Posėdyje lankėsi Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, kuris pateikė atsakymus į komisijos narių klausimus. Įdomu tai, kad daug kam susidarė įspūdis, jog konservatorių atstovai Seimo Antikorupcijos komisijoje svarių argumentų įžvelgti kriminalą Druskininkuose nebeturi. Kita vertus, komisija ir toliau aiškinsis galimas korupcijos apraiškas Druskininkuose, tuo tarpu „Karalienės Mortos mokykla“ ir energetikų „bizniukai“ visų mokesčių mokėtojų pinigais palauks!

Taigi apie viską nuo pradžių. Paklaustas, kokie politikai pasinaudojo mero kvietimu apsilankyti UAB „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centre AQUA“, Ričardas Malinauskas atsakė, kad nė vienas politikas iš mero nėra gavęs asmeninio kvietimo. Be to, kviečiami politikai buvo tik į miesto šventes, kurios vyksta kelis kartus per metus, taip pat kaip ir kituose miestuose.

Pasak R. Malinausko, „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centras AQUA“ yra pelningai dirbanti įmonė, kuri marketingo tikslais buvo daugelio savivaldybės renginių rėmėja. O juk geras marketingas – apsimoka tiek įmonei, tiek ir savivaldybės biudžetui. Anot Druskininkų mero, asmenys gavo kvietimus tik į savivaldybės organizuojamus renginius, o kadangi kurorte nėra koncertų rūmų, svečiai kviečiami kitur, pavyzdžiui, į vandens parką.

Tiesa, meras pripažino, kad kvietimų tvarka savivaldybėje nereglamentuota. Antra vertus, o ką čia reglamentuoti? Kaip siųsti pakvietimus, kokį šriftą, popierių pasirinkti?

Ričardo Malinausko teigimu, į savivaldybės organizuojamus renginius 15 metų buvo kviečiami visų Vyriausybių nariai, nepaisant partinės priklausomybės, o dėl Seimo narių – kviečiami tie, su kuriais daugiau bendraujama ar kuruoja savivaldos (nebūtinai Druskininkų) klausimus. Pareiškus nepasitenkinimą, kad vieni parlamentarai kviečiami, o kiti – ne, nuspręsta pakviesti visus 141 parlamentarą, o tai sukėlė atgarsį visuomenėje. Meras taip pat patvirtino, kad tarp pakviestųjų tikrai yra buvę ir buvusios vyriausybės narių iš konservatorių ir liberalų koalicijos.

Dalis Antikorupcijos komisijos narių replikavo, kad nagrinėjant Druskininkų atvejį nėra aišku, kaip apskritai traktuoti tokius kvietimus, vykti ar nevykti į šventes, kas tai padėtų nustatyti. O gal Seimo, Vyriausybės nariai neturėtų dalyvauti viešuose savivaldybių renginiuose apskritai?
Ričardas Malinauskas apgailestavo, kad šiandien Lietuvoje taikomi dvigubi standartai: visai Lietuvai galima, o Druskininkams – ne. Praėjusį savaitgalį vyko „Palangos stintų šventė“ (gerb. konservatorių valdomame mieste), pažiūrėkite, kiek svečių, kiek su pakvietimais atvykusių priimta, pabūta, nuvesta, pasėdėta ir t. t. (...)“,– dėstė R. Malinauskas.

Būta korupcijos Druskininkų savivaldybėje ar ne, išsiaiškinsime, nors geriausiai šį darbą galėtų atlikti ir privalėtų atlikti teisėsauga. Tačiau šioje istorijoje keistai atrodo mūsų politiniai oponentai – konservatoriai. Pastaruoju metu jie kartu su Prezidente karingai pasisako šiuo klausimu viešojoje erdvėje. Atrodo, kad „pulkime Druskininkus“ jau tapo konservatorių rinkimų kampanijos šūkiu. Tačiau kodėl jie komitete atrodo gana pasyvūs, kone imituojantys darbą? Jų klausimai posėdyje buvo formalūs ir be „kibirkštėlės“. Kokia tai strategija, gerbiamieji? Gal buvote neatsigavę po neeilinės Seimo sesijos fiasko, o galbūt tai komunikacinė taktika – taupyti jėgas kamerų prožektoriams?

Greičiausiai ir trečiadienio Seimo antikorupcijos posėdžio metu būtumėme stebėję dar vieną šou, bet, laimei, komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius paprašė žurnalistų su vaizdo kameromis išeiti ir palaukti posėdžio pabaigos. Tiesa, vienas iš Druskininkų savivaldybės tarybos opozicijos narių, taip pat dalyvavęs posėdyje, neatsisakė pagundos filmuoti Druskininkų mero pasisakymų mobiliuoju telefonu, todėl buvo tik sudrausmintas.

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius po posėdžio komentavo, kad per trečiadienio posėdį nebuvo atsakyta į visus komisiją dėl Druskininkų reikalų dominančius klausimus, todėl papildomai į posėdį bus pakviesti ir kiti pareigūnai. Seimo Antikorupcijos komisija kitą savaitę dėl šių klausimų rengs net tris posėdžius.

Tuo tarpu Landsbergienės privačių „Karalienės Mortos mokyklų“ imperija kuriama toliau už mokesčių mokėtojų pinigus.

Yra tokia energetikų įmonė „NT Valdos“, sukurta dar 2010 metais, tuometinio energetikos ministro A. Sekmoko, energetikos sektoriaus pertvarkos metu. Tuomet nauja įmonė perėmė visą energetikos bendrovių turtą, o dabar jį bando perleisti konservatorių patriarcho dinastiniams ainiams? Tyliai, tyliai, jau vasario 1 dieną paskelbtas aukcionas Gervėčių g. 4, Vilniaus senamiestyje (Su aukciono sąlygomis plačiau galite susipažinti čia:). Nors šis administracinis pastatas iki 2023 metų yra išnuomotas UAB „Karalienės Mortos mokykla“.

Laiko dalyviams apsispręsti duota tik iki vasario 24 dienos.

Kas norės įsigyti tokį turtą su nuomininku, mokančiu centus už nuomą? „Lietuviškas biznis“!? Gal „NT Valdos“ pradėjo kokį „žiemos išpardavimą“? Ir kodėl taip skubama bei blokuojamos iniciatyvos bent stabdyti šį aukcioną, kol visko neišsiaiškinsime?

O mes tikrai išsiaiškinsime, tik gaila, kad vėjais bus paleista tiek daug mokesčių mokėtojų pinigų, o tiksliau, viskas bus įskaičiuota į galutinę elektros tarifo kainą eiliniam vartotojui.