Tarp kairės ir dešinės renkasi ir visa Europos Sąjunga. Ir tai - ne tušti žodžiai. Šiuo metu pagal apklausas visoje ES socialdemokratai ir konservatoriai surenka apylygį vietų skaičių EP, šiek tiek daugiau, nei po 200 vietų. O tai reiškia , jog ir palyginti nedidelės Lietuvos delegacijos LSDP išrinkti EP nariai, gali nulemti kairiųjų daugumą Europos parlamente.

Jei taip atsitiktų, socialdemokratų ir socialistų balsas būtų daug įtakingesnis, formuojant visą Europos Sąjungos vadovybę. Visų pirma, aišku Europos Komisiją, skiriant Europos Sąjungos prezidentą, kitas europines institucijas. Tai reikštų, jog Europa po keliolikos metų dešiniųjų, konservatorių ir liberalų dominavimo, pasuktų kairėn, ženklesnio socialinio solidarumo kryptimi.

Dešiniųjų, atsakingų už nepakankamą finansų krizę sukėlusių bankų kontrolę, už tos krizės padarinius bei už tai, jog kai kuriose šalyse, o ypač Lietuvoje, iš krizės neapgalvotai buvo einama neturtingiausių sluoksnių sąskaita.

Pagaliau visoje Europos Sąjungoje, taip pat Lietuvoje, tai aiškiai matėme rinkimų kampanijos metu, kairiųjų nuostatos ir siekiai šiandien labiau atitinka žmonių lūkesčius ir tas problemas, kurios Europai pirmiausia aktualios. Tai ir nedarbas, ypač jaunimo, naujų darbo vietų kūrimas, parama šeimoms, pirmiausia jaunoms, socialinė jautra skurdžiausiems. Suprantama, investicijos į mokslinius tyrimus, švietimą, visos ES konkurencingumo didinimą, ekonomikos plėtrą. Europos socialdemokratams rūpi regionų plėtra, visų šalių kuo greitesnis gyvenimo lygio sulyginimas. Šis klausimas itin aktualus ir Lietuvai, pirmiausia, dėl didžiulės emigracijos. Susilyginus atlyginimams, socialinei apsaugai, gyvenimo lygiui, emigracija paprasčiausiai netektų prasmės.

Europai ir, aišku, Lietuvai labai svarbus smulkaus verslo atsigavimas, kuriantis daugiausia darbo vietų. Įdomu tai, jog socialdemokratų ir socialistų kandidatas į Europos Komisijos vadovus Martinas Šulcas, dabartinis EP pirmininkas, pats buvęs praeityje smulkiu verslininku ir neabejotinai šią problematiką gerai suprantantis, todėl nuolat pabrėžiantis savo pasisakymuose. Tai jis akcentavo prieš porą mėnesių Romoje Europos socialdemokratų ir socialistų partijos forume, kur buvo didele balsų dauguma patvirtintas kandidatu į Europos Komisijos vadovus. Jis su pasididžiavimu pasakė, jog mažame jo gimtajame miestelyje Vokietijoje jo įkurtas knygynėlis ligi šiol dirba...

Socialinė nejautra, nelygybė, jaunimo nedarbas, nelegali emigracija yra itin palanki politinio radikalizmo ir euroskepticizmo terpė. Jau dabar tie patys mano minėti tyrimai visoje ES rodo, jog Europos Parlamente turėsime bent du kartus daugiau tokių politikų. Ir jei Europa nepasuks socialinio solidarumo kryptimi, tokių tik daugės. Beje, taip būdavo visuomet Europos istorijoje.

Panašus klausimas sprendžiamas ir mūsų Prezidento rinkimuose. Čia taip pat gana akivaizdus pasirinkimas tarp kairės ir dešinės, socialinės nejautros ir socialinio solidarumo. Z. Balčytis neslepia savo pažiūrų, kaip tai daro jo konkurentė. Tačiau jos politines pažiūras bei simpatijas išduoda "neprašyta" konservatorių ir liberalų, net nekėlusių savo kandidatų į Prezidentus, parama. O ypač jų siekis įtvirtinti prezidentūrą, kaip opozicijos forpostą prieš dabartinę kairiojo centro daugumą ir A. Butkevičiaus Vyriausybę.

Vis tik svarbiausias šalies vadovo rinkimų klausimas yra kiek platesnis. Ar turėsime konfrontuojančias pagrindines valdžios institucijas, prezidentūrą, Vyriausybę ir Seimą, ar turėsime visas šalies institucijas, resursus ir šalies intelektą telkiančią lyderystę. Dabartinėje dar ir paaštrėjusioje saugumo situacijoje darnus pagrindinių šalies institucijų darbas - itin aktualus. Manau, kad Z. Balčytis aiškiai pasisako kaip tik už tai. Tai liudija ir jo asmeninė kaip politiko patirtis, tai liudija ir jo rinkimų programa bei visos rinkimų kampanijos turinys.

Jau tik todėl šie Prezidento ir Europos Parlamento rinkimai yra neeiliniai ir labai svarbūs. Jų pasekmės gali atnaujinti arba ne šalies užsienio, saugumo ir vidaus politiką. Jų pasekmės svarbios, susiklosčius čia išdėstytoms aplinkybėms, ir visai Europos Sąjungai.