Su ta pačia gramatine klaida.

Į budėjimo pabaigą vaikėsi greitį viršijusį golfuką. Pagavo prie pat Seimo. Tikrino alkotesteriu. Ūkininkas. Ir pagal kvapą. Ir pagal dokumentus. „Negi dabar ūkininką apmokestinsi tokiais pat mokesčiais kaip poetus? – Karbauskis duria Skverneliui. – Geriau bedarbius apdedam.“

Ką darys Skvernelis? Apdeda bedarbius. Su tuo ir išsiskiria. Iki kito budėjimo. O laikrodis eina.

Nuo metų pradžios valstiečių reitingai smuko trečdaliu. Vyriausybės veiklą piktai vertina jau kone pusė šalies. Per 5 mėnesius! Kai krizė pamiršta. Ekonomika auga. Kai ministrai ne kokie politikai. O visų godojami nepartiniai profesionalai: kelių policininkas, MOSTA pažymių rašytoja, „Caritas“ vadybininkas, alkoholio duomenų vidurkių manipuliatorius, MRU dėstytoja ir teistas plentų blokadų organizatorius su teisėju už parankės.

Kaip profesionalams taip greit pavyko tai, ko net prietaisas.com su bebrais neįstengė? Kaip taip sugebėti susipykti vienu metu su visais? Su kuo valstiečiai dar nesusipyko, ko dar neapdirbo?

Į budėjimo pabaigą vaikėsi greitį viršijusį golfuką. Pagavo prie pat Seimo. Tikrino alkotesteriu. Ūkininkas. Ir pagal kvapą. Ir pagal dokumentus. „Negi dabar ūkininką apmokestinsi tokiais pat mokesčiais kaip poetus? – Karbauskis duria Skverneliui. – Geriau bedarbius apdedam.“
R. Valatka

Nuo gruodžio 13-osios iki praėjusio penktadienio Karbauskio-Skvernelio patrulių ekipažas taškėsi pažeidimų protokolais. Baudos kvitai – didmenomis. Ne pavieniams pažeidėjams – visuomenės grupėms. Bent kartą buvai Jūrų šventėj? Vadinasi, alkoholikas. Dirbi miškininku ? Vagis.

Ryškėja tokia valstietiška 12 žingsnių „dėjau skersą ant visų“ programa.

1. Susipyko su vaikų negalinčiomis turėti šeimomis. Smūgis į devyniukę nestabdant kamuolio. Apspjovė tik 60 000 žmonių. Kas penkta šeima, norinti turėti vaikų. Apšilimui!

2. Pažadėjo apmokestinti ubago terbą ir lazdą (bedarbio pašalpą). Kokie 85 000 – 130 000 suerzintų ir taip jau labai dirglių žmonių.

3. Absurdiškas Vyriausybės nutarimas kompensuoti tik patį pigiausią vaistą gali paliesti kiekvieną. Bet imkim tik lėtinius ligonius. Tik nepakančiausius. Ką turim? Dar bent 100 000 apviltų. Kovojo su farmacijos milžinais – susipyko su ligoniais.

4. Iki šiol už šilumą valdžios malonės turėjo prašyti 92 000. Panaikinus PVM lengvatą šilumai stumdytis savivaldybėse su ištiesta ranka turės dar 200 000. Ekonomija – 30 milijonų. Jei tik sutiksim su valstiečių nuomone, kad 200 000 žmonių orumas nevertas nė cento.

5. Susipyko su žiniasklaida. Nupirkta konservatorių ir Landsbergio a priori! Vienas po kito – trys spaudos ir žodžio laisves ribojančios pataisos. Kas toliau? Senu papratimu pirkti rajoninę spaudą ir tikėtis, kad po ketverių metų popierius nebus išnykęs? Kaip tik taip mąsto žemės ūkio ministras, atėmęs iš Nacionalinės mokėjimo agentūros europinius 6,7 mln. EUR sklaidai, kurie bus tik rajoninei spaudai tepti.

6. Paskelbę, kad ir universitetus galima sujungti taip pat greitai, kaip kažkada kolchozus, susipyko su universitetų bendruomene. Tai pirmiausia rodo Vilniaus universiteto Teisės fakulteto pareiškimas, kuriuo atmetama susijungimo su MRU galimybe. O juk VU – ne „leisgyvis“. Jis – privilegijuotas „reformos“ dalyvis.

7. Jei bent puse lūpų suabejojai šv. Veryga, vadinasi, tu alkoholikas. Jei dar burbi, esi nupirktas alkoholio pramonės. Kiek tokių papildomai atsirado ant Lietuvos, jei butelio jau dairosi net tie, kurie save vadina blaivininkais? Net Tapinas, dar visai neseniai pats svajojęs išblaivinti tautą ir plojęs valstiečių siekiams, jau aiškina, kad tie daro ne taip ir ne tą.

8. Susipyko su muzikos prodiuseriais, festivalių ir švenčių organizatoriais, populiariais dainininkais ir muzikantais. Jų mažai – tas tiesa. Bet kiek žmonių jų klausosi!

9. Sumažinę rentas susipyko su visais olimpiadų čempionais ir prizininkais. Sutaupys kelis grašius. Ką už tai pirks? Valstiečių populiarumo riestainio skylę.

10. Grasindami individualios veiklos mokesčius prilyginti etatams, nuteikė prieš save tūkstančius kūrybiškų, sunkiai dirbančių ir valdžios malonių neprašančių lietuvių. Taip pat tuos, kurie uždirba per 1000 EUR. O tai kas penktas dirbantis lietuvis.

