Ateinančius ketverius metus bendražygius kviesiu kurti plačią ir atvirą skėtinę partiją, savo veikloje besivadovaujančią autentiška valstybės vizija, atsakomybe ir nuosaikumu sprendžiant jautriausias visuomenės problemas.

Vietoj „apgultos tvirtovės” – auganti ir atvira bendruomenė

Turime tęsti darbą, kurį pradėjome prieš dvejus metus – atvesdami į partiją naujus žmones bei padėdami jiems rasti savo vietą mūsų bendruomenėje, eidami ten, kur tradiciškai eiti privengdavome ir kalbėdami su tais, kurie dažniausiai už mus nebalsuodavo.

Reikia žengti antrąjį žingsnį, leisiantį galutinai atsikratyti „apgultos tvirtovės” mąstymo būdo ir tapti išties atvira bendruomene.

Tam jau artimiausiu metu siūlysiu mūsų partijos kandidatus į Prezidentus, merus, Europos Parlamento ir Seimo narius, o vėliau – ir partijos pirmininkus, rinkti atviruose rinkimuose, kuriuose balsuoti galės ne tik TS-LKD nariai, bet ir visi mums prijaučiantys piliečiai.

Tačiau to negana. Norėdami išnaudoti visą mus palaikančių visuomenės narių potencialą, turime telkti žmones tiek partijos viduje, tiek ir greta jos – kaip rėmėjus, palaikytojus ar talkininkus. Ypatingą dėmesį skirsiu bendradarbiavimui su vietos bendruomenėmis ir jų lyderiais, palaikančiais mūsų atstovaujamas idėjas, kviesdamas juos prisidėti prie bendrų darbų Lietuvai.

Atsakinga vakarietiška partija

TS-LKD, sekdama vakarietiškų partijų, tokių kaip Vokietijos CDU, pavyzdžiu, turi tapti skėtine politine jėga, savyje talpinančia platų spektrą centro-dešinės politinių nuostatų – nuo krikščioniškosios demokratijos iki nuosaikiojo konservatizmo. Dėsiu visas pastangas, kad po šiuo skėčiu girdimi ir atstovaujami jaustųsi visi mūsų bendruomenės nariai. Kad pagaliau taptume tikrai vieningi bei verti Tėvynės sąjungos – sąjungos dėl Tėvynės – vardo.

Tik tokia, susitelkusi, nesiblaškanti ir vidinio susipriešinimo neskaldoma politinė jėga bus pajėgi atremti galvą vis aukščiau keliančio populizmo iššūkį. Mūsų uždavinys – į Lietuvos politiką sugrąžinti sveiką protą, atsakomybę ir darbą vardan bendrojo gėrio. Būtent sveiko proto atsvaros šiandien ypač trūksta Lietuvos politikai, kur gerai neapmąstyti, vienadienėms aistroms pataikaujantys ir todėl nepaprastai žalingi sprendimai tampa kone kasdienybe.

Nuosaikumas – sveiko proto protestas prieš nenormalumą

Vakarų pasaulyje siaučiant populistiniam gaivalui, neaplenkusiam ir Lietuvos, reikalinga ypatinga politikų ir juos renkančių piliečių drąsa nepasiduoti bukos politinės retorikos ir supaprastintos tikrovės vilionėms. Tokia drąsa yra nuosaikumas, politikoje reiškiantis ne principų neturėjimą, o gerai apmąstytą šių principų gynimą. Nuosaikumo principingumas atsiskleidžia normalumo proteste prieš politiką niokojančią populizmo barbarybę – panieką autoritetui, geram skoniui ir sveikam protui.

Todėl būti nuosaikiu politikoje yra ne kas kita, kaip ginti tai, kas normalu, civilizuota, racionaliai pagrįsta. Paprastai tariant, nuosaikumas politikoje reiškia mažiau apsimestinio, rėksmingo teisuoliškumo ir daugiau įsiklausymo bei pagarbos žmonėms, vardan kurių dirbama. Nuosaikumas jungia tradiciškai mūsų bendruomenei būdingą rūpestį valstybės ateitimi – visapusišku jos saugumu bei materialiniu gyvybingumu – su konservatyvia visuomenės vizija – stipriomis bendruomenėmis, galimybių lygybe ir pagalba pažeidžiamiausiems visuomenės nariams.

Turime suprasti, kad kova su skurdu ir socialine atskirtimi nėra tik politinės kairės rūpestis, išsivažinėjantys regionai nėra vien ten gyvenančių žmonių reikalas, o švietimas nėra tik dar viena biudžeto eilutė. Galimybių lygybės užtikrinimas – būtent tai matau kaip esminį TS-LKD tikslą. Nesvarbu, kokiai socialinei grupei žmogus priklauso ar kurioje šalies dalyje jis gyvena, valstybės pareiga yra užtikrinti, kad visi mūsų piliečiai turėtų galimybę savo darbu ir pastangomis susikurti gerovę savo šalyje.

Eime drauge

Nuoširdžiai tikiu, kad susitelkę, nesižvalgydami atgal bei atsiverdami, o ne statydami naujas sienas, paklosime pamatus ateities pergalėms. Kelias nebus lengvas, bet kviečiu – eime drauge!