Beveik 2000 profesionalų iš viešojo sektoriaus ir verslo. 36 valandos pranešimų ir diskusijų. 200 tūkstančių eurų, partnerių skirtų organizavimui, ir tik 7 procentai tų lėšų iš Europos Parlamento bei 0 procento iš mūsų valstybės biudžeto.

Tokie didžiausio Baltijos regione modernių technologijų ir verslumo renginio #SWITCH! skaičiai. Įkvepiantys. Bet įdomiausia tai, kad net šie skaičiai neatskleidžia svarbiausio tikslo, dėl kurio buvo verta organizuoti #SWITCH!.

„#SWITCH! mums padėjo suprasti, ką norime daryti savo gyvenime. Pirmiausia, tai tikrai įsigysime 3D spausdintuvą! Ir, aišku, pasinaudosime verslumo patarimais, kurių čia sulaukėme“, - po įspūdžių kupinos dienos sakė moksleivis iš Plungės Modestas.

Atrodo paprastame pasakyme slypi pagrindinis #SWITCH! kodas: jaunimui apie verslą skaitmeninėje ateityje. Būtent ši mintis buvo sėkla, iš kurios, su tikrai negausia komanda užauginome didžiausią Baltijos regione renginį kūrybingam jaunimui, ambicingam verslui ir progresyviam viešajam sektoriui.

Lietuva turi visą reikiamą potencialą tapti regiono startup‘ų sostine. Mums tik trūksta informacinių technologijų įgūdžių ir verslumo. Paradoksas, esame tarp lyderių Europos Sąjungoje (ES) pagal į darbo rinką išleidžiamų IT specialistų skaičių. Tačiau pagal realiai atliekančių šį darbą darbuotojų procentą vos siekiame ES vidurkį. Į kokią juodąją skylę iškeliauja mūsų specialistai?

Galimi du atsakymai: arba emigruoja, arba jų paruošimas švietimo įstaigose neatitinka darbo rinkos reikalavimų. Abi situacijos nėra be išeities. Abiem atvejais, ėmus veikti proaktyviai, galima juodą paversti baltu.

Mūsų jaunimas turi siekti ne diplomo, o žinių. Būtent į tai turi orientuotis ir gerokai senstelėjusi bei sustabarėjusi švietimo sistema. Juk tikrai nereikia aukštojo mokslo diplomo, kad būtum geru kompiuterinių sistemų specialistu. Tokiems specialistams turėtų pakakti solidaus profesinio mokymo. Džiaugiuosi dar vienu savo projektu – know how pagalba Kauno informacinių technologijų mokyklai. Praktinės žinios iš „kiečiausių“ kompanijų specialistų ir pasirengimas iškart „po suolo" tapti konkurencingu darbo rinkoje. Toks turi būti mūsų tikslas rengiant ateities darbuotojus.

Apie tai kalbėjome ir per #SWITCH! ne tik su švietimo specialistais, bet ir su verslo atstovais, kuriems ir reikalingi kompetentingi profesionalai.

Didžiausios pasaulinės informacinių technologijų kompanijos – „Amazon“, „Microsoft“, „Google“, „Allegro“. Pasauliniai startup‘ų lyderiai – „Uber“, „Vinted“ (taip, taip, lietuviškas startuolis, „raunantis stogus“ investuotojams), ir dar daugelis kitų. Jie atvyko į #SWITCH! ne tik savęs parodyt ir į kitus pažiūrėt. Jie čia buvo, o taip pat ir finansiškai rėmė renginį, nes mato potencialą mūsų šalyje, nes tiki, kad geri pavyzdžiai gali įkvėpti didelius darbus. Verslumo šedevrai, pateikti ant kiekvienam pasiekiamos lėkštės – dar vienas tikslas, kurio siekėme, rengdami #SWITCH! ir kurį pasiekti tikrai pavyko.

