Buvęs Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas svaidėsi žiniasklaidai nepasvertomis melagingomis frazėmis, kad mūsų valstybėje įprasta ministerijų tarnautojams paslaugas pirkti iš giminių ar pažįstamų. O Lietuvos pasirengimą pasaulinei parodai jis įvardijo šiurkščiu pažeidimu, padarytu pažeidžiant Viešųjų pirkimų įstatymą.

Ž. Plytnikas pats neteko Viešųjų pirkimų tarnybos posto, supainiojęs viešus ir privačius interesus. Dabar aiškėja, kad neatsitiktinai. Kuo pats kvepėjo, tuo bandė tepti kitus.

Tokio rango pareigūno pareiškimai turi būti pagrįsti faktais ar tyrimų išvadomis. Dabar, kad nuplautų Ž. Plytniko desperatiškai mestus kaltinimus, Generalinės prokuratūros įsikišimo pasiprašė pats Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius.

Dėmė mesta ir jam – pasak Ž. Plytniko, neskaidrumą rodo tai, kad Lietuvos pasirengimo parodai techninio projekto konkursą laimėjo Premjero patarėjos sutuoktinio įmonė. Generalinė prokuratūra sprendimą priimti pavedė Specialiųjų tyrimų tarnybai.

Dabar aišku, kad tai buvo Ž. Plytniko „gulbės giesmė“ arba reklaminė akcija, bandant dalyvauti Seimo nario rinkimuose Žirmūnų apygardoje. Reklama nesuveikė. Ž. Plytnikas naujos viešos scenos negavo. Tačiau kai kurios institucijos, pareigūnai turėjo nemažai padirbėti, kad apkuopti šio „viešųjų akcijų meistro“ darbelius.

Specialiųjų tyrimų tarnyba, reaguodama į Ministro pirmininko kreipimąsi, aiškinosi, ar buvusio Viešųjų pirkimų tarnybos vadovo teiginiai apie pasirengimą pasaulinei parodai turi pagrindo, ar iš tiesų viešuosiuose pirkimuose įžvelgiama korupcinės veiklos požymių.

STT pranešė negalintys pradėti ikiteisminio tyrimo: „Tikslinant Ministro Pirmininko A. Butkevičiaus kreipimesi nurodytas aplinkybes duomenų apie valstybės tarnautojų ir jiems prilygintų asmenų galimą piktnaudžiavimą ar netinkamą pareigų atlikimą, dėl ko būtų padaryta didelė žala valstybei, Europos Sąjungai, tarptautinei viešajai organizacijai, juridiniam ar fiziniam asmeniui, negauta ir nenustatyta.“

STT taip pat tvirtina neradę jokių konkrečių faktų apie konkrečias korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas, Ž. Plytniko nurodytas žiniasklaidai. Tikslinant informaciją buvo lyginamos konkursų dalyvių pateikiamos kainos, apklausiami žmonės, susiję su parodų organizavimu. Išvada – ikiteisminis tyrimas negali būti pradėtas.

„Expo 2015“ Lietuva rengiasi skaidriai, tačiau kiek žmonių darbo, pastangų reikia panaudoti ne tik pasirengimui, bet ir saugojimuisi nuo šmeižikiškų pagalių kaišiotojų. Liūdna, kai jais tampa valstybės pareigūnai, nors dabar ir buvę.

Aišku šioje istorijoje tik viena – pareigūnai gali ir turi viešai kalbėti tik remdamiesi faktais.

Skelbiamos prielaidos akivaizdžiai tampa prielaida prarasti reputaciją.