11. Verslas buvo dergiamas ir iki valstiečių. Bet tai, kas vyksta dabar, pranoksta šlovingą praeitį. Ar valstiečių „profesionalai“ bent bandė skaičiuoti, kiek verslų žlugs, įvedus vien idiotiškus vyno ir alaus prekybos draudimus? O juk dar reikėtų skaičiuoti tai, kaip investicinį klimatą paveiks ši draudimų atmosfera? O kiek investicijų ir darbo vietų prarasim dėl to, kad valstiečiai jau panaikino net ir tas buvusias kosmines „Sodros“ mokesčio lubas?

Kai valstiečių marksistai skelbia, kad “Sodros” lubos naudingos tik turtingiesiems, lieka tik prisiminti, kad stogai taip pat nuvažiuoja.

12. O kiek žmonių prieš valstiečius nuteikė Karbauskio frazė, kad „lietuviai – ne ispanai, todėl jų neįmanoma nei šviesti, nei mokyti“? Baudžiauninkais esate jūs gimę, baudžiauninkais turite ir mirt? Turėtų būti beveik trys milijonai. Tiek nebus. Bet Karbauskio kaimietiškumas tikrai supykdė visus tuos lietuvius, kurie dar turi savigarbos.

Kas lieka? Kaikaris ir kompanija. Kerosierius. Minedas ir dar Šustauskas.

Jei bent puse lūpų suabejojai šv. Veryga, vadinasi, tu alkoholikas. Jei dar burbi, esi nupirktas alkoholio pramonės. Kiek tokių papildomai atsirado ant Lietuvos, jei butelio jau dairosi net tie, kurie save vadina blaivininkais? Net Tapinas, dar visai neseniai pats svajojęs išblaivinti tautą ir plojęs valstiečių siekiams, jau aiškina, kad tie daro ne taip ir ne tą.
R. Valatka

O juk ir tie 12 „žingsnių“ – ne pabaiga. Valstiečiai tuo pat metu sugebėjo susipykti ir su medžiotojais, kurie važinėjasi tokiais pat visureigiais, kaip Karbauskis, ir su žaliaisiais, kuriems 6 l variklis, ryjantis 18 l/100 km yra baisiau nei senovės izraelitui – Sodoma ir Gomora.

Susipyko su moksleiviais ir jų tėvais, kuriems šiaip jau tikrai nekvaila mintis prailginti mokslo metus tapo akibrokštu tik todėl, kad buvo pateikta kaip neabejotina valdžios išminties viršūnė. Be tarimosi su visuomene.

Vienintelis tarimosi su visuomene atvejis – Darbo kodeksas. Bet anoks čia tarimasis. DK jau buvo priimtas. Tai dabar ir arkliui aišku, kad viskas tik dėl akių, nes tai, ką tvirtins Seimas, yra tas pats, kas jau kartą buvo priimta. Dar kartą supyks tie, kurie yra prieš šį DK, o tie, kurie buvo „už“, skaičiuoja nuostolius dėl nemotyvuoto DK atidėjimo.

Tokia yra hibridinė kolchozinio dvarininko ir kelių policininko veikimo logika. Taip einant prie reformų toks kelių patrulių tandemas turi privalumų. Kiekvienas skaldo savo malkas. Nederindami veiksmų. Taip išeina daugiau priskaldyti. Iššaukti ugnį į save net ir tada, kai tvartas jau baigia degti.
R. Valatka

Ar reformos nereikalingos? Verkiant. Bet politikoje jau taip yra nuo seno, kad norėdamas ko nors pasiekti, pirmiausia turi iš priešininkų stengtis padaryti neutralius, o iš neutralių – draugus. Bet tik ne priešingai, kaip valstiečiai.

O valstiečiams atrodo, kad neužtenka įvykdyti reformą. Susidaro įspūdis, kad jiems svarbiausia yra ne reforma, o pažeminti savo kritikus, apskritai nuteikti prieš save visus, kuriuos tik galima nuteikti, nes kitaip juk niekas nežinos, kas jų miške žvėrių karalius.

Tokia yra hibridinė kolchozinio dvarininko ir kelių policininko veikimo logika. Taip einant prie reformų toks kelių patrulių tandemas turi privalumų. Kiekvienas skaldo savo malkas. Nederindami veiksmų. Taip išeina daugiau priskaldyti. Iššaukti ugnį į save net ir tada, kai tvartas jau baigia degti.

Tartis valstiečių profesionalui svetima iš principo. Ta Lietuva, kuri aklai neploja katučių Karbauskio-Skvernelio ekipažui, tėra jiems kaip tas Nulėpausis iš „Mikės Pūkuotuko“:

– Jei mes mėtysime akmenis ir kitokius daiktus Nulėpausiui iš vienos pusės, tai bangos nuneš jį į kitą pusę“, – sakė Menko protelio meškiukas.
– O kas bus, jei mes netyčia į jį pataikysim? – susirūpinęs paklausė Paršelis.
– Arba netyčia nepataikysit“, – pareiškė Nulėpausis. – Apgalvok visus atvejus, Paršeli, prieš pradėdamas pramogauti.

Kiek visi tie draudimai ir bandymai imti viską abordažu kainuos? Niekas neskaičiavo ir neskaičiuos. Galvoti profesionalų valdžiai – per daug sunku. Ką čia galvoti? Krėsti reikia!

Kaip sekasi krėsti, rodo neklystantis valdžios skaitiklis – valdininkų skaičius. Per penkis mėnesius 428 valdininkais šalyje tapo daugiau. Lietuvą paliko 26 702 žmonės, o valdininkų daugėjo. Ką čia dar paauklėjus, apmokestinus, uždraudus, apribojus, atėmus iš tų, kurie dar liko?

Vienas apžvalgininkas nedrąsiai tikisi, kad gal bent kokakolą ir 35 proc. grietinę paliks. Jei būsim geri. Su sąlyga, kad ir Minedas su Kerosierium mėgsta kokakolą ir grietinę.