Tikrinu komisijos sudėtį – iš 12 narių LVŽS atstovauja Vytautas Bakas, Dainius Gaižauskas, Arvydas Nekrošius, Virginijus Sinkevičius, Agnė Širinskienė (pirmininkė). Penki nariai. Vėliau sudėtis pakeista mūsų deleguotus NSGK narius pakeičiant Rima Baškiene ir Lauru Stacevičiumi. Tie patys 5 iš 12.

Pasižiūriu išvadąMindaugas Bastys kaltas. Visi 5 mūsiškiai balsavo už priimtą išvadą.

Tačiau verta prisiminti ištakas. 2017-ųjų kovo 9 diena. Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio pranešimas žiniasklaidai: „Vertindamas gautą informaciją iš VSD, raginu Seimo narį trauktis iš Seimo vadovybės. Turima informacija kenkia ne tik Seimo darbui, bet ir įvaizdžiui. Tolimesnius sprendimus dėl M. Basčio turės priimti socialdemokratų frakcija. Turime užtikrinti stabilų Lietuvos žmonių pasitikėjimu grindžiamą Seimo ir valdančiosios koalicijos darbą.“

Priminsiu, kad visą laiką nuo 2017-ųjų kovo ir birželio, kai patvirtintos komisijos išvados ir pradėta apkalta, LVŽS dirbo su dar jungtine LSDP frakcija, kuri gynė savo deleguotą Seimo pirmininko pavaduotoją.

Ar VSD būtų teikusi VISĄ išsamią informaciją, jei būtų buvusi bent menkiausia abejonė dėl LVŽS šališkumo? Būtent tyrimo komisija susipažino ir padarė išvadas tokias, kuriomis pasirėmė Konstitucinis teismas ir pripažino M. Bastį šiurkščiai sulaužius priesaiką.

Pasitikrinkim toliau – LVŽS frakcijos balsai pagrindiniuose balsavimuose dėl Mindaugo Basčio:

  • 2017-06-06 Seimo nutarimo „Dėl pritarimo Lietuvos Respublikos Seimo specialiosios tyrimo komisijos pateiktų siūlymų pradėti apkaltos procesą Lietuvos Respublikos Seimo nariui Mindaugui Basčiui pagrįstumui ištirti ir išvadai dėl pagrindo pradėti apkaltos procesą parengti išvadai“ projektas + išvada (Nr. XIIIP-791)

- Pateikimas – 88 už, 10 prieš, 17 susilaikė (LVŽS 44 už, 2 susilaikė)
- Svarstymas – 99 už, 12 prieš, 17 susilaikė (LVŽS 48 už, 2 susilaikė)
- Priėmimas – 92 už, 13 prieš, 17 susilaikė (LVŽS 48 už, 1 susilaikė)

  • 2017-06-06 Seimo nutarimas „Dėl apkaltos Lietuvos Respublikos Seimo nariui Mindaugui Basčiui pradžios ir kreipimosi į Lietuvos Respublikos Konstitucinį Teismą“ projektas (Nr. XIIIP-792)

- Priėmimas – 100 už, 1 prieš, 7 susilaikė (LVŽS 47 už, 1 susilaikė)

Nieko neprimena?

Atmetus buvusius komandiruotėse ar turėjusius kitų pateisinamų priežasčių slaptame balsavime dėl apkaltos Mindaugui Basčiui dalyvavo 49 LVŽS frakcijos nariai. Galvokime, kad 2017-06-06 balsavimuose nuosekliai susilaikęs S. Jakeliūnas išlaikė savo abejonę, o po kartą tuomet susilaikę R. Martinėlis, J. Varžgalys taip pat liko abejonėje. Vis tiek turim LVŽS 46 balsus už apkaltą, kas žlugdo konservatorių keliamą sąmokslo teoriją.

Tad etatiniai dešinieji moralizuotojai turėtų pasižiūrėti į veidrodį, nes panašu, kad dega ne kieno kito, o pačių konservatorių kepurės.