Tokie tyrimai tikrai reikalingi ir aktualūs – Saugumo departamentas turi informuoti visuomenę apie kylančias grėsmes.

Tačiau visiškai nesuprantamas ir nepateisinamas Valstybės saugumo departamento generalinio direktoriaus Dariaus Jauniškio komentaras “Žinių radijo” laidoje „Aktualioji valanda“, kur dalyvaudamas jis pasakė, kad „šalies vadovų kritika yra irgi karo dalis“.

Ką tai galėtų reikšti? Kad mums, gyvenantiems Europos Sąjungoje, laisvoje ir demokratiškoje valstybėje, ribojama žodžio laisvė? Lietuvoje yra „lygių ir lygesnių“? Ar valdžia mūsų šalyje yra nekritikuotina? Ir kas, anot VSD vadovo, yra mūsų šalies vadovybė, tie neliečiamieji? Gal tada reikėtų pridėti visuomenei ir rekomendacinį tokių asmenų sąrašą?

Mums draudžiama kritikuoti Prezidentę Dalią Grybauskaitę? O Ministrą Pirmininką? Seimo Pirmininkę? Šalies ministrus? Ar tai reiškia, kad tie, kurie dabar visgi išdrįsta kritikuoti ,,šalies vadovus” yra valstybės priešai? Ar šitaip elgdamiesi, t. y. tirdami grėsmes nacionaliniam saugumui, mes patys nebandome suskaldyti savos valstybės į priešus ir draugus? Mano manymu, VSD vadovas D. Jauniškis turėtų kuo greičiau patikslinti šį savo pasisakymą: kad buvo ne taip suprastas. Ir, tikiuosi, tai bus nuoširdu, nes kitaip kyla kita grėsmė, kurios šaltinis pats VSD.

Ataskaita apie grėsmes nacionaliniam saugumui yra tikrai svarbus metų įvykis, todėl norėtųsi, kad ji būtų profesionaliai parengta, bent jau paanalizuotos priežastys ir pasekmės. Dabartinėje ataskaitoje apžvelgtos grėsmės labiau panašios į tą pačią propagandą, tik jau savą. Labai nesinorėtų, kad tokios institucijos, kaip VSD, taptų politinio veikimo instrumentu.

Kai kurios VSD vadovo D. Jauniškio įvardytos pavardės, kaip keliančios grėsmę saugumui, kelią juoką - jei tik tokie asmenys kelia grėsmę Lietuvai ir yra galimi Kremliaus įtakos agentai, tuomet mūsų šalis yra tikrai absoliučiai saugi.

Juk savaime suprantama, kad demokratiškoje visuomenėje visada bus žmonių, kurie turi kitokią nuomonę ar įvykių vertinimą. Aš nesutinku/galiu nesutikti su jų nuomone, tačiau tai nereiškia, kad jie neturi teisės ją išsakyti viešai. Tokios vertybės, kaip žodžio ir įsitikinimų laisvė, yra Lietuvoje galiojančios Konstitucijos pamatinės nuostatos. O gal jau paskelbta karinė padėtis ir Lietuvos Konstitucijos galiojimas sustabdytas?

O jei yra realios grėsmės ir įstatymo pažeidimai, tai norėtųsi ir konkrečių veiksmų – atsakomybės.

Priminsiu, ataskaitoje paminėtas asmuo Š. Nakas, dabar Seimo narys, buvęs ekspertai.eu portalo bedraautoris, kuris aktyviai veikė žemindamas Vilniaus ,,kaip Europos kultūros sostinės” vardą. Labai svarbus Europinio lygio renginys buvo pasmerktas 4 metų prokuratūros ir policijos tyrimams. Tyrimai baigti, jokių pažeidimų nerasta, bet iki šiol Europos institucijose Vilnius minimas kaip nesėkmingas projektas, nors kultūrinė programa buvo puiki. Tad pagal VSD pateiktą nuomonę minėtas asmuo veikė kaip Kremliaus įtakos agentas. Ir kas toliau?

O gal mes išties visi rimtai sergame įtarumo ir baimės liga? Kada mumyse išnyks amžinai vis kažko bijančio vergo sąmonė? Kada imsimės atsakomybės už savo likimą, šeimą, šalį?