Finansų ministerijos siūlymas ir siekis – 3 procentų biudžeto deficitas. Tačiau aiškių, skaičiavimais pagrįstų argumentų neišgirdome. Vienintelis faktorius, dėl kurio turime savanoriškai smaugtis – Tarptautinio valiutos fondo (TVF) reikalavimai.

Neva toks biudžeto deficitas mums būtinas, jei pavasarį norėsime kreiptis į TVF dėl paskolos. Turint iki 3 procentų deficitą tariamai paskolos gavimo sąlygos bus palankesnės ir palūkanos mažesnės. Tiesa tai ar ne, parodytų tik laikas, o kas už tai atsakytų?

Būtų idealu, kad svarstant biudžetą nebūtų kiršinamos skirtingos socialinės grupės – pensininkai ir žmonės, iš kurių šiandien uždirbtų pinigų ir sumokėtų mokesčių ir sumokamos tos pensijos. Būtų idealu, jei valstybė ir pensijas atstatytų į „prieškrizinį“ lygį, ir mokesčių naštos nesunkintų, tačiau šiandien pasiekti, kad biudžetas būtų socialiai teisingas, regis, neįmanoma. Pensininkai piktinasi, kad valdžia jų neužstoja ir rodo pirštu į savo pačių vaikus, maždaug, – mūsų nelieskite – atimkite iš jų.

Ką siūlome daryti?

Vyriausybė nutarė pradėti dalinį sumažintų pensijų atkūrimą. Pensininkai atgautų ne 5 proc., kuriais ir buvo sumažintos pensijos, o 2,5 proc. Jei Seimas pritartų šiam variantui, pensininko gaunama išmoka apytiksliai padidėtų 29 litais. Jei būtų pritarta pilnam sumažintos dalies kompensavimui, padidėtų apie 58 litais. 

Kitas Vyriausybėje svarstytas variantas buvo Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) didinimas. Neabejotinai šis sprendimas pensininkams padarytų daugiau skriaudos nei pensijų dalies atidėjimas. Vandens, elektros, transporto, šildymo, komunalinių paslaugų, maisto produktų, galiausiai – vaistų kainos sukiltų mažiausiai 5 proc. Išeitų, kad valdžia viena ranka davė, o kita atėmė kone dvigubai. Kas toliau? Infliacija ir nokautas verslui.

Liberalaus sparno partijos – Liberalų ir centro sąjunga ir Liberalų sąjūdis – dabar deda visas pastangas, kad iš visų galimų būtų išsirinktas mažiausiai dirbančiam žmogui skausmingas variantas; kad taupymas ir lopymas nesugniuždytų žmonių, kurie šiandien išlaiko save ir uždirba mūsų pensininkams.

Manau, kad valstybės valdymo išlaidų mažinimas ir būtų tas optimalus variantas, o galbūt ir vienintelė išeitis. 

Ką siūlo konservatoriai?

Koalicijos partneriai Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai siūlo numatomą valstybės biudžeto deficitą padengti visiškai atsisakant į pensijų fondus pervedamos „Sodros“ įmokų dalies. O tai reiškia, kad esamiems pensininkams pinigai būtų išmokėti iš vieno milijono dirbančių žmonių sukauptų sąskaitų. Ar tai nėra vagystė ir konservatorių šantažas? Tai noras atimti būsimas pensijas iš 20-50 metų žmonių. Ar girdite, žmonės, kurie dirba ir kuria, žmonės, kurie moka mokesčius ir išlaiko pensininkus, jus jau šiandien nori apiplėšti. 

Galbūt pinigai, kuriuos kaupėte ir į kuriuos kėsinamasi, nėra labai dideli, bet smūgis, suduodamas tikėjimui Valstybe ir jos ateitimi – labai stiprus. Girdžiu neatsakingų siūlytojų balsą – lauk iš Lietuvos, ir nusivylusiųjų sprendimą – mus ir vėl apvogė, išvažiuosime. 

Mes už tai, kad pensijos būtų atkurtos 100 procentų, bet tuomet reikalausime, kad būtų apginta ir kita socialiai pažeidžiama gyventojų grupė – neįgalieji. Jiems išmokos buvo sumažintos net 15 procentų!


Nekilnojamojo turto mokestis

Mitas! Šis mokestis į Valstybės biudžetą patektų tik 2013 metais. Taigi 2012 metų biudžeto jis tikrai neišgelbės. Net jei apmokestintume kiekvieną butą, namą ir pašiūrę be išimties, surinktume tik 100 mln. Litų – to nepakanka. Vėl nukentėtų dirbantys žmonės ir pensininkai – Liberalų ir centro sąjunga priešinsis tokiam konservatorių ir socialdemokratų suokalbiui.

„Prabangos“ mokestis

Tokiam mokesčiui būtų galima pritarti, jei iniciatoriai pasakytų, kas yra prabanga. Jei prabangos atributais būtų įvardytas ne vienintelis žmogaus turimas būstas ar namas, o jachtos, briliantai ir privatūs lėktuvai, tuomet apmokestinimas biudžetą papildytų nuo 10 iki 20 mln. litų. Deja, milijardinės biudžeto skylės šis „įnašas“ neuždengs, geriausiu atveju jos dešimtąją dalį. Ką tuomet darys siūlytojai? Ir ar netyčia į prabangiųjų sąrašą nepateks pensininko turimas butas sostinės Antakalnio rajone, juk butai prestižinėse vietose itin brangūs? 

Automobilių mokestis

Europos Sąjungos šalyse šis mokestis dar vadinamas žaliuoju, ekologiniu. Siekiant mažinti taršą, apmokestinami senesni nei penkerių metų automobiliai. Įvedus tokį mokestį Lietuvoje, ir vėl smogsime tiems, kurie nors ir dirba, negali sau leisti naujo automobilio ir vėl – pensininkams. Naujutėlaičiais automobiliais Lietuvoje važinėja vos 5 proc. gyventojų, taigi ką norite nuskriausti, gerbiamieji?

Nacionalinis susitarimas

Valdančioji koalicija kapanojasi biudžeto tankmėje kaip išgali, ieškome kompromisų, nors ir labai sunkiai mums sekasi tai daryti. Opozicija iš šalies su pasimėgavimu stebi mūsų kančias. Opozicija, kuri apsiskelbė būsianti toji kita, išganytojų valdžia, kuri net išlygino kelnes savo būsimam „premjerui“. Tik ar ne per anksti, ponai, juk biudžetas yra bendras visų mūsų reikalas. 

Siūlyčiau kartu ieškoti sprendimų. Galbūt pagalvoti apie nacionalinį partijų susitarimą dėl mokesčių politikos, dėl „Sodros“ ateities nors dvejiems metams. 

Jei sutinkate, susitarimo tekstą paruošime per savaitę.