Ar šiuolaikiniam jaunimui aktualios solidarumo ir socialinio teisingumo idėjos? Nors Lietuvoje jaunimo organizacijų galima suskaičiuoti daugiau nei šimtą, ne visos jos turi tokius vieningus įsitikinimus ir taip artikuliuotai viešai reiškiamą nuomonę.

2006 metais tapau Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos (LSDJS) nariu. Nuo to laiko daug kas keitėsi: organizacijos vadovybė, aktyvas regionuose, renginių formos ir tematikos, pilietinės iniciatyvos. Nesikeitė tik viena – Socialdemokratinė jaunimo sąjunga buvo ir tėra vienintelė kairioji jaunimo politinė organizacija Lietuvoje, kurios didžiausias siekis – įtvirtinti socialdemokratines idėjas ne tik tarp Lietuvos jaunimo, bet ir visoje jos visuomenėje.

Jaunatviško entuziazmo kupini žmonės šiemet švenčia gražiausius jaunystės metus – LSDJS – 25-eri! Įkurta 1989 m. gruodžio 5 d., ji tapo pirmąja jaunimo organizacija Lietuvoje, pripažinta pasauliniu mastu, – dar 1991 m. ji priimta tikrąja nare į Jaunųjų socialistų tarptautinę sąjungą (IUSY). Savo pirmuosius žingsnius žengusi vos su 30 žmonių Vilniuje ir Kaune, šiandien tai – stipri, veržli ir perspektyvi visą Lietuvą jungianti organizacija su daugiau nei 3500 narių. Lietuvos jaunimas – variklis milžiniškame visuomenės mechanizme, o LSDJS yra svari jo dalis!

Gausybė LSDJS rengtų projektų į problemų iškėlimą į viešumą ir jų sprendimą įtraukė ne tik organizacijos narius, bet ir Lietuvos socialinei situacijai neabejingus žmones, žiniasklaidą, Seimo narius...

Įgyvendinome tokius projektus, kurie, esu įsitikinęs, galiausiai privertė ne tik kalbėti apie problemas, bet jas ir spręsti: akciją „Rinkis prekę lietuvišką”, kurios siekis - didinti lietuviškų prekių paklausą, labdaros ir pagalbos socialiai remtiniems žmonėms akciją „Gerumo diena” , solidarumo ir tolerancijos skatinimo bei informacijos apie AIDS sklaidos akciją „Meilės eisena”, projektą, skirtą sukurti geresnes sąlygas akademiniam jaunimui ir absolventams integruotis į darbo rinką „Akademinio jaunimo ir absolventų darbo politikos įtakojimas Lietuvoje”, „Lyderių mokyklą”, kurios tikslas - jaunųjų lyderių pilietiškumo bei politinė iniciatyvos skatinimas, projektą “Jaunimo politika ir ES patirtis”, kurio dėka supažindinome visuomenę su Lietuvos aukštojo mokslo įstatymu bei bendra padėtimi aukštajame moksle: studentų užimtumu, įdarbinimu, studijų kokybe, kreditavimu ir socialinėmis problemomis.

Per 20-ąjį LSDJS atkūrimo jubiliejų prieš penkerius metus inicijavome akciją „Mūsų širdelės Jums!“. Tada išleidome skrajutes, kuriose tebuvo vienas klausimas: „Ar nori tapti meru/Seimo nariu/ministru/viceministru?“. Atsakymas buvo labai paprastas – ateik į mūsų organizaciją, veik, dalyvauk, ir čia viskas įmanoma.

Tuo metu tarp mūsų nebuvo nei merų, nei ministrų, nei Seimo narių, todėl tokios mintys skambėjo tarsi pokštai, iš kurių galėjai tik pasijuokti. Vos keli galėjo pasigirti esą miesto ar rajono tarybos nariai. Tačiau viskam – savas laikas!

25 metai – laikotarpis, kurio prireikė išaugti organizacijai ir įtvirtinti savo pamatus. Šiandien Lietuvos jaunųjų socialdemokratų sąjunga gali pasididžiuoti gausiu būriu Seimo narių, ministrų, viceministrų, patarėjų, merų, Seimo narių padėjėjų...

Tąkart nesuklydome, tad ir dabar drąsiai galima teigti, kad čia įmanoma viskas! Pats tai patyriau, pats augau kartu su Socialdemokratinio jaunimo sąjunga. Svarbiausia nenuleisti rankų, nepasiduoti sunkią akimirką – judėti tik pirmyn.

Egzistuoja toks senas posakis – „Jei jaunas nepabuvai socialdemokratu – neturi širdies, jei senas netapai konservatoriumi – neturi proto‘‘. Dėl pirmos teiginio dalies jau esu užtikrintas daugiau nei galima įsivaizduoti, o dėl antros – drįsčiau labai stipriai ginčytis: laikui bėgant tampu tik brandesnis, labiau pasveriantis ir pasitikintis savimi, tačiau toks pats kairysis, socialdemokratas...

Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungą, kaip savo politinį pagrindą, pasirinkau dėl atstovaujamos ideologijos, dėl jos socialiai orientuotų prioritetų, dėl to, kad visos valstybės ir visuomenės pamatas yra žmogus.

Aštuoneri metai su LSDJS mano socialdemokratines pažiūras tik sustiprino. Tikiu, kad LSDJS yra veržlios Lietuvos ateities pavyzdys ir pagrindas, todėl 25-eri metai – tik gražios ir ilgos istorijos pradžia!