Tai pirmas toks akivaizdus akcizo alkoholiniams gėrimams pakėlimas per 26 nepriklausomybės metus. Ir dar labai svarbus faktas, kad alkoholio pramonė paranda valstybinių institucijų kontrolę.

Teko daug metų stebėti alkoholio politiką, įstatymų priėmimus Seime. Dažnai tai būdavo tik demokratijos imitacija. Komitetuose vykdavo tariama diskusija „argumentų išdėstymas“, bet sprendimas jau būdavo aiškus, kad jis bus palankus alkoholio pramonei. Situacija keičiasi iš esmės!

Seimo Sveikatos reikalų komitetas gruodžio mėn. organizavo klausymus, kurie vyko dėl piliečių iniciatyvos „Už blaivią“ (surinkusių per 60 tūkst. piliečių parašų alkoholio kontrolės įstatymo griežtinimui) ir grupės Seimo narių teiktų įstatymų paketų (specializuotos parduotuvės, amžiaus, nuo kada parduodamas alkoholis amžiaus vėlinimas, pardavimo laiko trumpinimas ir pan.).

Spiečiais sugužėjo verslo organizacijų atstovų, dėstė argumentus kaip jie bankrutuos, bus atleidžiami darbuotojai, didės emigracija ir pan. Tačiau iš jų veidų matėsi, kad supranta, kad sprendimai bus kitokie, nei būdavo daugybę kartų.

Prisimename, kas dėjosi viešojoje erdvėje prieš įsigaliojant alkoholio prekybos draudimui degalinėse. Tie patys nuvalkioti teiginiai: užsidarys degalinės, žmonės nebegalės įsipilti degalų, nusipirkti duonos ir pan. Jau praėjo visi metai nuo šio įstatymo įsigaliojimo: tikriausiai pakelėse matome daugybę uždarytų ir apgriuvusių degalinių? Kažin? Apie tai nebekalbama, nes tai buvo tik viešųjų ryšių tragiški gąsdinimai, kurie neturėjo rimto pagrindo.

Pakėlusi akcizą alkoholiniams gėrimams trumpuoju laikotarpiu valstybė gaus didelę sumą į biudžetą iš akcizų, o ilgesniu laikotarpiu - mažiau alkoholio suvartojančią visuomenę, sveikesnę tiek dvasiškai, tiek fiziškai.

Kurie važiuoja į kitas šalis pirkti prekių, suprantama prigriebs ir alkoholio, bet bendrame alkoholio suvartojime tai tebus labai nedidelis kiekis. Tačiau reikia žinoti ir tai, kad kaimyninės šalys taip pat nori didinti akcizus alkoholiui - ir jis didės ir pas lenkus, ir pas latvius. Tad net tai siaurai grupei žmonių paskata vykti ir pirkti alkoholį kaimyninėje šalyje sumenks.

Baugintojai sudaro vaizdą, kad alkoholis brangs vos ne kelis kartus, padidės kontrabanda, naminės gamyba ir panašiai. Realiai vidutiniškai alaus pusė litro 2017 m. brangs apie 11 centų , o stiprieji apie 80 centų. Tad kontrabandos suklestėjimui nėra jokio pagrindo. Pirminio įstatymo projekto priešininkai taip pat „susimovė“ - pagrindine viešųjų ryšių žinia pasirinko, kad čia vienos alkoholio grupės gamintojų palaikymas prieš kitas, kai kurie politikai (Andrius Kubilius) įžvelgė kažkieno (stiprųjį alkoholį gaminančių) užsakymus, inicijavo kreipimąsi STT, gavo atsakymą, kad jokių nusikalstamų užkulisinių susitarimų ir įtakų nėra. Tada pradėjo skleisti informaciją, kad neva LVŽS atstovai keičia nuomonę, „atsitraukinėja“. Bet tikrumoje ne atsitraukė, bet dar padidino akcizo kėlimo lauką – jis kyla gerokai daugiau ir stipriesiems alkoholiniams gėrimams nei buvo numatytą pirminiame įstatymo projekte.

2014 m. buvo labai konkrečių ketinimų net iš socialdemokratų ženkliai kelti visoms alkoholinių gėrimų rūšims akcizus, ypač alui. Tačiau to atsisakyta paspaudus alkoholio pramonei. O ką jau besakyti apie tuos buvusius ar dar vis esamus Seimo narius, kurie ne kartą net inicijavo akcizų mažinimą alkoholiniams gėrimams. Tačiau jų era eina į pabaigą.

Tai pirmas žingsnis, dabar alkoholio pramonė turėtų suprasti, kad ir kiti alkoholio kontrolės sprendimai bus priimti. Tai ne tik priešrinkiminės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos deklaracijos, o konkretūs neuždelsti, savalaikiai darbai.

Akivaizdžiai prieš alkoholiniams gėrimams akcizo didinimą labiausiai pasisakė Liberalų sąjūdžio frakcija, suprantama, atidirbinėdama už ankstesnius Seimo narių, liberalų sąjūdžio narių alkoholio pramonės finansinius rėmimus.

Beje, aktyvaus alkoholio pramonės interesų gynimo neatsisako „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis, beje, Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas. Tačiau alkoholio pramonė nebevaldo valstybės. Su svaigalų pramone siejami asmenys ir politinių partijų atstovai turi reikalų su teisėsaugos institucijomis.

Bet nereikia manyti, kad taip lengvai ši alkoholio pramonė pasiduos, juk tai reiškia milijonais ir ilgesnėje perspektyvoje milijardais eurų praradimus šiam verslui. Suprantama, bus bandoma organizuoti politinio šmeižto, spaudimo kampanijas. Tačiau šiuo ženkliu ir istoriniu alkoholiniams gėrimams akcizo pakėlimu parodyta, kad jų gąsdinimų tikrai nebebijoma, o į viešus melus ir propagandą žiūrima kritiškai.

Stebuklinga kalėdinė dovana - ji buvo žadėta ir prognozuota.