Kas dedasi? Kodėl valstybė 24 metus leido generolui S. Madalovui VST tvarkytis, kaip savo troboje? Taip ar pan. turėjo klausti bent tie, kurie feisbuko ir portalų frontuose dieną naktį kaunasi su Druskininkų mero nepotizmu. R. Malinausko dukra, buvusi žmona, artimi jam ir LSDP žmonės įdarbinti savivaldybės vandens parke „Aqua“, o apartamentuose dykai voliojosi socialdemokratų ministrai ir Seimo pirmininkės sekretoriato vadovas, buvęs STT vadas Ž. Pacevičius.

Dėl Druskininkų – triukšmas ant visos Lietuvos. Dėl VST – nė čiūkš, nė briūkšt. Mero elegesys, be abejo, smerktinas, bet ar tai nėra tik žiedeliai, palyginti su tuo, kad VST kas trečias ginkluotas žmogus susijęs giminystės ryšiais, o kai kurie ir trečio Rusijos atėjimo laukia? Kas trenks apie tai?

Trenkė, tik ne taip. Prezidentė, L. Graužinienė ir V. Landsbergis vienas per kitą ėmė šlovinti buvusį sovietų karininką S. Madalovą. Ir maišyti žemėm Lietuvos pulkininką, buvusį Karo policijos vadą, už kurio pečių – per 200 kovinių operacijų Afganistane su amerikiečiais.

„Man pirmos eilės klausimas – už ką keršija S. Madalovui? S. Madalovas visada buvo ištikimas Lietuvai. Jo pavardė skamba rusiškai, bet jis čečėnas“, – kirto R. Pociui V. Landsbergis.

„Paskleista tikrai labai keista informacija. Turbūt ne vieną kartą gerbiamas Madalovas įrodė lojalumą Lietuvai. Tokios institucijos kaip VST tai turi išspręsti viduje ir negąsdinti mūsų visuomenės kažkokiomis grėsmėmis. Manau, kad patys VST vadai nesupranta, kokią žinią jie išleido į viešumą“, – sukudakavo Seimo pirmininkė.

„Nenorėčiau, kad būtų mėginama organizuoti raganų medžioklę, neturint įrodymų dėl vienų ar kitų žmonių lojalumo valstybei. VST vadas sugeba valyti sistemą tik televizijos ekranuose. Jis pavaldus vidaus reikalų ministrui, ką gi veikė vidaus reikalų ministras?“, – lyg būtų susitarusi iš anksto veikti grupėje su V. Landsbergiu ir L. Graužiniene ant Skvernelio pavarė D. Grybauskaitė.

Kaip taip atsitiko, kad susikūrė tokia nepotizmą ginanti madalovinė koalicija? Kodėl, ką tik smerkę nepotizmą Druskininkuose, tie patys žmonės gina S.Madalovą ir niekina VST problemas išviešinusį pulkininką? Ir kodėl bijoma visuomenės? Ką bando paslėpti naujoji Trojka?

Akivaizdu, kad L. Graužinienė tikėjosi pataikyti į taktą su Prezidente ir bent taip įgnybti ją į vietą pastačiusiam S. Skverneliui. Prezidentė apskritai – kaip kaip ta muselė, įkritusi į išrūgas. Nepotizmas VST rūgo jos panosėje, o Prezidentė ir pati jį raugino. Prieš pusšeštų metų Seimas ypatingos skubos tvarka priėmė Vidaus tarnybos statuto pataisą, kuria VST vado amžius prailginamas nuo 62 metų iki 65-erių. Nors pataisa buvo skirta asmeniškai S. Madalovui, D. Grybauskaitė įstatymą iškart pasirašė. Vidaus reikalų ministras R. Palaitis dar ir pratęsė S. Madalovo „kadenciją” iki jam sukaks 70 metų.

Kaip taip atsitiko, kad susikūrė tokia nepotizmą ginanti madalovinė koalicija? Kodėl, ką tik smerkę nepotizmą Druskininkuose, tie patys žmonės gina S.Madalovą ir niekina VST problemas išviešinusį pulkininką? Ir kodėl bijoma visuomenės? Ką bando paslėpti naujoji Trojka?
Rimvydas Valatka
Jei ne S. Skvernelis, Madalovas VST turbūt vadovautų iki 80-ies. Nepaisant to, kad S. Skvernelis atleido Madalovą, po savaitės Prezidentė jį apdovanojo ordinu. Konservatorių remiami korupcionieriai – geriausi korupcionieriai pasaulyje?

