Tikiuosi, kad naujieji ministrai, kuriems jau prilipdyta profesionalų etiketė, taps ir gerbiami politiniai lyderiai, savarankiškai formuosiantys aiškią savo veiklos darbotvarkę. Tikiuosi, kad jie turės tvirtą stuburą, kad galėtų apginti ir atsakyti už savo sprendimus. Nesinorėtų, kad naujieji ministrai taptų vieno žmogaus „zadanijų“ vykdytojais arba pilkomis pelėmis. Juk tokių socialdemokratų Vyriausybėje buvo tikrai nemažai.

Tiesa, abejonių dėl to, ar ministrai bus pakankamai savarankiški, jau kyla. Liberalams susitikus su būsimos Vyriausybės nariais, paaiškėjo, kad dauguma iš jų prie naujos 4 metų Vyriausybės programos rengimo prisidėjo tik simboliškai. Kai kurie ministrai – vos trimis „papunkčiais“ (pvz., ūkio ministras). Vadinasi, kažkas programą surašė ir jiems pakišo. Galbūt todėl ši programa yra tokia abstrakti. Joje vyrauja ne būsimi darbai, o pažadai „siekti“, „skatinti“, „analizuoti“. Kyla klausimas, kaip po ketverių metų bus galima objektyviai patikrinti, ar Vyriausybė savo pažadu įvykdė? Kita vertus, gal kai kurių pažadų vykdyti ir nereikėtų.

Ar ministrai išlaikys pirmąjį iššūkį, sužinosime jau labai greitai. Prisiekusi naujoji Vyriausybė Seimui pateiks kitų metų Lietuvos biudžeto projektą. Tai bus signalas, pagal kurį bus galima spręsti, kaip Sauliaus Skvernelio kabinetas mato Lietuvos ateitį, kaip ruošiasi spręsti pagrindines problemas.

Nuo rinkimų praėjo jau pusantro mėnesio, tačiau iki šiol vis dar neaišku, ar naujoji valdžia imsis mokesčių kėlimo, kad išpildytų daugybę pažadų mokytojams, pensininkams, gydytojams. Naujasis finansų ministras Vilius Šapoka apie tai dar nieko pasakyti negali.

Deja, pirmieji signalai iš Seimo labai neramina. Naujoji dauguma siekia atidėti modernesnio Darbo kodekso, naujojo Socialinio modelio įsigaliojimą, atšaukti numatytą „Sodros“ mokesčių mažinimą dirbantiesiems, nugriauti „Sodros“ lubas (nors ir per aukštai užfiksuotas). Ką tai reiškia? Aš tai suprantu labai paprastai – atėjusieji daryti permainas nutarė paskelbti karą progresui.

Lietuvai kaip oro reikia mažesnių mokesčių, lankstesnių darbo santykių, daugiau darbo vietų, užsienio investicijų. Gaila, kad naujoji Seimo dauguma to nemato arba nesupranta.

Pirmas skambus „valstiečių“ darbas – sužlugdyti šiuolaikišką, moterų ir šeimų lūkesčius bei viltis atitinkančią pagalbinio apvaisinimo tvarką. Visai ne tokios pradžios laukė Lietuvos žmonės. Žinoma, liberalai iki galo priešinsis naujiems ribojimams ir draudimams.

Liberalai jau parengė ir dar teiks savo pasiūlymus 2017 metų valstybės biudžetui. Mūsų idėjos apima žmonių pajamų didinimą, naujų darbo vietų kūrimą, vaikų ugdymą, kovą su socialinėmis problemomis ir gimstamumo skatinimą. Tai yra bene didžiausi iššūkiai, su kuriais susiduria dabartinė Lietuva.

Liberalai siūlys, kad nuo viso minimalaus atlyginimo žmonėms nereikėtų mokėti gyventojų pajamų mokesčio. Tai padarius, mažiausiai uždirbančiųjų realios pajamos per mėnesį padidėtų 30 eurų. Taip pat siūlysime, kad iš savo pelno verslą plečiančioms, naujas darbo vietas kuriančioms įmonėms nereikėtų mokėti pelno mokesčio. Toks modelis jau ne vienus metus sėkmingai veikia Estijoje, kur vidutinis atlyginimas perkopė tūkstantį eurų. Išmokime šią kaimynų pamoką ir paskatinkime naujų darbo vietų kūrimą Lietuvoje.

Siūlysime daugiau lėšų skirti patyčių mokyklose prevencijai. Dabar tam per metus numatyta vos keliasdešimt tūkstančių eurų visoje Lietuvoje. Kovojant su patyčiomis tai juokinga suma. Kiekvienam mokiniui per metus reikia bent penkių eurų, kuriuos siūlome įtraukti į mokinio krepšelį.

Liberalų iniciatyva jau antrus metus valstybė kas mėnesį kiekvienam vaikui skiria po 15 eurų įvairiems būreliams finansuoti. Pagal dabartinį planą, kitais metais to gali nelikti. Todėl kovosime, kad valstybė ir toliau finansiškai skatintų vaikus užsiimti užklasine veikla, nes tai pats geriausias būdas motyvuoti ir ugdyti vaikus, kad jie turėtų užsiėmimą, tikslą tobulėti.

Pagaliau dėl to paties Pagalbinio apvaisinimo įstatymo – Lietuvai reikia ne įstatymo, bet užtikrintumo, kad žmonės galės juo pasinaudoti, susilaukti vaikų. Todėl liberalai siūlo kitų metų biudžete numatyti 3 milijonus eurų, skirtus kompensuoti nevaisingumo gydymą. Labai tikiuosi, kad „valstiečiai“ neatims šios vilties, kaip ir visų kitų.

Savo ruožtu liberalai yra pasirengę palaikyti tas valdančiųjų ir Vyriausybės iniciatyvas, kurios prisidėtų prie geresnės, modernios Lietuvos. Be susipriešinimo ir žmonių skirstymo, be noro užgniaužti, o su dideliu paskatinimu ir Laisve kurti.