Seimo iniciatyvos

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų komitetas neseniai ėmėsi iniciatyvos reformuoti VTEK. Kaip nedažnai atsitinka, visų Seimo frakcijų parlamentarai vieningai pritarė jungtiniam projektui. Pataisų esmė, kad VTEK nariai taptų ne etatiniai darbuotojai, o jiems būtų mokama už darbo valandas, kad VTEK nutarimai būtų ne įpareigojantys, o rekomendacinio pobūdžio ir tai, kad vietoj penkių dabartinių komisijos narių dirbtų šeši.

Priėmus šias pataisas VTEK galios būtų sumažintos iki minimumo. Rekomendacinės išvados visai nedarytų įspūdžio pažeidėjams, o patys komisijos nariai be svarstymo komisijoje dirbtų kituose darbuose, todėl gilintis į tarnybinės etikos niuansus nebūtų daug laiko. Siūlymas, kad komisijoje dirbtų šeši nariai, o pirmininko balsas nebūtų lemiamas, galutinai paraližuos darbą. Jeigu komisijos narių balsai pasiskirstytų po lygiai, tada sprendimo priimti nebeįmanoma. 

Perskaitęs tokius Komiteto siūlymus įregistravau atitaisančias pataisas, tačiau komitetas jas vieningai atmetė. 

Tarnybinė etika ir politika

VTEK neretai tenka svarstyti politikus, todėl ši institucija sulaukia ypatingo dėmesio. VTEK svarstė Viktorą Uspaskichą, Artūrą Zuoką, Virginijų Komskį ir daug kitų. Galima sutikti su kritika, kad politikų ir kitų valstybės tarnautojų pažeidimai skiriasi ir jiems neturėtų būti skiriamos vienodos nuobaudos. Štai Kelmėje buvo atvejis, kai tarybos narė save pasiskyrė vyriausiąja specialiste su užmokesčiu iš savivaldybės, nors yra išrinkta gyventojų atstovauti jų interesams ir kontroliuoti administraciją. Toks atvejis negali būti sulyginamas su skambučiu žmonai iš tarnybinio telefono. Todėl galima svarstyti apie skirtingas sankcijas, tačiau tai nėra priežastis visus sprendimus paversti tik rekomendacinio pobūdžio.

Kol kas įstatymo projekto priėmimas sustabdytas dėl dalies Seimo narių protestų. Būtų labai gerai gauti ir gyventojų pasiūlymų šiuo klausimu. Kiekvienas pilietis savo nuomonę gali siųsti Seimo nariams arba Seimo valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų komitetui.