Visi apgailėjo. Ne sveiką protą. E. Masiulį. Net liberalų priešai džiaugsmu netryško, tik susirūpinę bandė įžvelgti, kas anapus ekrano. Šalininkai ir nešalininkai pernelyg sentimentaliai net lietuviams, kurie apie mirusius jau tik saldžiai, gyrė E. Masiulio katapultą: kaip gražu – ir iš partijos, ir iš Seimo!

Ką gi, šalyje, kur V. Uspaskichas pasitraukė tik po 10 metų murkdymosi Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje, ir šios partijos rinkėjai iki šiol yra visa širdimi „už“ tokį murkdymąsi, o R. Paksas, net išdrėbtas iš prezidento posto, murkdosi ten taip pat su rinkėjų pritarimu trylikti metai, tai daro įspūdį. Bet liberalams tai menka paguoda. Neturėtų būti paguoda.

Kita vertus, ko prie pašarvoto net ir tolimo giminaičio verkia žmonės? Savęs gailisi, save apverkia. Vieni spėdami, kad gal ir jam dėl to paties vėžio skambina STT varpai. Kiti dėl to, kad gulintis ant lentos mirė toks jaunas, juk galėjo dar žmogus (sveikas protas) pagyventi. Ir taip graudu pasidaro.

Lietuvai su jos fragmentuota partine sistema ir tokia pat politine sąmone visą laiką reikėjo tokios partijos kaip liberalai. Tiksliau, ne tiek liberalų (skurdžiame katalikiškame krašte su buvusia milžiniška kolchozų sistema ir jo baudžiaviniu palikimu tokia partija didelių šansų neturi), kiek sveiko proto partijos. Už kurią iš bėdos galėtų balsuoti ne tik liberaliai mąstanti rinkėjų mažuma, bet ir dalis kairiųjų bei tradicinių lietuviškų dešiniųjų.

Vieni negalėdami pakęsti nykių iki kaulo smegenų socialdemokratų figūrų a la medžiotojas B. Bradauskas ar pikta feisbukinė teta a la B.Vėsaitė. Kiti dėl to, kad bodisi konservatorių davatkiškumu, tautininkiškumu ir liguistu jų polinkiu į draudimus. Iškėlęs sveiko proto šūkį jų sąskaita E. Masiulis iš lėto, bet užtikrintai plėtė Liberalų sąjūdžio elektoratą.

Ką sunaikino jo ėjimas žirgu atbulom į juodąją partijos buhalteriją? Būtent taip, o ne kaip kyšį, kurį, anot, matyt specialiai kreipinį „gerbiamas“ vartojusio prokuroro, „gerbiamas“ verslininkas davė „gerbiamam“ LS pirmininkui, reikėtų traktuoti šį apgailėtiną faktą. Partijos juodoji buhalterija. Kuri sušaudė sveiko proto politiką.

Juodosios partijos buhalterijos šmėkla atstums Liberalų sąjūdžio pakeleivius iš kairės ir dešinės. Tuos, kurie Liberalų sąjūdį galėjo padaryti vienu svarbiausių 2016 m. Seimo kadencijos žaidėjų. Liberalai turėjo gal paskutinį savo šansą tapti partija, kuri galėjo nulemti šalies kryptį geresniu keliu tada, kai Lietuvai teks pasirengti gyvenimui be ES milijardų po 2020-ųjų.

Netekę papildomų balsų liberalai grįžta į politikos užpečkį. Tai, žinoma, nereiškia, kad Liberalų sąjūdis išnyks. Dauguma liberaliai mąstančių žmonių ir toliau balsuos už Liberalų sąjūdį. O už ką gi jiems daugiau balsuoti? Bet partija jau nebus nacionalinio lygio žaidėju. Nebent su A. Guoga priešaky mesis į kitą kraštutinumą – medžioti senjorų balsų socialistiniais pažadais.

Bet net jei tai ir pavyktų, Liberalų sąjūdis vis tiek būtų tik kalifas valandai. Tai reikštų, kad jis tapo tik dar viena populistine partija, nuo kurios jau nusisuktų ir idėjiniai rinkėjai. Liberalų partiją reiktų kurti iš naujo. Kaip jau ne kartą buvo.
Kita vertus, ko prie pašarvoto net ir tolimo giminaičio verkia žmonės? Savęs gailisi, save apverkia. Vieni spėdami, kad gal ir jam dėl to paties vėžio skambina STT varpai. Kiti dėl to, kad gulintis ant lentos mirė toks jaunas, juk galėjo dar žmogus (sveikas protas) pagyventi. Ir taip graudu pasidaro.
R. Valatka

Niekas po E. Masiulio šūvio sau ir partijai į koją neprisiminė, bet liberalų politiniai zigzagai yra siaubingi, palyginti ir su konservatorių, ir su socialdemokratų. Ko tik nebuvo liberalų kelyje.

Pradžioje buvo G. Radžvilas (žinote, už ką jis agituoja dabar). Paskui toks G. Vencius ir Liberalų sąjungos pavertimas EBSW koncerno kišenine partija. Vos pavyko išlįsti iš po EBSW – vedybos su R. Paksu. Trumpas, blyškus buvimas valdžioje ir triukšmingas skilimas į liberalus ir paksistus. Jungtuvės su centristais, moderniaisiais krikščionimis, A. Zuoko supernovas iškilimas, o drauge – ir juodas „Rubikono“ šešėlis, STT kratos ir A. Zuoko pabėgimas į Varšuvą. Ir dar vienas partijos skilimas.

