Todėl nenuostabu, kad jie atidžiai seka įvykius pačios TS-LKD viduje ir jiems rūpi, kas taps šios partijos pirmininku. O ryškiausi pretendentai į šį postą yra du: tai Gabrielius Landsbergis ir Žygimantas Pavilionis.

Pirmasis garsėja tiek savo visažinyste, kurią demonstruoja kategoriškais pareiškimais, tiek ir požiūriu ne tik į savo kolegas, bet ir į visus kitus politikus, išskyrus, žinoma, savo nusipelniusį senelį. O tas požiūris gali būti nusakomas vienu sakiniu: visi jūs esate politiniai nuliai, o politiniu vienetu esu tik aš.

Antrasis kandidatas į partijos pirmininkus pasižymi išmintimi ir santūria laikysena. Tuos būdo bruožus Ž. Pavilionis paveldėjo iš savo tėvų. Iš pirmo žvilgsnio galėtų mus stebinti tik faktas, kaip socialdemokratinių pažiūrų tėvai galėjo pagimdyti krikščionį –demokratą. Bet istorija paaiškina ir tai. Dar 1993 metais įvyko TV diskusija tarp socialdemokratų ir krikščionių demokratų apie ekonominę –socialinę šių partijų politiką. Pramonininkų konfederacijos prezidentas Bronislovas Lubys (dabar a.a) stebėjo šią diskusiją ir ją įvertino taip: „kadangi krikdemų ir socdemų ekonominės –socialinės programos identiškos, tai jie skiriasi tik tuo, kad krikdemai privalo kiekvieną sekmadienį nueiti į Bažnyčią, o socdemai – nebūtinai“.

Todėl nesistebėkime tuo, kad dviejų socialdemokratų atžala, paveikta Bažnyčios, gali tapti krikščioniu- demokratu ir atvirkščiai.

Po šio lyrinio nukrypimo mėginkime atsakyti į straipsnio antraštės klausimą. Jei kalbėtume iš TS-LKD oponentų apkasų, tai oponentams būtų labai naudinga, jei partijos pirmininku taptų G. Landsbergis, nes jam valdant TS-LKD sudraskytų vidiniai prieštaravimai ir partijos narių nenoras būti tik nuliais. Tada dešinėje liktų tik viena stipri dešinioji jėga-liberalai, kurių lyderiai vadovaujasi logika ir nenaudoja rėksmingos retorikos, todėl su jais bet kuriai partijai lengviau rasti kompromisinį sprendimą net ekonomikos-socialiniais klausimais.

O jei apsimestume, kad esame TS-LKD nariais ir norime, kad mūsų partija taptų europinio lygio, o ne vidinių konvulsijų tampomas ligonių būrys, tai turime pasakyti, kad europinio lygio politikas Ž. Pavilionis yra toks pirmininkas, kurio mums reikia.

Baigdamas noriu pasakyti, kad nesu nei TS-LKD ar oponentų įgaliotas asmuo, todėl visi mano išsakyti teiginiai yra tik mano asmeninė nuomonė.