Turime kelti aiškų tikslą – siekti tai sumažinti. Esame atviri naujovėms ir idėjoms, todėl stengsimės, jog tokia būtų ir mūsų šalis – inovatyvi, išmani, šiuolaikiška.

Visas valstybės paslaugas perkelsime į internetinę erdvę

Nors dabar Lietuvoje kai kurias paslaugas galima gauti internetu, ši sistema toli gražu nėra taip gerai išvystyta kaip kitose šalyse. Net ir paprasčiausios paslaugos, tokios kaip registracija vairavimo egzaminui „Regitroje“ ar pajamų deklaracija „Sodroje“ neretai sukelia didelį galvos skausmą – trūksta aiškumo, kaip jomis naudotis, „lūžta“ jas teikiantys serveriai, jose pateikiama reikalinga informacija atsilieka nuo realybės, kuri keičiasi kas sekundę.

Internetinė erdvė turi tapti pačiu patogiausiu būdu naudotis valstybinių įstaigų teikiamomis paslaugomis. Eilės ir brangaus laiko švaistymas jose turi pagaliau tapti valstybinių įstaigų koridorių praeitimi.

Visus dokumentus bus galima gauti elektroniniu būdu

Mūsų gyvenime dokumentai vis dar yra neišvengiamas dalykas – nuo pat gimimo žmogus tam tikra prasme yra nuo jų priklausomas. Deja, kartais patys paprasčiausi dokumentai yra sunkiai išduodami, reikia laukti ilgose eilėse ir eiti iš vienos institucijos į kitas, kad gautum leidimą, sutartį ar sutikimą. Einant skaitmenizacijos keliu, šūsnys makulatūros persikels į elektroninę erdvę. Taip tausosime aplinką, taupysime laiką bei palengvinsime žmonėms tenkančią beprasmę naštą.

Valstybės tarnautojai tarnaus žmonėms, o ne biurokratijai

Nors nepriklausomybę atgavome daugiau nei prieš 25 metus, sovietinė biurokratija mūsų šalyje vis dar gaji. Pavyzdžiui, norint pradėti net ir nedidelį verslą, reikia gauti nepaprastai daug leidimų, lankytis daugybėje skirtingų institucijų, laukti nežmoniškose eilėse. Kartais atsitinka ir taip, kad reikalingi leidimai yra labai panašūs, nes mūsų šalyje yra nemažai institucijų, kurių funkcijos – dubliuojasi.

Būsimos veiklios valdžios tikslas – visa tai sutvarkyti. Ne, nenoriu pasakyti, kad nebereikės leidimų ir dokumentų – viso to paprasčiausiai sumažės, jei panaikinsime besidubliuojančias institucijas ir efektyvinsime viešąjį sektorių. To ypač reikia ir tam, kad galėtume efektyviau kovoti su korupcija. Kuo mažiau institucijų, pažymų ir visokiausių beprasmių barjerų – tuo mažiau prielaidų korupcijai.

Ministerijų išlaidas sumažinsime penktadaliu

Visuomenėje daug diskusijų kelia ministerijų išlaidų klausimas. Kanceliarinės išlaidos, dienpinigiai, įvairaus personalo darbuotojų atlyginimai, transporto priemonės, kelionės, jose lydintis asmenys – tam išleidžiama tikrai didelė dalis mokesčių mokėtojų pinigų.

Kaip pavyzdį paimkime Finansų ministeriją. Šios ministerijos tinklalapyje pateikti biudžeto vykdymo ataskaitų rinkiniai, kuriuose atsispindi ir pačios ministerijos išlaidos. Per 2016 metų I ir II ketvirčius transporto išlaikymas šiai ministerijai kainavo 16,947 eurų, kanceliarinės, ūkinės ir higienos prekės atsiėjo 31,241 eurų, komandiruočių išlaidos – 168,322 eurų.

Iš viso ši ministerija per pusmetį išleido 5,540,355 eurų.

Lietuvoje yra 14 ministerijų, tad pagalvokime, kiek milijonų jose sukasi ? Mes stengsimės kiek įmanoma sumažinti šias išlaidas. Planuojame jas sumažinti bent penktadaliu, ir tai visiškai realu optimizuojant procesus, peržiūrint struktūras, sujungiant funkcijas. Tai įgyvendinus realu ir padidinti darbo užmokestį ministerijose efektyviai dirbantiems tarnautojams, o su tinginiais teks atsisveikinti.

Pagaliau suteiksime galimybę pilietine teise pasinaudoti ir svarbią pareigą atlikti kiekvienam Lietuvos piliečiui. Liga, užsienis ar blogas oras nebebus kliūtis balsuoti rinkimuose.

Taip didinsime žmonių aktyvumą ir skatinsime labiau prisidėti prie Valstybės valdymo. Užtikrinsime saugią sistemą be balsų klastojimo atvejų, į kurią lygiuotis galės ir kitos Europos valstybės. Estai tai jau padarė, kodėl negalime ir mes?

Globaliame pasaulyje valstybės daromą įtaką nulemia kiti faktoriai nei anksčiau – dydis, gyventojų skaičius ar gamtiniai ištekliai nebėra tokie svarbūs. Pagrindinis dėmesys šiandien teikiamas tinkamam savo privalumų išnaudojimui, todėl net ir tokios mažos valstybės kaip Singapūras gali tapti nemažam regionui įtaką darančiomis valstybėmis.

Didindami Lietuvoje vykstančių procesų efektyvumą, paversdami ją išmania, modernia ir pažangia valstybe, galime paversti ją Rytų Europos lydere.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)