Jaudulį dėl šių laimėjimų ypač sunku suvaldyti tiems, kurie žino, kokiomis sąlygomis treniruojasi visame pasaulyje Lietuvos vardą garsinantys sportininkai, kaip dabartinė sostinės valdžia atsainiai ranka numojo į konkretų projektą, galėjusį turėti rezultatą jau šį pavasarį.

Turime stiprius žmogiškuosius išteklius, aukštos kvalifikacijos trenerius, veiklias Lietuvos ir Vilniaus irklavimo federacijas, tačiau sostinėje nėra nė vienos tinkamos irkluotojams treniruotis bazės.

Užkertamos galimybės į šią puikią sporto šaką įtraukti vaikus, auginti ateities sportininkų kartą. Prie Žalgirio stadiono esanti „pusbazė“ jau seniai nebeatitinka poreikių, yra fiziškai ir morališkai pasenusi. Sportininkai ieško geresnių sąlygų treniruotis, važiuoja į Trakus, Birštoną, o suradę rėmėjų, renkasi užsienio bazes.

Ar Lietuva kiekvieną kartą turi sulaukti olimpinių medalių tam, kad pagaliau atmerktų akis? Taip buvo su plaukimu. Kol Rūta Meilutytė nelaimėjo olimpinio aukso, niekas garsiai nekalbėjo apie plaukimo baseinų tragišką būklę. Taip, ko gero, dabar bus ir su irklavimu.

Būdamas irklavimo sporto veteranas dar prieš trejus metus, dirbdamas Vilniaus miesto vicemeru, iškėliau idėją netoli Žalgirio stadiono ant Neries kranto esančią gelbėjimo stotį, priklausančią UAB „Grinda“, modernizuoti, įrengti ten visus reikalavimus atitinkančią irklavimo bazę.

Suprantant, kad Savivaldybė tokių lėšų (projektas buvo įvertintas apie 2 milijonų litų suma) neturi, siūlyta skelbti konkursą ir pritraukti privačius investuotojus. Idėja labai patiko Lietuvos ir Vilniaus irklavimo federacijų atstovams, kartu su jais buvo parengtas detalusis krantinės planas, pagal kurį būtų galima statyti sporto bazę, įrengiant prieplauką kateriams, su galimybe privačiam investuotojui statyti viešbutį ar kitą rekreacinei zonai patrauklų objektą.

Būtina suprasti, kad ši vieta, Neries krantinės atkarpa, yra vienintelė, kurioje galima tokią bazę sukurti. Planas buvo parengtas, dokumentai paruošti. Beliko skelbti konkursą investuotojo paieškai. Tačiau dabartinės sostinės valdžios požiūris nustebino atsainumu. Dabartinė Vilniaus valdžia, paklausta, kodėl neskelbiamas konkursas, atsako, kad sklypas bus parduodamas, nes Savivaldybei reikia pinigų skoloms padengti. Didžiulis 3 metų darbas ir sportininkų viltis turėti padorią irklavimo bazę nužudoma dėl paprasto išskaičiavimo.

Labai tikiuosi, kad dabar, jau sulaukus aukštų irkluotojų olimpinių rezultatų, šis reikalingas Vilniui ir visai Lietuvai projektas bus prikeltas iš mirusiųjų. Reikia paminėti, kad 3 iš 4 Rio Olimpinių žaidynių irklavimo prizininkų yra vilniečiai. Tad padėti mūsų sportininkams, suteikti jiems kokybiškas sąlygas treniruotis, ugdyti jaunų, stiprių irkluotojų kartą turime galimybę jau dabar. Vilniaus mere, atsibusk! Nežlugdyk paskutinės irkluotojų vilties!