strateginis geopolitinis tikslas yra, kad Lietuvos valstybė būtų silpna, neturėtų savo elektros, o ją importuotų iš Rusijos ir būtų priklausoma nuo elektros kainos.

Rusija padarys viską, kad nupirktų referendumą

Rusija siekia, kad jos kaimynės būtų silpnos, susiskaldžiusios ir priklausomos, tada, matyt, Rusijos politikai jaučiasi galingi. Tokia strategija aktyviai pradėta naudoti dar XVIII a., kai Rusijos carai kišosi į Abiejų Tautų Respublikos (ATR) reikalus, palaikė chaosą, atskiras grupuotes ir priešinosi tvarkos įvedimui. O kai valstybė turėjo galimybę atsistoti ant kojų po 1791 m. Konstitucijos, ATR buvo likviduota jėga. Panašiai kaimynes kiršino ir Sovietų Sąjunga 1918-1940 m., todėl nebuvo sudaryta mažoji Antantės sąjunga. Šiandien Rusija tęsia senas tradicijas. Šįkart jos dėmesyje Lietuvos bandymas užsitikrinti energetinę nepriklausomybę, sukuriant energetinę Baltijos Antantę, ir sustiprinti savo valstybingumą.

Labai gaila, kad Rusija netapo normalia šalimi ir negali su kaimynais sugyventi draugiškai. Rusija nesusitaiko su tuo, kad ji nėra imperija ir apskritai – tai praeitas etapas. Kaip teisingai pastebėjo premjeras Andrius Kubilius, Norvegija, tiekdama didelę dalį dujų Europai, „nesvaigsta“ apie super valstybės statusą, nesiekia žlugdyti kaimynų energetinių projektų, o jos sostinėje nevažinėja raketų paradai. Deja, Rusijos vadovams didžiavalstybinis šovinizmas vis dar – strateginis principas.

Valstybės saugumo departamentas savo pažymoje aiškiai išdėstė, kad užsienio žvalgyba aktyviai domisi Visagino atominės elektrinės projektu ir siekia jį sužlugdyti per papirkinėjamą žiniasklaidą, nevyriausybines organizacijas bei judėjimus. Neabejotinai čia įvelti ir politikai. Rusija savo dokumentuose Visagino AE mato kaip grėsmę savo interesams, todėl nėra abejonių, kad į Lietuvą plūs rusiški rubliai. Gal, tiksliau, grįš lietuviški litai, kuriuos mes sumokame Rusijai už elektrą.

TS-LKD Seimo rinkimams išleis apie 4 mln. litų, visos partijos kartu – gal 20 mln. litų. Tačiau Rusijai tai yra juokingai maža suma. Ką reikštų „Gazprom“ nors menką dalį iš Lietuvos mokesčių mokėtojų gaunamų milijardų už dujas grąžinti atgal ir pasiekti, kad elektrinė nebūtų statoma, o Lietuva ir toliau būtų priklausoma ne tik nuo importuojamų dujų, bet ir nuo elektros. Štai 2002-2003 m. Rolandą Paksą konsultavę rusai iš viešųjų ryšių bendrovės „Nikollo M“ aiškino, kad pergalės kaina – 10 mln. litų. Bet juk atominės elektrinės projektas gerokai vertesnis negu prezidento postas. Todėl galima neabejoti, kad Seimui atvėrus kelią referendumui, didžioji kaimynė nepašykštaus.

Elektrinė – tai energetinė nepriklausomybė

Elektros suvartojama vis daugiau. Brangstant naftai, ji tampa pagrindiniu energijos resursu. Lietuva, uždariusi Ignalinos AE, 70 proc. elektros importuoja iš monopolininkės Rusijos. Kol kas kaina yra vidutiniška, tačiau, kas trukdo Rusijai ją imti ir pakelti, juk Lietuva negali to uždrausti. Galima užkurti Elektrėnų elektrinę, tačiau ji varoma brangiomis rusiškomis dujomis ir gamina tik labai brangią elektrą. Taigi ratas užsidaro.

Todėl vienas svarbiausių Lietuvos energetikos tikslų yra panaikinti Rusijos monopolį ir susijungti elektros tiltais su Lenkija bei Švedija. Tačiau net jei tai pavyks padaryti, energetinės nepriklausomybės neįgysim, nes neturėsim savo energijos gamintojo. O Europoje elektra brangs. Tai akivaizdžiai rodo Vokietijos, kuri ketina atsisakyti atominės energetikos, pavyzdys. Ekspertai skaičiuoja, kad eliminavus pigiausią energijos gamintoją, atomines elektrines, joje elektros kaina kils 30-70 proc. Vokietija yra pagrindinė ir svarbiausia Europos Sąjungos ekonomika, todėl pokyčiai joje turės įtakos ir visai Europai. Taigi elektra paskui Vokietiją brangs visoje ES. Kuo, aišku, apsidžiaugs Rusija, kuri stato atomines elektrines Baltarusijoje bei Kaliningrado srityje ir tikisi elektrą pardavinėti ne tik Lietuvai, bet ir visai ES.

Lietuvoje tik 30 proc. elektros energijos suvartoja namų ūkiai, visą kitą verslas, pramonė ir paslaugos. Brangstant elektrai, brangs ir lietuviška produkcija. Jau dabar kai kurie lietuviški produktai sunkiai konkuruoja su pigesniais rusiškais, baltarusiškais, pvz., alus, degtinė, ar taip neatsitiks su pienu, duona, mėsa? O propaguojamam IT ir aukštųjų technologijų sektoriui ypač svarbu pigi elektra. Prieš investuodami verslininkai lygins Lietuvos ir Kaliningrado elektros kainas ir jos nebus palankios Lietuvai. Nebus investicijų, nebus darbo vietų, nebus ir didesnių atlygių už darbą ir amžinai liksim ES gerovės pakraščio zona.

Vienintelė galimybė išvengti užsienio valstybių įtakos elektros rinkai, tai turėti savo gamintoją, kuriam valstybė darytų reikšmingą įtaką. Būtent toks projektas yra Visagino AE. Ir dabar balsuodami Lietuvos piliečiai turės nuspręsti, ar jie turi ryžto ir stiprybės atskirti grūdus nuo pelų bei apginti šalies nepriklausomybę.