Ne taip svarbu, ar S. Madalovo kandidatūrą ordinui teikė V. Landsbergis, ar kitas madalovščinos mėgėjas. Svarbiau išsiaiškinti, kodėl madalovščina Lietuvoje vis dar tarpsta? Kodėl už tą patį nepotizmą vieni yra puolami, o kiti – garbstomi.

Vaizdžiai kalbant, madalovščina (galbūt teisingiau, vadovaujantis I. Gončarovo romano „Oblomovas“ padiktuotu vediniu, būtų rašyti „madalovystė“ ar „madaloviškumas“, bet palikim vaizdingesnį rusišką terminą) – tai pelkė tarp ES taisyklių ir sovietizuotų čečėnų kalniečių papročių, kai giminė ar savos partijos žmonės visada yra arčiau kūno.

Praėjusios savaitės madalovščinos formulė būtų: 2G + VL – ES taisyklės = madalovščina.

Ką darė S. Madalovas? Na, priėmė į tarnybą vieną kitą giminaitį, kuris ateidavo tik algos pasiimti. Na, leido pavaldiniams daryti tą patį. Na, nusipirko jachtą. Įsigijo motelį. Na, ir kas, kad neaišku, iš kokių pinigų? Argi ne visi valstybės tarnyboje taip tvarkosi? Na, imdavo iš Rusijos piliečio J. Borisovo sraigtasparnį. Bet juk geram reikalui.

Ar S. Madalovas buvo lojalus Lietuvai? Atvirai kalbant, klausimas ne į temą. To betrūko, kad dar būtų nelojalus. Visi pareigūnai turi būti ištikimi Lietuvai. Lojalumas nepotizmo nepanaikina. O štai klausimas, ar visi VST kariai – lojalūs Lietuvai, reikalauja greito ir aiškaus atsakymo. Ir be L. Graužinienės, D. Grybauskaitės ir V. Landsbergio politinių užkeikimų.

Matyt, nėra abejonių, kad visi VST kariai buvo ištikimi S. Madalovui. Kaip ir priklauso čečėnų teipuose. Kol VST vadas buvo S. Madalovas, lojalumo valstybei problemų neturėjo kilti. Net kai VST kariai fotografuodavosi su Rusijos desantininkų uniforma ar Georgijaus juostelėmis (tai gal ir V. Tomaševskis dabar jau lojalus Lietuvai?), S. Madalovo įsakymus jie, ko gero, būtų vykdę. Todėl S. Madalovas taip juokingai ir kalba: pastatėme prieš rikiuotę ir davėme velnių! Sprendimus dėl lojalumo priiminėjo kaip buvęs sovietų karininkas buvusiems sovietiniams žmonėmis.

Vaizdžiai kalbant, madalovščina – tai pelkė tarp ES taisyklių ir sovietizuotų čečėnų kalniečių papročių, kai giminė ar savos partijos žmonės visada yra arčiau kūno.
Rimvydas Valatka
Kam dabar bus lojalūs tie VST kariai, kurie nebuvo lojalūs Lietuvai? R. Pociui? Kažin. Negalima atmesti ir galimybės, kad Rusijos šnipai gali imti žaisti „nuskriausto“ Madalovo korta: štai jis ištikimai Lietuvai tarnavo, o kaip su juo pasielgta? O jei taip, tai kaip bus su jumis? Ar gali pasikartoti 1991-ųjų OMON skilimo istorija? Kad ji net teoriškai nebūtų įmanoma, VST turi galioti europinės Lietuvos, o ne čečėnų kalniečių taisyklės. Pagaliau, ar V.Landsbergis nieko nenorėtų papasakoti apie pakaunės savanorių maištą 1993 metais?

