Tiesa sakant, akivaizdu, kad Premjeras pasitikėjimą turi, nes dabartinė valdančioji koalicija tiesiog tebeturi daugumą. Tai kam "tikrintis" ir ką "tikrintis"? "Tikrintis" tam, kad sugaištum Seime laiko, reikalingo įstatymams priimti? Beje, dar ir kada "tikrintis" - ar likus mažiau nei mėnesiui iki rinkimų? Ar yra čia kas nors bendro bent jau su europinės demokratijos logika bei tradicijomis? Po kelių savaičių mus visus, politikus, partijas, neabejotina, patikrins rinkėjai.

Negi dešinioji opozicija taip suvokia savo misiją - visais įmanomais būdais gaišti Seimo laiką, švaistyti mokesčių mokėtojų lėšas "tuštiems apsisukimams", kompromituoti demokratiją, trukdyti priimti būtinus valstybei sprendimus? Tarp jų - šalies biudžetą, pensijų didinimą, socialinį modelį, dirbtinį apvaisinimą ir t.t. Taip pat labai "rūpimoje" opozicijai krašto gynybos srityje, kurią jie, būdami valdžioje, "sėkmingai" nustekeno iki atsilikėlių gynybos biudžeto požiūriu tarp NATO šalių.

Antra. Raginusios pasitikrinti opozicinės liberalų ir konservatorių partijos teturi apie 40 Seimo narių ir Vyriausybės jokiu būdu neatstatydintų. Greičiausiai jie to nė nemėgintų, nes patys suvokia, jog jų siūlomas "pasitikrinimas" tėra propagandinis triukas. Tačiau gana pavojingas bei žalingas, žaidžiant valstybės stabilumu, beje, ir net atgrasant galimas užsienio investicijas. Kas mažų mažiausiai keista, net žvelgiant per opozicijos, suskatusios jau dalintis portfelius, akinius.

Greičiausiai opoziciniai konservatoriai ir liberalai siekia pabūti Prezidentės advokatais, nors ji pati jokio "pasitikrinimo" iš Vyriausybės nereikalauja. Be to, neabejoju, gerai žino dešiniųjų požiūrį į save ir kokio nors dar papildomo pataikūniško tūpsnio tikrai neprašo.

Gal konservatoriams ir liberalams nerimą kelia D. Grybauskaitės pareiškimas, jog "Prezidentas turi likti neutralus, aš nei vienoj, nei kitoj pusėj nestovėsiu". Ir toliau: "Nedalyvausiu rinkimuose, nekomentuosiu, atvirkščiai, rugsėjį bus daug išvažiavimų europiniais klausimais, todėl linkiu visiems sėkmės rinkimuose, bet pati nedalyvausiu".

Trečia, net jei dabartinė Vyriausybė ir atsistatydintų, minėti opozicionieriai niekaip naujos Vyriausybės nesuformuotų, Seimo rinkimų nepaankstintų, nes rinkimų kampanija jau vyksta. O tai reiškia, jog bet kuriuo atveju ši Vyriausybė iki Seimo rinkimų pabaigos ir naujo ministrų kabineto suformavimo dirbtų. Todėl ir visos kitos dar šalia "pasitikrinimo" žadamos bent trys interpeliacijos ministrams tėra tik akių dūmimas rinkėjams arba, anot politologo V. Laučiaus, "tiesiog rinkimų spektaklis", demonstruojant tariamą susirūpinimą skaidrumu ir pan.

Ketvirta, blogiausia, - opozicionieriai, akivaizdu, visiškai nėra pasiruošę formuoti naujos Vyriausybės, mažumos ministrų kabineto, nes tik toks šioje situacijoje teoriškai įmanomas, juo labiau. Kas pagaliau imtųsi tokios atsakomybės likus mėnesiui iki rinkimų - G. Landsbergis ar R. Šimašius, pasiūlę Vyriausybei pasitikrinti? Gal, pavyzdžiui, R. Šimašius tuo tikslu yra pasiruošęs palikti Vilniaus mero postą? Ar meru dirbti jam nelabai sekasi ir todėl norėtų pabėgti? O gal neturintis rimtesnės vykdomosios valdžios darbo patirties G. Landsbergis per kelias savaites mėgintų "pasitikrinti", ar tinka vadovauti Vyriausybei?

