Žmonių sveikatos problemos ir augantis sergamumas lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis yra viena iš rimčiausių priežasčių, kodėl Lietuvą palieka jos gyventojai. Žalingi įpročiai ir nesveikas gyvenimo būdas sudaro apie 80 proc. visų augančio sergamumo priežasčių. Deja, augantis sergamumas rodo, kad dalinės ir pusinės priemonės kol kas nedavė nors kiek ženklesnės naudos.

Pavyzdžiui, ankstesnių kadencijų metu Seimo priimti įstatymai, kaitaliojantys alkoholio pardavimo laiką, energinių gėrimų pardavimo ribojimai paaugliams neatnešė laukiamos ir apčiuopiamos naudos. Toliau klesti su ydingu gyvenimo būdu susijusios ligos. Akivaizdu, kad šios problemos, kaip buvo pareikšta paskutinio Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdžio metu, reikalauja esminių sisteminių sprendimų.

Gaila, kad iki šiol tam nebuvo skirta reikiamo dėmesio. Džiugu, kad dabar žmonių pasitikėjimą įgijusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga apsisprendė iš esmės spręsti problemas. Jų skatinama Vyriausybė pradėjo vykdyti rimtą alkoholio vartojimo ribojimo politiką.

Mokslininkų įrodyta, kad antra pagal žalą sveikatai problema yra žalingas įprotis rūkyti. Rūkymas kaip piktžolė giliai įleidžia šaknis į rūkalių plaučius. Įrodyta, kad net trys ketvirtadaliai pastoviai rūkančiųjų turi didelę riziką susirgti plaučių vėžiu. Ypač pavojinga rūkyti patalpose, nes tuomet sukeliamas pavojus ne tik pačiam rūkoriui, bet ir kitiems šalia esantiems ir kvėpuojantiems užterštu oru.

Su rūkymu kovojame jau daugiau nei keletą dešimtmečių, tačiau ženklesnio efekto pasiekti nepavyksta. Lietuvos statistikos duomenys (2014-2015 metų) nurodo, kad rūkalų gamyba padidėjo 33,6 proc., o rūkiusių bent vieną kartą skaičius padidėjo 36,1 proc. (nežiūrint į cigarečių kainų padidėjimą 4,6 proc. per metus). Apmaudu, kad daugėja rūkančių vaikų. Kova su šiuo žalingu ir labai išplitusiu įpročiu reikalauja apgalvotų sprendimų. Skuboti, nepagrįsti moksliniais įrodymais, dažnai tik populistiniai pasiūlymai gali nukreipti dėmesį nuo egzistuojančios problemos aktualumo, o tai, užuot laukiamo teigiamo efekto, gali duoti neigiamą ir pakenkti sprendimui.

Kaip tik todėl, idėja priimti įstatymą draudžiantį rūkyti teritorijoje aplink Seimą paskutiniame Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje nesulaukė palaikymo. Visai neaišku apie kokią teritoriją reikia kalbėti ir kodėl būtent čia turi įsigalioti šis draudimas. Juo labiau, kad dabar galioja 2015 m. balandį priimtas įstatymas, draudžiantis nepilnamečiams rūkyti visose viešose vietose.

Žinoma, užkrečiantis, gerąja prasme, pavyzdys, ypač jauniems visuomenės nariams yra labai svarbus. Niekada nesu rūkęs ir galiu pasidžiaugti, kad Seimo Sveikatos reikalų komitete, juo labiau, tik ką organizuotame Sveikatos tausojimo ir stiprinimo reikalų pakomitetyje, neturime rūkančių narių. Jeigu teikiamu pasiūlymu drausti rūkyti teritorijoje aplink Seimą buvo siekiama pademonstruoti Seimo narių požiūrį į šį žalingą įprotį, tai reikia būti sąžiningiems ir pirmiausia siekti draudimo rūkyti parlamento rūmuose.

Šiuo metu vyksta Seimo Sveikatos stiprinimo ir skatinimo reikalų pakomitečio nuostatų svarstymas, rengiamas jo veiklos planas, kur numatomas kovos strategijos su šiuo negatyviu reiškiniu derinimas su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentu.