Tokio testo-žaidimo taisykles galima priimti arba ne. Galima žaisti ir toliau – paieškokime idealaus kandidato. į Seimo narius. Paimkime Andriaus Tapino testo klausimyną ir kandidate pasirinkime, pavyzdžiui, Prezidentę Dalią Grybauskaitę. Kas gi kitas galėtų būti tinkamesnis į politikos idealus?
Toliau, pasak A. Tapino, taikome paprastučius kriterijus.

Keitęs partiją: -3 balai.

Jeigu užmirštume priklausomybę TSKP – Tarybų Sąjungos Komunistų partijai – kitų priklausomybių partijoms Dalia Grybauskaitė nėra deklaravusi. Tačiau jos darbas socialdemokrato Algirdo Brazausko vadovaujamoje vyriausybėje, matyt, atspindėjo pažiūras atitinkančias kairiosios partijos ideologiją. Vis dėlto dabar D. Grybauskaitė akivaizdžiai metėsi į dešinę.

Prezidentė visomis įmanomomis progomis reiškia pagrįstą ir nepagrįstą kritiką kairesnių partijų atžvilgiu, tuo tarpu dešiniosioms atlaidi – neužkliūva netgi didžiausia korupcijos byla per nepriklausomybę vadinamas liberalų lyderio E. Masiulio skandalas su šimtatūkstantinėmis sumomis eurų gautų iš verslininkų.

Taigi – akivaizdus atsivertimas iš kairės į dešinę aktyviai dalyvaujant politikoje atitiktų partinę kaitą - 3 balai.

Nemoka anglų kalbos: -4 balai.

Anglų kalbą Dalia Grybauskaitė, matyt, moka. Antraip juk nesugalvotų egzaminuoti kandidatų į ministrus anglų kalbos žinių ir nesiimtų brokuoti politikų pagal kalbos mokėjimo kriterijų. Todėl ir D.Grybauskaitei baudos taškų už nemokėjimą tikrai neskiriame.

Moka daugiau kalbų (be anglų ir rusų): +2 balai už kiekvieną kalbą.

Prezidentės oficialioje biografijoje rašoma, kad D. Grybauskaitė be anglų ir rusų moka ir lenkų bei prancūzų kalbas. Nors šių kalbų egzaminų jokiems skiriamiems pareigūnams nerengė, bet formaliai pagal A. Tapino skalę +4 balai (po 2 balus už kiekvieną kalbą).

Jeigu kandidatas neturi aukštojo išsilavinimo: -6 balai.

D. Grybauskaitė rašo, kad turi. 1983 metais ji baigė tuometinį Leningrado valstybinį A. Ždanovo universitetą, rusų vadinamą Prezidentų kalve, mat jį baigė net trys prezidentai – D. Grybauskaitė, V. Putinas ir D. Medvedevas. Šeši Tapino skalės balai lieka neatimti iš D. Grybauskaitės.
Turi magistro aukštąjį išsilavinimą: +2 balai, mokslų daktaro: +4 balai.

Disertacija apginta vėlgi toje pačioje Rusijoje – Maskvos visuomenės mokslų akademijoje. Už mokslų daktaro laipsnį tenka pridėti: +4 balus.

Turi tik sovietinį aukštąjį išsilavinimą: - 3 balai.

Laikydamiesi žurnalisto kriterijų -3 balai. Išsilavinimas tikrai - tik sovietinis.

Turi aukštąjį išsilavinimą užsienio universitete: +3 balai.

Kaip suprantame, Tapinas sovietinių Leningrado ir Maskvos nelaiko užsieniais. Už sovietinius universitetus balai D. Grybauskaitei tik minusuojami.

Išsilavinimas nesusijęs su teise, politika ar vadyba: -1 balas.

Mmm? Politinė ekonomija bent pavadinimu susijusi su politika, nesvarbu, kad sovietine, bet tiek to, neminusuokime to vieno balo.

Ėjo aukštas pareigas sovietiniame režime: -3 balai.