\Po visų šių perturbacijų iš apdraskyto liberalų kokono išsiritęs Liberalų sąjūdis dešimt metų, netikėtai turbūt net pačiam sau, augo kaip jaunų žmonių simpatijas galinti užkariauti politinė jėga, su kuria kilo ir naujas simpatiškas lyderis E. Masiulis.

Vaizdžiai kalbant, liberalai per 26 metus perėjo ugnį, vandenį ir varines triūbas. Bet tai nebuvo pasakos, kuri pasirodė nesanti stebuklinė, pabaiga. 106 000 eurų – į juodąją partijos kasą, ir dešimt Liberalų sąjūdžio auginimo metų – kaip katei po uodega.

Be pinigų nėra politikos, su tokiais pinigais politikos nebėra.

Nepaisant to, kaip daugybė liberalų šalininkų ir simpatikų giria E. Masiulio greitį traukiantis iš Seimo, to, ką padarė E. Masiulis pasitraukdamas, kaip priklauso, gali neužtekti padengti tiems nuostoliams, kuriuos jis padarė prieš tai.

Staigiai pasirinkdami A. Guogą už vadą partijos lyderiai, mąstė tik apie tai, kaip čia dabar patekus į Seimą. Nuplaukta pasroviui: o gal išdegs?

Vaizdžiai kalbant, liberalai per 26 metus perėjo ugnį, vandenį ir varines triūbas. Bet tai nebuvo pasakos, kuri pasirodė nesanti stebuklinė, pabaiga. 106 000 eurų – į juodąją partijos kasą, ir dešimt Liberalų sąjūdžio auginimo metų – kaip katei po uodega.
R. Valatka
Neišdegs, bet tai paaiškės neiškart. Reikėjo kardinalių sprendimų. Greito partijos suvažiavimo ar bent konferencijos. Rimtų diskusijų dėl juodosios buhalterijos ir ypač dėl naujo lyderio. To nebuvo. Panašu, kad dauguma liberalų įsitikinę, jog pasitraukdamas E. Masiulis saugiai pridengė partiją, kuri liks švari. Ne per naivu? Ar tai ne stručio poza galva į smėlį?

Jei E. Masiulis pinigus iš „MG Baltic“ ėmė ne sau, o partijai, kaip, atrodo, ir yra, tai partija čia net svarbesnis dėmuo. Neįkliuvus STT tuos pinigus būtų ramiai naudoję dauguma liberalų kandidatų. Tai ar partija tikrai „nė prie ko“? Ar nėra iškilęs reikalas dar kartą atkurti Liberalų sąjūdį po to, kas įvyko gegužės 12-ąją?

Liberalų sąjūdžio vadovybė nusprendė, kad, išpjovus E. Masiulį, vėžys partijai nebegresia. Praktiškai be chirurgų konsiliumo. Kokia neįvykusio konsiliumo užduotis? Atsakyti į keletą klausimų. Ar Liberalų sąjūdis pirmąkart taip bandė gauti pinigų rinkimams, ar tik dabar įkliuvo? Ar turi pagrindo kalbos, kad koncernas „MG Baltic“ buvo Liberalų sąjūdžio krikštatėvis?

Šlykštūs klausimai, bet juos diktuoja nužudytas sveikas protas.

Yra ir daugiau klausimų. Tarkim, ar tų pinigų verkiant reikėjo, nes labai daug pinigų liberalai išleido iš pradžių Europarlamento rinkimams, o paskui norėdami laimėti merų rinkimus Vilniuje, Klaipėdoje, Varėnoje, tad dabar valdiškų pinigų nebepakanka net būtinoms Seimo rinkimų sąskaitoms apmokėti? Tokį klausimą perša palyginti nedidelė gauta juoda suma. Su 106 000 eurų net vieną mandatą papildomai laimėti vargu ar įmanoma.

Kokia neįvykusio konsiliumo užduotis? Atsakyti į keletą klausimų. Ar Liberalų sąjūdis pirmąkart taip bandė gauti pinigų rinkimams, ar tik dabar įkliuvo? Ar turi pagrindo kalbos, kad koncernas „MG Baltic“ buvo Liberalų sąjūdžio krikštatėvis?
R. Valatka
Ar su tokiais autoklausimais partija pati nepasipjautų?

Neatmestina. Bet gulus ant dugno einama į lėtą susinaikinimą, nes liberalų rinkėjas – reiklesnis nei R. Pakso. Jam reikia atsakymų čia ir dabar. Tiksliau, reikėjo vakar. Tai rodo ir daugybė tokių pasisakymų socialiniuose tinkluose: „Asmeniškai man rinkimai baigėsi gegužės 12 dieną.“ Tai jau ne pakeleivio iššūkis – tradicinio liberalų rinkėjo.

Prarasti jį dėl partijos šulų noro pasislėpti už pasitraukusio E. Masiulio nugaros? A. Guogos skrajutės savo partiniams su klausimais, ar ėmė kada nors juodų pinigų, tokio rinkėjo nesugrąžins. Regis, liberalų vadai dar nesupranta, kokioje subinėje atsidūrė partija. Vėžio ląstelės pasiekė kitus sveiko proto organus, o chemoterapija atidėta dėl geresnio įvaizdžio prieš Seimo rinkimus. Geresnio?