Aktyviai dalyvaudamas rinkimų į Vilniaus merus ir miesto tarybą kampanijoje su didžiausia nuostaba atradau naują politinių vilionių žanrą – žadėk tai, kas jau pradėta įgyvendinti arba neišvengiamai nutiks artimiausioje ateityje. Tuomet pažadai atrodo realūs, apgalvoti ir a priori priimtini skirtingoms interesų grupėms. 

Su tokiu deja vu šiuo metu susidurianti Vilniaus mero Artūro Zuoko komanda, žinoma, nuoširdžiai džiaugiasi, kad jų idėjos ir jau pradėti įgyvendinti darbai tampa įkvėpimu ir kitoms politinėms jėgoms. Kita vertus, neetiška pasislėpus už stipriai nuleistos kartelės, vedžioti rinkėjus už nosies. Juk sostinės meras turėtų būti idėjinis miesto variklis, o ne vien gerai atrodantis reprezentacinis veidas, raškantis kitų užaugintus vaisius.

Deja, skaitydamas Liberalų Sąjūdžio kandidato į Vilniaus miesto merus viešai skelbiamus rinkiminius pažadus nieko naujo taip ir nerandi – tik didelį norą pabūti dėmesio centre.

Paskaitykime drauge:

Visi vaikai eis į darželį. Dabartinė miesto valdžia per pastaruosius ketverius metus sukūrė apie 3,5 tūkst. naujų vietų darželiuose vilniečių vaikams, įgyvendino efektyvų privataus verslo ir savivaldybės modelį naujų darželių steigimui. Po ilgos pertraukos buvo atidarytas naujas darželis Santariškėse. Nepaisant visų nesklandumų, būtent Artūro Zuoko komandos iniciatyva buvo įvesta el. registracijos tvarka, eliminavusi korupcijos dėl patekimo į darželius grėsmę. Taigi, norint pažadėti rinkėjams ką nors naujo, liberalams reikia įjungti vaizduotę arba tiesiog padovanoti vaikučiams žaislų.

Vilnius bus gerų atlyginimų miestas. Taip, Vilniuje atlyginimai didėja ne pirmus metus ir su mero Zuoko komandos padarytu įdirbiu neišvengiamai kils dar bent ketverius. Tai – tiesioginių užsienio investicijų į Vilnių ir išmintingos miesto politikos rezultatas. Savivaldybės įvestą viešųjų pirkimų tvarką, įpareigojančią verslą mokėti vilniečiams vidutinį pragyvenimo lygį atitinkančius atlyginimus, Europos Komisija pateikė kaip pavyzdinį sprendimą. 

Šildymo kainos mažės penktadaliu. Šildymo kainos, žinoma, yra rinkimų klasika, kurią žadėti gyventojams pravartu visada. Nežinau, ar liberalų kandidatas į merus žino, kad nuo 2011 m. šildymo kaina vilniečiams kaip tik ir mažėjo 20 proc. Be to, kam jau kam, o ne Liberalų Sąjūdžiui apie tai kalbėti – savo laiku valdžioje buvusi jų ir konservatorių koalicija blokavo Vilniaus planus pertvarkyti šilumos ūkį – pereiti prie biokuro ir taip sumažinti kainas vartotojui.

Kiekvienas rajonas bus patogus ir gyvas. Gražus, bet liberalų lūpose ganėtinai tuščias pažadas. Vilnius būtent Artūro Zuoko dėka šiandien turi modernias, naujai atgimusias miesto erdves, nemažai šiuolaikiškos, Vakarų didmiesčiui pritinkamos architektūros. Per pastarąją kadenciją mero komanda intensyviai gerino daugiabučių namų infrastruktūrą – tvarkė aikštynus, atnaujino Bernardinų sodą ir kitus parkus. Jau pradedami pertvarkos Kalvarijų gatvės ir Stoties apylinkėse projektai. 

Susitiksime prie atgimusios Neries. Pažadas, kurį vadinti rinkiminių programų sutapimu neapsiverčia liežuvis. Šiuo metu Artūro Zuoko komandos iniciatyva Vilniaus miesto savivaldybė jau baigia derinti krantinės atnaujinimo projektą. Tai nebėra vien graži idėja – suprojektuotos laivybos Neries upėje stotelės, poilsio zonos, dviračių takai. Krantinės atnaujinimas jau suskirstytas į etapus ir pavasarį bus pradėtas įgyvendinti. Žodžiu, ne projektas, o mero konkurentų svajonė.