„Juk jei kokį milijoną kas nugvelbia iš avialinijų, tai visai valstybei nuostolis – milijardai: vyksta grandininė reakcija: nesiplėtoja turizmas, neatvažiuoja žmonės, kurie galėtų apsistoti mūsų viešbučiuose, pirkti mūsų prekes ir t.t. Nesitikėjau, kad Lietuvoje tokio masto korupcija, o prie smulkios korupcijos žmonių mentalitetas taip pripratęs, kad ją tiesiog toleruoja“, - sakė prezidentė.

Tačiau A. Anušausko pastangos nepakeitė prezidentės pasakytos frazės esmės, nes pavienių nusikaltėlių veiksmai - tai dar ne valstybės (už)valdymas. Ji būtų (už)valdyta, jei valstybės valdymo institucijos atsidurtų nusikaltėlių ir oligarchų rankose. Todėl D.Grybauskaitės teiginys, jog oligarchai ir nusikaltėliai (už)valdo valstybę, reiškia, kad valstybės valdymo struktūros yra nusikaltėlių (už)valdomos.

Kadangi pati prezidentė nepasakė kokiose valstybinėse struktūrose (kurios ir valdo Lietuvą) jie jau susisuko savo gūžtas ar mėgina tai padaryti, tai pamėginkime patys surasti tuos nusikaltėlių ir oligarchų lizdus. Pagal Konstituciją, valstybę jos aukščiausiu lygmeniu valdo Seimas, Vyriausybė ir prezidentas. Seimas leidžia įstatymus, prezidentas juos pasirašo arba vetuoja.

Vyriausybė, vykdydama įstatymus, leidžia poįstatyminius aktus ir žiūri, kaip jie vykdomi. Teismai neleidžia jokių įstatymų, o tik prižiūri, kad kiekvienas iš mūsų jų laikytųsi. Gerai jie tai daro ar blogai - ne šio straipsnio tema, nes valdo valstybę ne teismai, bet aukščiau minėtos trys institucijos.

Tuo tarpu miestų ir rajonų tarybos ir merai leidžia potvarkius ir nutarimus, kurie galioja tik tos savivaldybės teritorijoje. Tai kur darbuojasi oligarchai ir nusikaltėliai? Jei jie (už)valdo kurią nors savivaldybę ar net kelias iš jų, tai dar nereiškia, kad jie (už)valdo visą Lietuvą, apie ką kalbėjo prezidentė.

Nelabai tikėtina, o greičiau visiškai neįtikėtina, kad visas ar bent daugumą savivaldybių užvaldė nusikaltėliai ir oligarchai. Todėl jų reikia ieškoti valstybės, o ne savivaldos institucijose. Pradėkime nuo Seimo. Iš 141 Seimo narių ten yra keliolika milijonierių ir keletas su Temide susipykusių piliečių. Ir jei net visi milijonieriai yra kartu ir oligarchai ir prie jų pridėsime Temidės nemėgstančiuosius, tai jie tesudarys tik nedidelę Seimo dalį. Nedrįsčiau tvirtinti, kad valdanti dauguma, tarp kurios puikuojasi ir pats Vyriausybės vadovas, paklustų anos nedidelės grupės diktatui.

Bet gal prezidentė gavo informacijos iš specialiųjų tarnybų apie už Seimo sienų esančių oligarchų ir nusikaltėlių glaudžius ryšius su valdančiąja dauguma ir jos paklusnumą nusikaltėlių norams? Jei taip, tai iš tiesų valstybė pavojuje ir reikia arba naujos daugumos Seime, o dar geriau naujo Seimo. Tai žinodama ir norėdama išgelbėti valstybę prezidentė, be jokios abejonės, tada imtųsi ryžtingiausių priemonių. Tokio ryžto nematome, todėl tikėtina, jog Seimo valdanti dauguma nėra oligarchų ir nusikaltėlių tarnaitė.

Pereikime prie Vyriausybės. Jeigu jos daugumą sudaro oligarchų ir nusikaltėlių (už)valdomi ministrai, kuriuos, beje, paskyrė pati prezidentė, tai jie (už)valdo ir valstybę. Tada D.Grybauskaitė turėtų pasiūlyti tokiems ministrams nedelsiant atsistatydinti. Kadangi ji to nesiūlo (net ir jos nuolat kritikuojamam Aplinkos apsaugos ministrui), vadinasi jais pasitiki, ir jie taip pat nėra kieno nors (už)valdomi. 

Belieka pati Prezidentūra ir valstybės vadovės paskirti svarbių Valstybės institucijų vadovai. Dar niekas nematė prezidentės patarėjų ir jos paskirtų institucijų vadovų bičiuliaujantis su nusikaltėliais, todėl negalime ir Prezidentūros laikyti nusikaltėlių (už)valdoma institucija. Kiek turi įtakos D.Grybauskaitei oligarchai, su kuriais jai tarnyboje tenka nori nenori bendrauti, spręsti nesiimu. O nuolatiniai prezidentės patarėjų „patarimai“, tiesą sakant - greičiau nurodymai teisėsaugos institucijų vadovams (patarinėti jie turėtų tik prezidentei), greičiau galėtų būti argumentas, jog Valstybę (už)valdo ne nusikaltėliai su oligarchais, bet pati Prezidentūra.

Kokios darytinos iš šios trumpos analizės išvados? Jos trys:

- Prezidentė žino, per kokias Valstybės institucijas oligarchai ir nusikaltėliai mėgina (už)valdyti Lietuvą ir artimiausiu laiku painformuos apie tai visuomenę. Tai pakeltų jos reitingą iki dar neregėtų aukštumų.

- Prezidentė nieko konkretaus nežino ir prabilo apie oligarchų ir nusikaltėlių (už)valdomą Lietuvą, norėdama visuomenę išjudinti iš kalėdinio sąstingio. Tada ji tik nevykusiai pajuokavo. Tai irgi turėtų pakeisti valstybės vadovės reitingus, tačiau nebūtinai norima kryptimi. 

- Prezidentė sutapatina korupciją ( kuri, pasirodo, ne ką didesnė kaip ir kitose ES valstybėse) ir nusikaltėlių veiksmus su valstybės užvaldymu. Tai jau Nobelio premijos vertas naujas žodis valstybės valdymo moksle, apie kurį būtų rašomos disertacijos. O tai irgi pridėtų nemažai reitingo taškų.