Ar madalovščina klesti tik VST? Žinoma, ne. Jei būtų kitaip, Prezidentė ir pirmasis atkurtos Lietuvos vadovas viešai madalovščinos negintų. Akivaizdu, kad madalovščina klesti Druskininkuose. O kas yra Socialdemokratų partijos 150 narių, kuriuos reikia įdarbinti valstybės tarnyboje, sąrašas? Ta pati madalovščina. Ji du dešimtmečius engė Kėdainius ir Švenčionis. Madalovščina klesti Pagėgiuose.

Madalovščina tarpo „parašiutininkais“, konservatorių valdžios nuleidžiamais į uždaromą Ignalinos atominę elektrinę. Madalovščina tyčiojosi iš europinių taisyklių M. Romerio universitete. Kuris formaliai keisdamas pavadinimą, rektoriaus poste vis išsaugodavo tą patį asmenį. O dabar buvusio Konstitucinio teismo teisėjų išvedžiojimais tyčiojasi iš sveiko proto, kai teigia, kad į teisės studijas galima priimti ir absoliučius obuolmušius, t.y. dvejetukininkus.

Esmė ne tame, kad S. Madalovas tarnavo Sovietų armijoje. Ir ne tame, kad jis yra musulmonas ar čečėnas, kaip mūsų vietos kvailiai jau ištrimitavo kaip baisiausią dalyką. Esmė – toleruojama korupcija, kurią pureno, kas netingėjo, o karūną uždėjo V. Landsbergis, D. Grybauskaitė ir prie jų prisišliejusi L. Graužinienė.

Jau ne S. Madalovo, o mūsų visų problema, kad generolas nesuprato, kuo ES skiriasi nuo SSRS. Nė vienas vidaus reikalų ministras, nė viena Seimo komisija nepasakė: „Ej, vaikine, čia tau ne kalnai ir ne šašlyko kepimas, čia turime veikti europietiškai.“

Todėl niekieno nekontroliuojamas generolas darė, kaip mokėjo. Kaip sovietizuotas čečėnas, praėjęs SA mokyklą: reikia sveikinti su gimtadieniu V.Landsbergį, eina su puokšte, didvyriu pavadina, A.Brazausko gimtadienis – irgi eina. Man lojalaus karininko žmona be darbo – priimu. Tėvas iš kalnų vyruką atsiuntė – kaip nepadėsi?

Ar madalovščina klesti tik VST? Ne. Madalovščina klesti Druskininkuose. O kas yra Socialdemokratų partijos 150 narių, kuriuos reikia įdarbinti valstybės tarnyboje, sąrašas? Ta pati madalovščina. Ji du dešimtmečius engė Kėdainius ir Švenčionis. Madalovščina klesti Pagėgiuose.
Rimvydas Valatka
Bet nebūtų teisinga ir teigti, kad S. Madalovas – ne europoetis. Iš jo pasirodymo E. Jakilaičio laidoje net ir D. Grybauskaitė galėtų pasimokyti. Ko? Viešųjų ryšių. S. Madalovas nevertė kaltės kitiems, kaip D. Grybauskaitė. Nešoko į akis, kaip R. Malinauskas. Nesipūtė, kaip L. Graužinienė. Neneigė akivaizdžių faktų. Keliskart prisipažino klydęs. Super! Taip ir turi elgtis politikas ar pareigūnas.

Aišku, kad jis VST tvarkėsi kaip Čečėnijos kalnuose. Aišku, kad painiojo tarnybą su versliukais. Aišku, kad nepotizmo VST būta. Bet atėjo, pašnekėjo, ir iš to, kaip iškart S. Madalovo gynėjai konservatoriai atkuto, galima spręsti – puikiai pasirodė TV. Mokykitės.

Ačiū S. Skverneliui, R. Pociui ir... S. Madalovui – Lietuva po šios savaitės tapo europiškesne. Bet čia priėjo nenorintis mokytis net iš savo protežė V. Landsbergis ir pasiūlė jam nesuteiktą Laisvės premiją įteikti S. Madalovui.

Priminimas, kad madalovščina pas mus vis dar mylima. Aukščiausiu lygiu. Net sprogus atominei bombai po madalovyste vis atsiranda gudručių, kurie sako: aj, nieko tokio, tai tik pravažiuojanti mašina lietpaltį kiek aptaškė. Esame nusipelnę murdytis madalovščinos pelkėje ir toliau?