Deja, kaip patvirtina rinkimų kampanijos ir patys rinkimai, ne visada tie politiniai šokiai ir žaidimai būna garbingi. Ir ne mes čia pranašai ar atradėjai. Jau prieš kelis šimtmečius britų rinkėjai už balsus buvo vaišinami smuklėse, o parlamento deputatai nepasidrovėdavo kyšių iš stambių verslininkų, taigi vieni pirkdavo rinkėjus, kiti – parlamentarus.

Bet kam čia tie tolimi pavyzdžiai. Štai ką tik Vyriausioji rinkimų komisija pripažino, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, 2016 m. gegužės 5 d. Vilniaus Katedros aikštėje rinkimų programos pristatymo proga organizuodami nemokamą ir visuomenei prieinamą profesionalaus atlikėjo koncertą, pažeidė Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų įstatymo 51 straipsnio 1 dalį.

Pagaliau prisiminkime praėjusių Seimo rinkimų metu vykusią epopėją su rinkėjų balsais Zarasų-Visagino apygardoje, kur teko rengti pakartotinius rinkimus, Trakų, Šilutės ir Širvintų istorijas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose. Rinkėjų papirkinėjimas, biuletenių ir protokolų klastotės bei kiti pažeidimai nusipelno ne tik teisinio įvertinimo, bet ir moralinio etinio pasmerkimo.

Nelaukdamos, kol rinkimų kampanijos traukinys atpūškuos prie finišo, kelios žinybos – Teisingumo ministerija, Vidaus reikalų ministerija ir Vyriausioji rinkimų komisija – pasirašė memorandumą, kurio pagrindinis tikslas – sutelktomis jėgomis užtikrinti tinkamą teisinę demokratinių, sąžiningų ir skaidrių rinkimų aplinką.

Memorandume konstatuojama, kad rinkėjų papirkinėjimas daro didelę žalą visuomenei ir valstybei, jos demokratinėms vertybėms, diskredituoja pačius rinkimus. Jei norime politinės ir ekonominės pažangos, tai negalime nematyti, kad tokiais veiksmais iš Lietuvos piliečių atimama teisė nevaržomai ir skaidriai dalyvauti rinkimuose, grubiai iškraipoma jų valia ir pasirinkimas, pasitarnaujama politiniam ir ekonominiam šešėliui. Kalbame ne vien apie primityvų balsų pirkimą už butelį alaus, 5 litus ar eurus. Šiandien vis dažniau susiduriame su subtilesniais manipuliacijos visuomenine sąmone ir viešąja nuomone metodais, juodosiomis ir pilkosiomis technologijomis, kurias ne visada atpažįsta paprastas žmogus.

Todėl inicijuosime ir vykdysime efektyvesnes švietimo, socialinės reklamos kampanijas, skatindami visuomenės sąmoningumą, nepakantumą balsų pirkimui, adekvatų piliečio savivertės suvokimą. Skatinsime pačių kandidatų, politinių partijų, valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų veiklos skaidrumą ir atskaitomybę visuomenei.

Pasirašydami šį dokumentą, sutarėme koordinuoti savo veiklą keliomis svarbiomis kryptimis. Pirmiausia, tobulinsime teisinį reguliavimą ir teisės normų taikymą. Imsimės sistemingo ir patrauklaus visuomenės švietimo, socialinės reklamos, kandidatų, politinių partijų ir rinkimų organizatorių mokymo. Ugdysime visuomenės nepakantumą bandymams papirkinėti rinkėjus, nuosekliai kiekvienas savo srityje dirbsime teisės pažeidimų prevencijos, atskleidimo ir tyrimo darbą.

Prie šio memorandumo kviečiame prisijungti valstybės ar savivaldybės institucijas ar įstaigas, nevyriausybines organizacijas, Lietuvos politines partijas, kurios neabejingos tolimesnei demokratijos raidai ir brandai.