Dramblys Nr.1, kurį galėčiau pavadinti "premjero asmeninės savybės". Iš tiesų A Butkevičius išmano ekonomiką, finansus ir vadybą. Yra korektiškas, nesišvaisto kaltinimais, nemeluoja, į savo oponentą žvelgia su derama pagarba. Be to, neįsivėlęs į kokias nors finansines machinacijas, gyvena tik iš savo pajamų. Jam negalima prikišti korupcinių veiksmų.

Turėčiau gal tik kelis priekaištus kaip politikui. Visų pirma, jis labai pasikliauna LLR instituto rekomendacijomis, todėl premjero ekonominė politika net nepanaši į socialdemokratinę ir yra labai naudinga turtingiems žmonėms, bet ne samdomiems darbuotojams.

Kitas priekaištas. Premjeras kartais pasako savo dar gerai neapgalvotą nuomonę, kurią vėliau tenka keisti. Pagirtina tik tai, kad jis nesilaiko munduro garbės ir savo nuomonę pakeičia.

Bet būtų nepalyginamai geriau, jei jis susilaikytų nuo preliminarių vertinimų tol, kol jie bus visapusiškai įvertinti pasitelkiant specialistus.

Trečias priekaištas- tai premjero perdėtas nuolankumas prezidentei, kuri dažnai eina ir premjero pareigas. Kad net pradedi nebesuprasti, turime mes savarankišką premjerą, ar tik prezidentės ruporą

Dramblys Nr. 2. Jį pavadinčiau "atsakingas požiūris į valstybę". Jis pasireiškia tuo, kad premjeras nepaneigia svarbiausių darbų, kuriuos pradėjo buvusios vyriausybės, bet nuosaikiai tęsia ankstesnių vyriausybių pradėtus valstybinės reikšmės darbus. Tai ir suskystintų dujų terminalas, euro įvedimas, pastatų renovacija ir tt. Išimtimi galėtų būti nebent atominė elektrinė, kurios statybos likimas taip ir nepaaiškėjo per trejus metus.

Bet ir čia nėra namų be dūmų - premjeras vengė ir vengia ryžtingų žingsnių bet kurioje srityje, pradedant ekonomika ( ir nekovoja su šėšėline) ir baigiant teise. Tokių reformų nebuvimas padaro valstybę stabilia, bet nepakeičia žmonių materialinės ir teisinės padėties. O ryžtingų reformų nebuvimas nesukelia vieniems euforijos, kitiems nusivylimo ir kartėlio, todėl reitingai išlieka stabilūs

Bet yra dar ir dramblys Nr. 3. Jį pavadinčiau "prezidentės reitingų poveikis". Iš tiesų, palyginkime „Vilmorus“ teikiamą prezidentės ir premjero reitingų dinamiką ir pastebėsime, kad premjero reitingas tiesiog pririštas prie prezidentės reitingo.

Pastarajam augan t- auga ir premjero reitingas. Smunkant prezidentės reitingui- premjero reitingas taip pat smunka. Štai oficialūs Vilmorus duomenys už 2014 metus ir 2015 sausio -kovo mėn.. Pirmasis grafikas -premjero reitingai. Antrasis-prezidentės.
Grafikas

Jei nekreipsime dėmesio į statistines paklaidas, tai turėsime pripažinti, kad matome aiškią ilgalaikę abiejų reitingų koreliaciją, kurios pavadinti atsitiktine lyg ir būtų sunkoka. Ją paaiškinti galima taip. Premjeras be pasipriešinimo vykdo prezidentės užduotis. Prezidentės, kaip idėjų sumanytojos reitingai aukšti. Natūralu, kad šių idėjų vykdytojo reitingai bus taip pat aukšti ir jų dinamika seks prezidentės reitingų dinamiką. 

Pabaigai tik vienas klausimas šio straipsnio skaitytojams: kuris iš trijų dramblių dominuoja, jūsų nuomone. Aš atsakymo nežinau. Jis būtų man akivaizdus, jei premjero reitingai bent keletą mėnesių paeiliui taptų aukštesni nei prezidentės. Tada galėtume tvirtinti, jog premjero reitingams prezidentės reitingai mažai turi ar net visai neturi įtakos. 

Dabar atmesti šios įtakos poveikį vargu ar galime.