Konservatorius Seimo narys, kaip tas žiogas po žiemos, po beveik ketverių metų, strykt, staiga pabudo, ir, lyg jo partija nebūtų vadovavusi šalies Vyriausybei visus šiuos metus, šast, pareiškė, kad dėl visų dabartinių Lietuvos bėdų kalti socialdemokratai. Jie, girdi, yra atsakingi už tai, jog Lietuva įsiskolinusi, valstybės ir „Sodros“ aruodai iššluoti, o lietuvius jie neva įpratino prie socialinių išmokų, pašalpų ir dykaduoniavimo.

Ar tikrai? Pirma, 2005-2008 m. Lietuvos Vyriausybei vadovavę socialdemokratai padarė klaidų (to niekada neneigiau ir ne kartą Seime esu balsavęs kitaip nei mano partijos bičiuliai). Tačiau tas konservatorius neturėtų pamiršti, kad tuometinė Socialdemokratų mažumos Vyriausybė beveik visada turėjo oficialų A. Kubiliaus vadovaujamų konservatorių palaikymą. Daugelis to paties konservatoriaus kritikuojamų sprendimų praeitos kadencijos Seime buvo priimti, inicijuojant ir pritariant konservatoriams.

Antra, dauguma socialdemokratų klaidų neprilygsta A. Kubiliaus Vyriausybės klaidoms, nuvariusioms Lietuvą į milžiniškas skolas, kurias ilgai turės mokėti ateities vyriausybės ir Lietuvos žmonės.

Dėl tuometinės mažumos Vyriausybės sprendimų, kuriuos ne tik parėmė, bet ir nulėmė konservatorių balsai, padaryta ne viena brangiai kainavusi klaida. Jei konservatorius po žiemos ištiko amnezija, jų protą prablaivysiu faktais apie jų balsus praėjusiose Seimo kadencijoje.

Štai konservatorių žiogų balsai už politikų ir valdininkų atlyginimų pakėlimą bei motinystės atostogų ilginimą ir išmokų padidinimą 2007 metais (lentelėje žemiau). Įdomiausia tai, kad, kai motinystės pašalpos mokėjimas 2007 m. lapkritį buvo pratęstas iki 3 metų, dauguma konservatorių pasisakė „už“, o kai gruodį, susizgribus, pasiūlyta sumažinti iki 2 metų, tik vienas konservatorius balsavo „už“.

Konservatorių Seimo narys(-ė) Politikų ir valdininkų algų pakėlimas* Žemutinės motinystės (tėvystės) pašalpos dydžio ribos pakėlimas** Motinystės (tėvystės) atostogų pratęsimas iki 3 metų*** Motinystės (tėvystės) atostogų sumažinimas iki 2 metų****
V.Aleknaitė Abramikienė Nedalyvavo balsavime Nedalyvavo balsavime
A.Ažubalis Susilaikė Nedalyvavo balsavimeNedalyvavo balsavime
D.Bekintienė Susilaikė Prieš
V.M.Čigriejienė Nedalyvavo balsavimeNedalyvavo balsavime
R.J.Dagys Susilaikė Prieš
A.Dumčius Susilaikė Susilaikė
D.Jankauskas Nedalyvavo balsavimeNedalyvavo balsavimeSusilaikė
A.Kubilius Nedalyvavo balsavime Nedalyvavo balsavime
R. Kupčinskas Nedalyvavo balsavimeNedalyvavo balsavime
V.V.Margevičienė Susilaikė
A.MatulasNedalyvavo balsavime
S.Pečeliūnas Nedalyvavo balsavime
E.Pupinis Susilaikė
J.Razma Nedalyvavo balsavimeNedalyvavo balsavimeSusilaikė
L.Sabutis +Susilaikė
K.Starkevičius Nedalyvavo balsavimeNedalyvavo balsavimeNedalyvavo balsavime
A.N.Stasiškis + Prieš

* Valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos bazinio dydžio, taikomo 2008 metais, įstatymas, priimtas 2007 m. birželio 28 d.

** Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymas, priimtas 2007 m. lapkričio 6 d., kuriuo žemutinė motinystės (tėvystės) pašalpos dydžio riba pakelta iki pusės einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžio.

*** Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymas, priimtas 2007 m. lapkričio 6 d., kuriuo motinystės (tėvystės) atostogos pratęsiamos iki 3 metų, o pašalpos dydis nuo nėštumo ir gimdymo atostogų pabaigos iki vaikui sueis 1 metai būtų 100%, iki vaikui sueis 2 metai – 85%, o iki vaikui sueis 3 metai – 50% pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

**** Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymas, priimtas 2007 m. gruodžio 4 d., kuriuo motinystės (tėvystės) pašalpų terminas pratęsiamas iki 2 metų, iki vaikui sukaks vieneri metai mokant 100% . buvusio uždarbio pašalpą, iki vaikui sukaks dveji metai – 85% pašalpą.

Apie klaidų kainą

Lietuvos valstybės skola 2008 m. siekė 18 mlrd. Lt., o dabartinei konservatorių valdžiai einant į pabaigą, ši skola siekia beveik 45 mlrd. Lt.

2008 m. „Sodros“ biudžeto deficitas tebuvo 1 mlrd. Lt., o 2011 m. pabaigoje jis išaugo iki 8 mlrd., ir konservatorių valdymo pabaigoje, tikėtina, kad jis sieks net 10-11 mlrd.

Socialdemokratams būnant valdžioje, socialinių išmokų ir pašalpų kasmet reikėdavo išmokėti apie 150 mln. Lt. Šiandien konservatoriai jų išmoka už daugiau 1,2 mlrd. Lt.
Tai kas dabar skatina dykaduonių gyvenimo būdą?

Apie šykštumą

Pinigų pensijoms didinti gaila? Estai jas jau padidino, taip pat ir latviai, kuriems ekonominė krizė buvo negailestingesnė nei lietuviams. Latvijos Vyriausybė, beje, nors dešinioji, vis dėlto atrado savyje sąžinės ir elementaraus žmogiško supratimo palengvinti sunkmečio naštą žmonėms.

Tik Lietuvos konservatoriai – ne, nes žmogus jiems nerūpi. Jie paliko Lietuvos žmones graužti nagus iš nevilties, o patys giriasi – „krizę Permainų koalicija ir Vyriausybė suvaldė, Lietuvos ekonomikos augimas vienas didžiausių Europos Sąjungoje“.

O kaip Lietuvos žmonės? Ar juos tas konservatorius įsivaizduoja kaip tas skruzdėles, kurios dirba be paliovos, o duonos kąsniui užsidirbti negali, nes ateina žiogai konservatoriai ir viską iš jų atima (kaip vaikų pinigus), sumažina (pensijas, išmokas, atlyginimus ir kt.) ir dar jas vanoja, kad dykaduonės ir išlaikytinės?

Tai kas čia skruzdės ir kas žiogai, ponas V. Matuzai?