Seimo pirmininkas jau yra minėjęs, kad PVM šildymui turėtų būti 15 proc., be to, jei „valstiečiams“ atrodytų tinkamas 9 proc. PVM tarifas šildymui, tai nebebūtų derybų objektas. Tad ar labai tikėtina, kad nuo 21 proc. dydžio PVM tarifo „valstiečiai“ nusileis iki 9 proc.? Baikit, nemanau.

Deja, lietuviai – vieni didžiausių „šilumos skurdžių“ visoje ES. Sunkiai išgalinčių susimokėti už šildymą daugiau tik Bulgarijoje. Net ir vidutinį atlyginimą uždirbančiam lietuviui šildymo sąskaitos skaudžiai kerta per kišenę, todėl ką jau ką, o „valstiečių“ taip puoselėjamą (nors ir su nurėžtu finansavimu) kultūrinį gyvenimą šildymo sezono metu dažnam tenka pamiršti. Kai kam gal ir gardesnio kąsnio tenka atsisakyti, o mėsą keisti pieniškomis dešrelėmis.

Bet „valstiečiai“ apie tai negalvoja, „valstiečiai“ PVM lengvatą šildymui vadina socialiai neteisinga, nes ja nesinaudoja tie, kurie šildosi patys (malkomis ar kitokiu būdu), tuo metu ja naudojasi turtingi gyventojai, kuriems pigių dešrelių šildymo sezono metu valgyti nereikia. Tačiau jie pamiršta keletą svarbių aspektų.
centralizuoto šildymo vartotojai (kiekvienas butas atskirai) negali susimažinti šilumos ir taip pagal kišenę reguliuoti savo šildymo sąskaitų. Šie vartotojai yra visiškai priklausomi nuo šilumos tiekėjų, kurie nepersistengia, kad klientai nepermokėtų.
Vilija Andrulevičiūtė

Valstybės taip ir nerenovuotuose, neefektyviai ir brangiai šildomuose sovietmečiu statytuose daugiabučiuose turčiai vargu ar gyvena: chruščiovkė – tipinis vidutinį ir mažesnį atlyginimą uždirbančio žmogaus, šeimos, pensininko ar iš stipendijos bei tėvų paramos nuomą ir komunalinius mokesčius mokančio studento būstas.

Maža to, centralizuoto šildymo vartotojai (kiekvienas butas atskirai) negali susimažinti šilumos ir taip pagal kišenę reguliuoti savo šildymo sąskaitų. Šie vartotojai yra visiškai priklausomi nuo šilumos tiekėjų, kurie (ypač privačios, o ne savivaldybių valdomos įmonės) nepersistengia, kad klientai nepermokėtų.

Štai čia jau galima pakalbėti apie tai, kodėl „valstiečiai“ vietoje centrinio šildymo galėtų siūlyti kultūros šviesos spindulių šilumą. Užsimenama, kad šiuo metu galiojantis 9 proc. PVM tarifas knygoms galėtų būti mažinamas iki 5 proc. Galintis leisti sau pataupyti šildymo sąskaita, individualų namą malkomis besišildantis lietuvis gal ir nusipirks atpigusią knygą (čia svarbu pabrėžti, kad knygos tikrai brangios ir jų pigimas dėl mažesnio PVM tikrai būtų sveikintinas). Tačiau to tikrai nepadarys centralizuotai besišildantis žmogelis, mat tuos pinigus turės leisti pabrangusiam šildymui. Štai ir po visos geros valios sudaryti sąlygas daugiau skaityti, šaltą žiemos vakarą šildytis prie spragsinčio kultūrinių vertybių laužo.
Galintis leisti sau pataupyti šildymo sąskaita, individualų namą malkomis besišildantis lietuvis gal ir nusipirks atpigusią knygą. Tačiau to tikrai nepadarys centralizuotai besišildantis žmogelis, mat tuos pinigus turės leisti pabrangusiam šildymui.
Vilija Andrulevičiūtė

Bet ar tikrai ir kiek tas šildymas brangs, koks gali būti PVM tarifas šildymui, paklausite jūs? To pasakyti kol kas negali ir Finansų ministerija. Sako, kad dar reikia skaičiuoti.

„Kitą savaitę spaudos konferencijoje ministras pristatys visus siūlomus mokestinius pakeitimus. Tame tarpe ir dėl lengvatinių PVM tarifų. Kalba eina ne apie kažkieno asmeninį pozicijos laikymąsi ar nusileidimą, o apie realius skaičius, kaip, koks pokytis turės įtakos bendrai, visai šaliai, kiek jis atneš naudos ir kiek kainuos valstybei. Šiuo metu baigiami skaičiavimai, kompleksiškai vertinami skirtingų visuomenės grupių siūlymai“, – paprašyta finansų ministro/ministerijos pozicijos PVM šildymui klausimu atsako ministro patarėja Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

Apie komunikaciją su žiniasklaida „atsakymų negausit, laukit konferencijos, per kelias dienas čia mes susiskaičiuosim“, – kitą kartą ir atskira tema. Tik kyla klausimas, ar paskaičiuoti, koks PVM dydžio pokytis kokios įtakos turės, įvertinti įvairių visuomenės grupių ir koalicijos partnerių bei opozicijos pasiūlymus nereikėjo prieš lengva ranka nurėžiant lengvatą? Bet jūs skaičiuokit, derėkitės, nes naujas šildymo sezonas ateis greičiau, nei manote.

Vilija Andrulevičiūtė yra naujienų portalo LRT.lt ekonomikos bei užsienio politikos žurnalistė.