Jokios antivalstybiškai veikiančios Rinkimų Akcijos net nebūtų, jei Lietuvos partijos dirbtų ir rūpintųsi tautinėmis bendrijomis. Dar prieš metus galvojau, kad tai jokiu būdu nėra gryna tiesa, ir kad tautinės bendrijos yra labai svarbios mūsų valdžiai. Paprasčiausiai nebuvo iniciatyvos iš apačios, o kai ji atsiras, iš karto problemos išsispręs. O tiesa yra tai, kad jų ši valdžia nesprendžia ir nespręs.

Tą konstatuoju šiandien. Nesvarbu, ar kreipsis lenkų tautininkas Valdemaras, ar jauna lenkė iš Šalčininkų Mackevič. Nieko nebus. Neįdomu, ne mūsų reikalas, ne mūsų žmonės, vien problemos su jumis, tegul Rinkimų Akcija tvarkosi – spėju tokius žodžius Jūs naudojate, mūsų mieli sprendimų priėmėjai?

Kas priims atsakomybę už tai kas vyksta tautinių bendrijų tankiai apgyvendintuose rajonuose? Gal, Premjere, Jūs? Esu įsitikinusi, kad Jūs puikiai žinote mūsų tautinių bendrijų problemas ir puikiai žinote, kaip sunkiai pas mus žmonės išgyvena ir kaip sunku išgyventi, kai tave vietos valdžia iš visų pusių spaudžia. Bet be visa ko, Jūs taip pat puikiai žinote, kaip galima ganėtinai greitai viską išspręsti, visi instrumentai Jūsų rankose.

Atsakykite prieš visą Lietuvą, kodėl Jūs ir Jūsų ministerijos nesiima realių, greitų ir būtinų dabar veiksmų, o tik bandote kažkodėl dar labiau pagilinti jau ir taip gilią duobę. O gal Jūs pritariate ir G.Grinos nuomonei dėl tautinių bendrijų mokyklų, ir mums išvis nėra apie ką kalbėtis?

Patiko man išsakytos A. Paulausko mintys apie trijų veiksmų planą, kaip kovoti su informacine propaganda. Pilietiškumo skatinimas, alternatyva propagandai ir atsakomybės prisiėmimas. Šitie teiginiai - toli gražu ne naujiena. Kalba apie tai visi ir jau daugiau nei metus, o judėjimo link sprendimo nėra. Tuo metu nemokamo laikraščio tautinių bendrijų - Vilnijos krašto atstovams idėją jau nežinau, kam iš valdžios ir siūlyti.

Eini ir atsitrenki į sieną. Niekam nereikia, neaktualu. Arba dar „geresnis“ argumentas - nėra tam pinigų. Lietuvos saugumui nėra pinigų? Tegu tautinės bendrijos toliau žiūri televiziją rusų kalba. O kaip su žiniomis rusų kalba? Iš vaikystės prisimenu, kaip žiūrėdavome žinias per lietuviškas televizijas, bet rusų kalba. Ir visi žiūrėjo. Dabar mums belieka Baltarusijos retransliuojamos Rusijos žinios. Supraskite pagaliau, jei senjorai per visą gyvenimą kalbos neišmoko, jie dabar jau neišmoks. Reikia duoti alternatyvą, kiek tai bekainuotų. Ar Jūs nestebite geopolitinės situacijos ir nesuvokiate, kad vėliau tai kainuos daug brangiau.

Lietuvos visuomenė turi būti atvira ir šiuolaikiška. Reikia aiškiai suprasti, kad mes jau seniai priėmėme sprendimą ir esame Europos Sąjungoje, kuri įkūnija įvairovę, daugiakultūriškumą ir pliuralizmą.

Visais draudimais šalies viduje, Jūs pasieksite visiškai priešingą rezultatą, o pasinaudos tuo tik vienas žmogus, kurio pavardę Jūs puikiausiai žinote. Kaip pavyzdį noriu pasakyti, kad didžiausi Ukrainos patriotai gyvena būtent Lvovo miesto apylinkėse. Daugelio šių žmonių šeimos šaknys ir pavardės yra lenkiškos, jie tuo didžiuojasi, bet kartu didžiuojasi, kad yra ukrainiečiai ir Ukrainos patriotai. Nedarykime klaidų, spręskime tautinių bendrijų problemas nelaukiant: socialinės-ekonominės problemos, kova su propaganda, švietimas, pilietiškumas - tai labai sudėtingos, ir neatidėliotinų sprendimų laukiančios problemos. Po tautinių bendrijų seks visa Lietuva. Jūs tą žinote, bet ar pasiruošę priimti ilgalaikį poveikį turinčius sprendimus?

Noriu pabrėžti, kad kaip niekas kitas, esu didelė Lietuvos patriotė, myliu mūsų lietuvių kalbą ir kultūrą, ir būtent todėl aš turiu teisę rašyti tokius dalykus. Lietuvos ateitis priklauso nuo kiekvieno iš mūsų.