Penkta. Vis tik išlieka klausimas, kodėl gi jie taip elgiasi, jei greičiausiai visa tai puikiai supranta? O jei nesupranta, tai dar blogiau. Juk šalia "pasitikrinimo" (to negana), kaip jau minėjau, jie dar ragina iškelti mažiausiai tris interpeliacijas įvairiems ministrams. Reiškia jie tiesiog neatsakingai ir ciniškai žaidžia valstybės stabilumu, nekreipdami dėmesio į galimas pasekmes.

O greičiausiai todėl, jog neturi rimtesnių argumentų kritikuoti šios Vyriausybės veiklą ir todėl eina lengviausiu dėmesio nukreipimo nuo tikrųjų problemų keliu. Skandalų sukėlimas ir palaikymas įvairiomis interpeliacijomis ir yra pats paprasčiausias būdas.

Ne demokratiška diskusija, o šmeižtai, gandai, destruktyvios propagandinės akcijos, pagrįsti, o dažniausiai nepagrįsti reikalavimai atsistatydinti yra tikrasis mūsų opozicionierių rinkiminės kovos arsenalas. Nes kaip gi kitaip, jei ne kurstomais skandalais uždengsi tą akivaizdų faktą, jog šios Vyriausybės ir valdančiosios daugumos veikla ir, svarbiausia, rezultatai buvo gerokai pozityvesnės ir naudingesnės Lietuvai, nei prieš tai buvusios konservatorių ir liberalų. Tų pačių, kurie dabar reikalauja "pasitikrinti".

Išvados. Tiek konservatoriai, tiek liberalai valstybiniu požiūriu elgiasi ne tik neatsakingai, mėgindami sukurti kokią nors politinę krizę, kuri, matyt, jiems atrodo būtų naudinga prieš rinkimus, iki kurių, kaip žinome, mažiau nei mėnuo. Panašu, kad jų priešrinkiminė situacija nėra "rožinė", jie mato, jog nelabai įtikina rinkėjus savo "planais Lietuvai", keistokais "šešėliniais" kabinetais, nes imamasi tokių destruktyvių žingsnių. Kokių sunku būtų įsivaizduoti normalios europinės demokratijos ir tradicijų šalyse, jau prasidėjus rinkimų kampanijai.

Savo neatsakingumą dar pabrėžia ir jie patys, nes yra nuolat neva susirūpinę šalies saugumu ir gynyba. Ir iš tiesų dabartinis laikotarpis geopolitiniu aspektu Lietuvai ir kitoms Baltijos valstybėms dėl Brexit, dėl rinkimų JAV, kitų iššūkių yra labai pavojingas.

Tačiau tokiu atveju, Vyriausybės stabilumas ir konstruktyvūs demokratiški rinkimai, akivaizdu, Lietuvai yra būtini. Tai kodėl tuomet dešinioji opozicija elgiasi priešingai? Netiki tuo, ką patys sako? Nesupranta realių dabartinės situacijos iššūkių? Tai tuomet jie visiškai netinka tam, kad imtis realios atsakomybės. Juolab už Vyriausybę.

Visoje šioje mūsų demokratiją nepuošiančioje, opozicionierių kurstomoje istorijoje ir isterijoje yra bent vienas pozityvus dalykas - gerai, kad dešiniųjų, šiuo atveju konservatorių ir liberalų, neatsakingumas ir liguistas valdžios bet kokia kaina troškimas išryškėjo dabar, prieš rinkimus, o ne po jų.

O visus mus, politikus, partijas, mūsų diskusijas ir politinės kovos būdus, netenka abejoti, netrukus patikrins ir įvertins rinkėjai. Gal opozicija tiesiog tokio patikrinimo bijo?

Bet kuriuo atveju po kelių savaičių, nepaisant trijų interpeliacijų ir raginimo pasitikrinti, pamatysime kas iš tikrųjų "pasitikrino".