Štai skaitau parengtą naujos atominės elektrinės verslo planą. Juk juo remiantis aistringai įrodinėjama, kad atominės elektrinė atneš mums didžiulę naudą. Tačiau skaityti reikia visą dokumentą. Jo pabaigoje parašyta: „Lietuvos Respublikos Vyriausybė, VAE, konsultantai ar atitinkami jų vadovai, pareigūnai, darbuotojai, tarnautojai, patarėjai, agentai ar susiję asmenys neprisiima ir neprisiims atsakomybės ar įsipareigojimų dėl Dokumento teisingumo, tikslumo ar išbaigtumo“.

Visa tai reiškia, kad bet kurie skaičiai gali keistis. Kad visi paskaičiavimai gali būti netikslūs, todėl diskutuoti, tuo dokumentu remtis nėra prasmės. Ir aš turiu klausimą ne vyriausybei bei „Hitachi“ generaliniam direktoriui. Kai jis šį projektą pristatinėjo valdybai, kalbėdamas apie verslo planą, ar baigė tokia fraze: „mieli ponai, už pateiktos informacijos tikslumą, išbaigtumą nei aš, nei mano komandos nariai neprisiima jokios atsakomybės ir jos neprisiims“? Kadangi jis dar vis vadovas, tai spėju, kad nebuvo tokio sakinio, nes dar tame pačiame valdybos posėdyje nubalsuotų už jo atleidimą. O štai mūsų Energetikos ministerija nesigėdija tokį dokumentą pateikti Seimui svarstyti. Ar Seimo nariai prisiims atsakomybę už informaciją, už kurią jos rengėjai neprisiėmė atsakomybės? Tikrai bus drąsūs tie seimo nariai.

Virginijus Savukynas
Vyriausybė užmiršo vieną dalyką: ji privalo visuomenei aiškiai išdėstyti šį projektą. Atsakyti į visus iškilusius klausimus. Jei jiems tai nepavyksta, tai rodo jų nekompetenciją.
Atominės elektrinės projekto palaikytojai pasirinko cinišką taktiką visuomenės atžvilgiu – jūs ne specialistai, todėl nieko neišmanote, ir nei savo nuomonės galite pareikšti, nei balsuoti dėl tokių dalykų. Aišku, galima paklausti, ar Seime yra absoliučiai visi atominės energetikos ir teisės ekspertai? Ne, bet jie balsuos dėl šio projekto.

Vyriausybė užmiršo vieną dalyką: ji privalo visuomenei aiškiai išdėstyti šį projektą. Atsakyti į visus iškilusius klausimus. Jei jiems tai nepavyksta, tai rodo jų nekompetenciją.

O visų pirma Energetikos ministerijos nekompetenciją, nes jie turėtų aiškinti, deja, nuo viešų diskusijų slepiasi.

O Lietuvos žmonės nėra kvailiai. Jie bent tikrai supranta tai, kas yra parašyta juodu ant balto. Ir tikrai, kas parašyta, supranta signataras Liudvikas Narcizas Rasimas, kuris teigia, kad Lietuva šiame projekte atsisako imuniteto. Ar tai reiškia, kad negalios įstatymai Visagine? Ar tai reiškia, kad bus valstybė valstybėje? Šio projekto šalininkai teigia, kad taip nebus. Dar priduriama, kad tai tarptautinė praktika. Tačiau ar kas pateikė analogiškų pavyzdžių, kaip tokiais atvejais buvo? Omenyje turiu dokumentuotų pavyzdžių, ne vien tik nieko nereiškiantį pasakymą. Nėra. Tad gal ir tarptautinės praktikos nėra tokiais atvejais?

Virginijus Savukynas
Kam užsienio žvalgyboms kišti pinigus į žiniasklaidą, jei pačios vyriausybės parengtas projektas labiausiai žlugdo atominės elektrinės idėją?
Arba štai dar vienas Koncesijos sutarties punktas, kuris teigia: „Šalys susitaria ir LR užtikrina, kad joks visuomenės narys neturi teisės gauti LR (kad būtų išvengta abejonių, įskaitant bet kurį LR subjektą ir bet kurį informacijos gavėją pagal 13.4.2punktą (leistinas atskleidimas) pateiktos informacijos apie Projektą pagal galiojančius įstatymus dėl informacijos laisvės“.Ar tai reiškia, kad pagal visuomenės informavimo įstatymą negalėsime gauti jokios informacijos? Atsakymo nėra.

Ar kas nors įvertino tai korupcijos požiūriu? Juk numatyta, kad itin slapta informacija bus ne tik branduolinės technologijos, kas yra suprantama, bet ir „kainų nustatymo informacija“. Kas garantuos, kad tokiomis sąlygomis kainos neišsipūs iki neįsivaizduojamų skaičių, o projektas pabrangs dar keliais milijardais? Jei taip nutiks, gaminama elektra nebus konkurencinga. O juk apmokėti reikės mums visiems: per elektros tarifą, mokesčius.

Tai tik menka dalis klausimų, kurie iškyla skaitant tai, kas parašyta juoda ant balto. Atsakymų nėra. Ir pagalvoji, jei tuose dokumentuose viskas būtų padaryta puikiai, ar vengtų vyriausybės bei Energetikos ministerijos valdininkai atsakinėti į iškilusius klausimus? O kur išmintingieji ekspertai, rengę šiuos dokumentus? Gal jie ką nors galėtų paaiškinti, deja, jie yra anoniminiai.

Ir kokia išvada? Yra rimtų argumentų už atominę elektrinę. Aišku, yra ir prieš. Tačiau parengtas projektas iškelia daug rimtų klausimų. Tikriausiai tai turėdama omenyje prezidentės Dalia Grybauskaitė perspėjo nedaryti „Williams“ ir „Leo LT“ klaidų. Tačiau kol kas didžiausias atominės elektrinės stabdys šie dokumentai. Kam užsienio žvalgyboms kišti pinigus į žiniasklaidą, jei pačios vyriausybės parengtas projektas labiausiai žlugdo atominės elektrinės idėją?