1983 m. Lietuvos TSR mokslų akademijos atsakingoji sekretorė, 1983–1984 m. – Vilniaus aukštosios partinės mokyklos Žemės ūkio kabineto vedėja, 1985–1990 m. birželio mėn. – Politinės ekonomijos katedros dėstytoja. 1990–1991 m. Ekonomikos instituto mokslinė sekretorė. Pareigos aukštos, režimas – sovietinis. Balai -3.

Turi patirties valstybės tarnyboje ar viešajame sektoriuje užsienyje: nuo -3 iki +3 jūsų nuožiūra (buhalterė kolūkyje šiek tiek skiriasi nuo Europos audito rūmų seniūno).

Patirties D. Grybauskaitė turi nuo darbininkės, laborantės Leningrado kailių fabrike „Rot-Front“ iki Eurokomisarės ir LR Prezidentės pareigų. Savo nuožiūra, būkime dosnūs, duokime + 3 balus.
Visą gyvenimą užsiėmė veikla, niekuo nesusijusia nei su valstybės valdymu, nei su viešuoju administravimu: -4 balai.

Tikrai nepulsime atiminėti balų, nes D. Grybauskaitė nuolat užsiėmė veikla susijusia su valstybės valdymu ir viešuoju administravimu, kad ir kokia santvarka valstybėje ar partija valdžioje būtų.

Daugiau kaip penkias kadencijas Seime: -3 balai.

Seime – ne, bet valdžioje – taip. Formaliai Tapino skalę atitinka, balų neminusuojame.

Daugiau kaip tris kadencijas Seime: -1 balas.

Pora kadencijų prezidentūroje, viena – Ministrų kabinete, viena – Europos Komisijoje, tai matyt jau viršytų tas tris kadencijas Seime. Bet, tiek to, neminusuojame.

Neturi patirties Seime: patys nuspręskite, kaip vertinti - pliusu ar minusu.

Na, jeigu Tapinas leidžia, tai bent čia pareikškim savo nuomonę ir parašykim minusą, nes ir Seime dirbti reikia išmokti, netgi ne vienerių metų -1 balas.

Daugiau nei 65 metai: -2 balai (jeigu norite, kad į valdžią ateitų jaunesni, jeigu manote, kad valdžioje turi būti pensinio amžiaus žmonės, tada skirkite pliusinius balus.)

D. Grybauskaitei - 60. Aišku norisi, kad ateitų jaunesni žmonės, o ne pensinio amžiaus. Bet minusuoti už amžių – būtų diskriminacija. Neminusuosime.

Pajamų ir interesų deklaracija jums kelia įtarimų: -2 balai.

Įtarimai dėl D. Grybauskaitės interesų nuolat pasigirsdavo žiniasklaidoje. Na, o kai Generalinio prokuroro pavaduotoju buvo pasiūlytas Giedrius Danėlius – Prezidentės patarėjos D. Ulbinaitės advokatas gynęs ją valstybės paslapties atskleidimo byloje – tai jau buvo akivaizdus įtarimas dėl interesų painiojimo skirstant aukštus postus. Netgi įtarimas, kad tai galima pavadinti prekyba interesais – postas už paslaugą. Už interesų neskaidrumą -2 balai.

„Galite dar papildyti ir kitais kriterijais, kuriuos rasite kandidatų puslapiuose ir kurie jums asmeniškai yra svarbūs.“- leidžia mums A. Tapinas. Bet tai jau būtų interpretacijos ir subjektyvūs vertinimai, norime išlikti objektyvūs kaip pats testo autorius. Todėl tiesiog paskaičiuokime ką surinko mūsų pasirinkta „kandidatė į Seimą“.

Nors ir nedideliu skirtumu, bet laimi minusai. Pasirinkta kandidatė minusų turi daugiau negu pliusų. Ką tai reiškia? Ir ką gi tuomet rinktis į kandidatus, jeigu net Prezidentė lieka minuse. Kas tas idealus kandidatas? O gal testas parašytas specialiai pagal vieno iš kandidatų duomenis?