Dar treji Seimo darbo metai žada nuoseklų valstiečių populiarumo kritimą, o kartu ir mažiau galimybių reformuoti valstybės valdymą.

Suprantu kolegos Seimo nario Povilo Urbšio raginimą, kad Ramūnas Karbauskis atvirai visuomenei kažką papasakotų, bet tai situacijos nebepakeis. Gali jis ir tris paras nesustodamas ką nors pasakoti, bet naudos iš to būtų kaip ir mirusiajam klizmos procedūra – nebepadės.

Patys pasvarstykite. Per gerą pusmetį matau tik vieną rimtą darbą, kurį pavyko šiam Seimui padaryti – panaikino įstatyme įtvirtintą 42 urėdijų skaičių. Ir tai tik menka pradžia – laukia dar mažiausiai metai, kad urėdijų sistemą pasikeistų iš pagrindų. Ir su viena sąlyga – jeigu Vyriausybė bus pakankamai ryžtinga. O jeigu ne?

Ir toji urėdijų reforma nebūtų pajudėjusi iš vietos, jeigu ne Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos balsai.

Universitetų jungimas baigėsi tuo, kad Seimas tik pareiškė, jog nori kažką su kažkuo jungti, bet jokio konkretumo, švietimo reforma prasidėjo apskritai nuo kažkokios deklaracijos, krypčių, gairių nustatymo.

Na, gali savo norus reikšti, kryptis braižyti ir Seimas, bet kas iš to? Švietimo sistemai jau dabar reikia konkrečių dalykų ir sprendimų. Patys mokytojai tikrai nepradės kurti visai Lietuvai naujos švietimo sistemos.

Darbo kodeksą valdančioji dauguma pagromulojo ir išspjovė tokį, koks ir buvo. Nepavyko Seimo nariui Tomui Tomilinui įrodyti ir tai (bandė labai nuoširdžiai), kad atlyginimai Lietuvoje auga ne dėl pokyčių investicijų rinkoje, ne dėl visos Europos ekonomikos augimo, o dėl to, kad taip lydeka paliepė, o T.Tomilinas panorėjo.

Dar prieš pasitraukdamas iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos sakiau, kad darbus reikia pradėti per pusmetį sukūrus prielaidas specializuotoms alkoholio parduotuvėms atsirasti. Tokį sprendimą palaikytų plati visuomenė, nebūtų buvę ir jokių roko maršų. Prievartos ar draudimų taip pat.

Sutinku, pasipriešinimas iš alkoholio gamintojų ir importuotojų gal ir būtų kilęs, tačiau visuomenės palaikymas leistų tas reformas atlikti. Ir tai būtų labai reikšmingas postūmis mažinant alkoholio prieinamumą.

Dabar smulkiais sprendimais kažką uždrausti valdančioji dauguma supykdė atskiras žmonių grupes, jos mato, kad valdantieji tais draudimais tik dangstosi, dalį visuomenės padaro atpirkimo ožiais, tačiau rimtesnių reformų ji pati bijo. Arba valstiečiai taip veikia iš anksto susitarę su įtakingais alkoholio pramonės banginiais.

Aš už pataisas, mažinančias alkoholio prieinamumą, balsavau tik dėl to, kad jose buvo vienas išties protingas sprendimas – uždrausti alkoholio reklamą. Apie visokias etiketes net tingiu ką nors rašyti.

Būtų galima prisiminti ir tai, kokių pažadų per Seimo rinkimų kampaniją pridalijo R.Karbauskis: valstybės alkoholio monopolis, valstybinės vaistinės, valstybinis komercinis bankas, žadėjo iš pagrindų pakeisti neva vergovę įteisinantį Darbo kodeksą, emigracijos suvaldymas.

Kai buvau mažas, tai mes tokią dainelę dainuodavome: „Melagis melavo, per tiltą važiavo, tiltelis įlūžo, melagis įgriuvo.“

Patyčios? Gal ir taip, bet R.Karbauskis iš savo rinkėjų taip išsityčiojo, kad tų patyčių priklaus skonio rinkėjų burnoje pakaks keliems dešimtečiams į priekį.

Vos per pusmetį neįtikėtinai smarkiai pasikeitusi rinkėjų nuotaika liudija, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderių eksperimentas su gyvais žmonėmis nepavyko, ir ji jau pradėjo savo kelionę į užmarštį. Nebepadės ir R.Karbauskio vieša išpažintis.

Tai patvirtina ir faktas, kad apie grįžimą į politinę areną pareiškė Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas. Plėšrūnai labai gerai užuožia jau irstančio savo priešo kūno kvapą ir atsėlina tam, kad galėtų užimti jo teritorijas, prieš tai susirinkę ir tarnais pavertę to priešo vasalus.

Paskutinės apklausos liudija, kad labai padaugėjo tokių rinkėjų, kurie nebežino, už ką balsuotų Seimo rinkimuose. Nemažai rinkėjų jau dairosi naujo plėšrūno.

Nežinau, kaip ten bus su tuo bulvių kasimu, - su S.Skverneliu kasime ar be jo, bet prognozuoju, kad situacija tik blogės.

Nauji Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio R.Karbauskio nuotykiai su rašytoja Greta Kildišiene peržengė visas ribas, ir jau patys frakcijos nariai atvirai šaiposi iš savo lyderio. Jis jau stipriai sužeistas, bet jis nebepasikeis ir vis tiek manys, kad jį aplinkiniai skriaudžia bei persekioja.

Apie tos moters įtaką šiam politikui ir net galimą jo šantažą kalbėjau dar prieš pusmetį, pasitraukdamas iš Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime. Kalbėjau, nes žinojau daugiau, nei buvo viešai skelbta.

Siūliau R.Karbauskiui trauktis iš Seimo, jeigu nesugeba suvaldyti savo emocijų ir traukos šiai moteriai. Šis mano siūlymas tebegalioja. Pasitraukęs R.Karbauskis pataisytų pašlijusią savo reputaciją, leistų pasireikšti naujiems lyderiams ir bent jau iš dalies išgelbėtų kai kurias valstybei labai reikalingas reformas.

Tuo metu nurodžiau ir vieną sprendimo būdą, kuris tikrai būtų suveikęs efektyviai ir gal net būtų išgelbėjęs pačią frakciją – siūliau R.Karbauskiui trauktis iš Seimo, jeigu nesugeba suvaldyti savo emocijų ir traukos šiai moteriai.

Šis mano siūlymas tebegalioja. Pasitraukęs R.Karbauskis pataisytų pašlijusią savo reputaciją, leistų pasireikšti naujiems lyderiams ir bent jau iš dalies išgelbėtų kai kurias valstybei labai reikalingas reformas.

Bet R. Karbauskis to niekada nedarys.

Jis geriau paliks po savo veiklos išdegintą lauką, nusivylusius žmones, o keršydamas už atimtą moterį, pats atvers vartus į valdžią sugrįžti V.Uspaskichui.

Atrodo, kad Prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo teisi, sakydama, kad reikia stiprinti tradicines partijas.