Šio komentaro pradžioje cituotas Modestas iš Plungės, sakė, kad gavo vertingų verslumo pamokų. Neabejoju, kad ir dar daugybė kitų iš visos Lietuvos atvykusių jaunų žmonių pasimokė, kad turint idėją, įgūdžių ir šiek tiek drąsos galima užlipti į verslo sėkmės viršūnę.

Čia taip pat ir atsakymas, kaip galima spręsti mano jau minėtą specialistų emigracijos problemą. Nauji, šiuolaikiški verslai - naujos galimybės darbo vietoms. Ne tiks toms, kurias iš kažkieno galima gauti. Bet ir toms, kurias galima susikurti patiems. Man kiekvieną kartą kaip kūju per galvą trinkteli viešai ir agresyvokai išrėkiami reikalavimai: "Duokit darbo!".

Praėjo tie laikai, kai darbai buvo dalinami pagal paskyrimus. Šiandien geriausia darbo vieta yra ta, kurią susikuri pats. Ir vėl kartuoju: tik reikia idėjos, įgūdžių ir drąsos veikti. Ir aišku, kad valdžia netrukdytų.

Apie tai, beje, taip pat kalbėjome #SWITCH! diskusijose. Rimčiausias valdžios perkėlimo į elektroninę erdvę specialistas ir šios idėjos ambasadorius, Europos Komisijos vicepirmininkas, ilgametis Estijos premjeras Andrus Ansip tvirtino, kad norėdami turėti neribotas galimybes mūsų verslams, turime griauti barjerus tarp valstybių ir barjerus, kuriuos verslui stato valdžios valstybių viduje.

Aš dar pridėčiau - jei norime, kad šalis žengtų koja kojon su laiku, kad čia kurtųsi modernūs verslai, šalies valdžia turi veikti kaip startup‘as. Valstybė turi tapti atvira platforma, mąstanti kūrybiškai, veikianti efektyviai ir, be jokios abejonė, viską daranti on line. Nes tiesiogine ir perkeltine prasme "popierizmas" atgyveno savo aukso amžių. Laikas užleisti vietą technologijomis grįstiems piliečių, verslo ir valstybės santykiams.

Dar kartą grįšiu prie skaičių. Nuo #SWITCH! idėjos iki tos dienos, kai į LITEXPO rūmus būriais traukė jaunuoliai iš visos Lietuvos, verslininkai ir viešojo sektoriaus atstovai, praėjo ne pilni metai. Pusę šio laiko šiuo projektu rūpinosi vos vienas žmogus. Vėliau komanda augo. Likus tik mėnesiui iki #SWITCH! komanda buvo vis dar gana negausi. 2 žmonės - tik tuo ir užsiimantys bei 5 darbuotojai, gelbstintys greta kitų darbų. Tiesa, finišo tiesiojoje prisijungė gausi 60 fantastinių, entuziastingų, pasiruošusių imtis visų darbų savanorių komanda.

Savanoriams noriu ypatingai padėkoti - be Jūsų #SWITCH! nebūtų buvęs toks sklandus. Viskas. Tik tiek reikėjo, kad įvyktų didžiausias Baltijos šalyse ICT ir verslumo renginys. Ir dar: idėjos, įgūdžių ir drąsos veikti (galiu kartoti šiuos tris žodžius iki užkimimo).

O dabar pabandykime įsivaizduoti, kokią pasikeitimų bangą galėtume sukelti, jei atsirastų daugiau entuziastų, besiimančių tokių beprotiškų idėjų įgyvendinimo? Pasaulis pasikeis tik tuomet, jei pakeisime mąstymą. Geriausias būdas nuspėti ateitį yra imti ir sukurti ją patiems. Tik tokiu būdu galime išrauti su šaknimis nebeveikiančią sistemą, kurti klestinčią Lietuvą ir padėti kiekvienam piliečiui išsiveržti į modernesnį gyvenimą.

P.S. kitais metais #SWITCH! tikrai bus. Tik dar didesnis, labiau užvedantis, ir stipriau keičiantis gyvenimus.