R. Meilutytei laimėjus auksą, pasipylė ištisa lavina naujienų, prilipintų prie staiga nacionaline heroje tapusios plaukikės. Būtų juokinga, jei nebūtų graudu. Ir kalbu visai ne apie politikus, kurie vienas per kitą puolė sveikinti čempionės ir žadėti jau ne pirmus metus žadamą paramą plaukimui.

Vienas švelniausių pranešimų – kaip „Lietuvos plaukikės pergalės paskatinti, statybininkai, besidarbuojantys „Girstučio“ kultūros ir sporto rūmuose Kaune, tikina, kad moderniausias Lietuvoje 50 m ilgio, 8 takelių baseinas duris lankytojams atvers dar šiemet“. Kažkuo primena sovietmečio propagandą, kai, pvz., Lenino gimtadienio įkvėpti aliuminio cecho darbininkai per trejus metus įvykdydavo penkmečio planą. Taip ir matau, kaip statybininkų brigada, skanduodama „Rūta, Rūta!“, dieną naktį pluša „Girstučio“ rūmuose, o keičiantis pamainoms sugieda Lietuvos himną.

Šarūnas Černiauskas
Kažkuo primena sovietmečio propagandą, kai, pvz., Lenino gimtadienio įkvėpti aliuminio cecho darbininkai per trejus metus įvykdydavo penkmečio planą. Taip ir matau, kaip statybininkų brigada, skanduodama „Rūta, Rūta!“, dieną naktį pluša „Girstučio“ rūmuose, o keičiantis pamainoms sugieda Lietuvos himną.
Bet, kaip jau sakiau, tai vienas švelniausių atvejų. Kažkas sumanė priminti savo astrologinį autoritetą ir išburti Rūtos ateitį. Žinoma, įpinant patriotinę gaidą, esą R. Meilutytei medaliai garantuoti, su sąlyga, kad ji plauks už Lietuvą. Matyt, priešingu atveju Marsas pasislinks 0,58 laipsnio Veneros link, o tiesiai į laimingąją Rūtos žvaigždę nusitaikys visas Šaulio žvaigždynas.

Dar kažkas sumanė pasirūpinti R. Meilutytės garderobu. Matote, sportininkės spintoje per daug sportinių drabužių, tad mes ją aprengsime kaip tikrą princesę. O po to, jei valdžia leis, prie savo „stiliaus namų“ pakabinsime auksinę lentelę su užrašu „čia apsirengė Rūta Meilutytė“. Išimtinai iš meilės Lietuvai.

Žinoma, negalima pamiršti ir fakto, kad Rūtą į savo koncertą Vilniuje pakvietė pati Lady Gaga! Kitas klausimas – ar Lady Gaga žino, kad ją pakvietė. Bet, šiaip ar taip, puikiai išnaudota proga priminti, kad prekyboje dar yra bilietų.

Gal ir man sukrapštyti santaupas, atidaryti gimtojoje Dzūkijoje grybų supirkimo punktą ir į atidarymą pakviesti R. Meilutytę? Žinoma, pažadėjus kokius 3 kilogramus bobausių.

Be savireklamos, atsirado vietos ir pasišlykštėjimą keliančiai reitingų medžioklei. Kaipgi nepriminsi, kad čempionės gyvenime būta tragedijų! Ir, žinoma, visa tai reikia surašyti su visomis pikantiškomis detalėmis, kad tauta (su pasipiktinimu ir, nemaža dalimi, pasimėgavimu) rytų tokią informaciją.

Tiesa, yra toks Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymas.

„Neigiamą poveikį nepilnamečiams darančia informacija laikoma tokia viešoji informacija, kuri gali būti žalinga nepilnamečių psichinei ar fizinei sveikatai, fiziniam, protiniam, dvasiniam ar doroviniam vystymuisi“, - nurodoma šiame įstatyme.

R. Meilutytei – 15 metų. Ir nors ji Londone pademonstravo neeilinę kūno ir dvasios stiprybę, kažin, ar publikacijos, tėškiančios viešumon visus jos praeities skauduliuos, neatsilieps jos būklei. Bet ko dėl pardavimų nepadarysi, ar ne?

Ir niekam neįdomu, ar R. Meilutytė nori būti it bitutės plušančių statybininkų įkvėpėja, astrologinių prognozių taikiniu, nemokamų rūbų gavėja ar, juo labiau, pasišlykštėjimą keliančių publikacijų heroje. Štai taip mūsų įžymybės, pramogų šulai ir verslo magnatai džiaugiasi olimpiniu auksu. Švelniai tariant, gėda.