Žmonėms tokio būsto tenka laukti ilgus metus. Daugeliui savivaldybių socialinio būsto fondo didinimas – sunkiai įveikiama problema. Ją spręsti padės Seimo priimtas naujas Valstybės paramos būstui įsigyti ir išsinuomoti įstatymas.

Kokios naujovės?

Nuomojamą būstą galės išsipirkti

Naujasis įstatymas suteikia galimybę pagaliau išspręsti savivaldybių būsto pardavimo klausimą. Apie 70 procentų tokių būstų faktiškai nėra socialiniai, o juose gyvenantys žmonės norėtų juos išsipirkti. Tačiau iki šiol jie tokios galimybės neturėjo.

Dabar savivaldybės būstus leista parduoti už realią, rinkos kainą, atsižvelgiant į nuomininko padarytas investicijas, būsto nusidėvėjimą, jo vietą. O gautos lėšos bus skiriamos socialinio būsto fondo plėtrai. Būtent tokie yra savivaldybių lūkesčiai.

Kompensuos nuomos mokestį

Dabar nuomoti būstą bus lengviau, nes bus kompensuojama dalis nuomos ar išperkamosios nuomos mokesčių. Asmenys ir šeimos, turinčios teisę į socialinį būstą ir rinkos sąlygomis nuomojančios tinkamą būstą iš fizinių ar juridinių asmenų (išskyrus savivaldybes), turės teisę į nuomos ar išperkamosios nuomos mokesčių dalies kompensaciją. Norint ją gauti su atitinkamu prašymu reikės kreiptis į savivaldybę pagal deklaruotą gyvenamąją vietą. Nauja tvarka – būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčių dalies kompensavimas ne tik yra palanki asmenims ar šeimoms, bet taip pat padės spręsti socialinio būsto problemą.

Pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos prognozes 2015 metų biudžete ketinama numatyti apie 18 mln. Lt nuomos mokesčio kompensacijai. Tai turėtų padengti apie 50 procentų nuomos kainos 20-30 procentų socialinio būsto laukiančių asmenų. Atlikta apklausa rodo, kad nauja paramos forma norėtų pasinaudoti pusė įrašytų į eiles apklaustųjų.

Saugikliai nuo piktnaudžiavimo

Seimas įstatyme įtvirtino ir tam tikrus saugiklius. Teisę į paramą būstui išsinuomoti asmenys ir šeimos praras bei paramos teikimas bus stabdomas ir nutraukiama socialinio būsto nuomos sutartis arba asmenys ir šeimos bus išbraukiami iš numatytų sąrašų, kai jų už kalendorinius metus deklaruotas turimas turtas ar gaunamos pajamos daugiau nei 20 proc. viršys nustatytus dydžius. 

Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymu nustatyti paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti teikimo asmenims ir šeimoms principai, finansavimo šaltiniai, formos, paramą būstui įsigyti ar išsinuomoti gaunančių asmenų teisės ir pareigos, taip pat socialinio būsto ir savivaldybės būsto nuomos bei būsto pardavimo sąlygos ir tvarka. Šis įstatymas įsigalios 2015 m. sausio 1 d.