Kas davė signalą, kad bus tvanas, o išsigelbėjimas – žaliai padažytas latifundininko laivelis? Kokia dar vieno mūsų politinės Nojaus arkos paskirtis? Antieuropinė, prorusiška, kaip iki šiol? Politikos žvaigžde Karbauskis tampa kaip tik todėl, kad paksininkai ir uspaskichininkai jau nebeturi šansų laimėti iš esmės?

Ir kas yra tas gerasis Dievas, kuris apšvietė Naisių dvarininką statyti arką ir su savimi pasiimti visų Lietuvos politikos gyvių bent po vieną porą? Intrigos meistras dimisijoje Januška? Kuris, kaip kalbama, seniai konsultuoja Skvernelį? Kažkas kitas? O gal jis pats?

Tarp valstiečių žaliūkų – ir nebegalintis gerti, bet žinantis, kad buvusių ir čia nebūna, ilgametis krikščionis demokratas, modernusis krikščionis, konservatorius E. Vareikis, ir su kiekvienu lašu lyg šv. Jurgis kovojantis naujasis reitingų karalius Skvernelis, su Socialdemokratų partija laimės neradęs Jakeliūnas ir dešiniųjų farvateriu plaukiojęs, bet prieš anuos rinkimus ant STT bylų ir konservatoriaus Matuzo lavono į Seimą atjojęs P. Urbšys.

Kas bendro tarp europietiško V. Vareikio, tokio pat Lietuvos banko valdytojo pavaduotojo Kuodžio, minimo tarp žaliūkų programos kūrėjų, ir „šventą protėvių žemelę, miškelius nuo kryžiuočių“ gynusio, su valstiečiais į Seimą ėjusio Šliužo ar Karbauskio pavaduotojo partijoje Tomilino? Kuris, kaip ir europarlamentaras Ropė, griežtai „prieš“ JAV ir ES prekybos sutartį.

Pasak Landsbergio vyresniojo, priešinimasis JAV ir Europos prekybos sutarčiai yra Putino interesas. Tai kas juos vienija? Karbauskis atsako išdidžiai: vertybės. Ypač pabrėžė jas kalbėdamas apie Skvernelį: „Su juo nederėtų kalbėtis apie postus, tik apie vertybes.“

Kas yra tas gerasis Dievas, kuris apšvietė Naisių dvarininką statyti arką ir su savimi pasiimti visų Lietuvos politikos gyvių bent po vieną porą? Intrigos meistras dimisijoje Januška? Kuris, kaip kalbama, seniai konsultuoja Skvernelį? Kažkas kitas? O gal jis pats?
Rimvydas Valatka

Ane? Nespjovė į galimybę būti STT bylose besimurkdančios „tvarkdarių“ partijos ministru. Tarėsi dėl rinkimų su socialdemokratais, kurie jam siūlė antrą ir 13-ą sąrašo vietas, derėjosi su liberalais, o nuėjo pas R. Karbauskį, nes tas davė daugiausia. Tikras vertybių bokštas.

Šliužas, inicijavęs sėkmingą 300 tūkst. parašų surinkimą ir privertęs grįžti prie esminių diskusijų, tarsi atkeršijo valdžiai už gėdingą alaus ir miltelių referendumą 2003 metais“, – tai Karbauskio pavaduotojo partijoje Tomilino žodžiai, pasakyti vos prieš dvejus metus. Ar Skvernelis, Urbšys ir Vareikis irgi sakys, kad Lietuvos stojimas į ES buvo gėdingas?

Dar prieš kelerius metus Vareikio tekstus Tomilinas sudirbinėdavo skersai ir išilgai. Ypač pamokomas „Atsakymas E. Vareikiui: nuo kada jūs geriau už Lietuvos visuomenę žinote, ko jai labiau reikia?“ Bet dabar jau Vareikis lyg užsuktas: „Karbauskio vertybes aš galiu deklaruoti. Jokių kompromisų su savo vertybėmis nedarau.“

Bet Vareikis jau žino: Lietuvai reikia ne jo, o Karbauskio ir Tomilino. Paties Karbauskio vertybių sistemoje šiukšlynų katinai pjaunasi. 2002-ųjų birželio 4-ąją, kai jau buvo Seimo narys, bet dar nerašė scenarijų „Naisių vasaroms“, jo partija parėmė Pakso iniciatyvą „visomis išgalėmis siekti branduolinės energetikos išsaugojimo Lietuvoje“.

Praėjo dešimtmetis. Tas pats Karbauskis su tais pačiais padažytais „valstiečiais“ – jau „prieš“ atominę Lietuvoje. Gal ir gerai, bet pagal Karbauskį išeina, kad rusiškas černobylinis RBMK reaktorius atitiko Lietuvos interesus, o japoniškas „Hitachi“ – niekaip. Žavinga vertybių metamorfozė.

Karbauskio partija aktyviai kišo referendumą dėl žemės pardavimo užsieniečiams uždraudimo, nors tai prieštaravo stojimo į ES sutarčiai. Draudimą tauta atmetė. Bet Karbauskis laimėjo – žemės pardavimas tapo toks suvaržytas, kad žemės dabar gali įsigyti nebent tokie pat latifundininkai, kaip jis pats, kurio bendrovės oficialiai valdo per 34 000 ha žemės.

Karbauskio partija kovojo ir prieš skalūnų dujų paiešką. Tą kovą vienur kitur finansavo ir „Gazprom“. O tas pats Tomilinas patirties sėmėsi ir iš Latvijos rusų partijų veikėjų, kurie į savo renginius kviesdavosi ir jį, ir A. Paleckį.

Landsbergis senjoras referendumą dėl žemės pardavimo užsieniečiams vadino klasta prieš mūsų buvimą ES. Buvęs konservatorių lyderis Kubilius, kurio valia Karbauskio verslas, uždirbantis didžiulius pelnus iš Rusijos trąšų importo, buvo įtrauktas į Rusijos suvaldymo minkštąją saugumo strategiją, tvirtino, kad Karbauskio priešinimasis žemės pardavimui užsieniečiams ar skalūnų dujų žvalgybai „keistai sutampa su Rusijos interesais“.

Tai nesutrukdė Landsbergiui jaunesniajam pareikšti, kad jis po rinkimų su Karbauskiu eis į koaliciją. Ups! Neišlaikė Landsbergio senjoro nervai: „Man labai įdomu, kaip ta partija suformuos savo programą, kurioje turės būti atsakyta į klausimus, ar ji antieuropinė, ar ne. Dabar ne vienoje ES šalyje madinga būti prieš ES. Kai kurie tokie išsišokėliai renka taškus. Tai pažiūrėsim, ar šita valstiečių partija bandys lošti šita korta, kuri būtų Lietuvai pavojinga.“

Valstiečiai žaliūkai lošia iškart keliomis kortomis. Ši partija vienu metu gali būti ir kairiąja, ir dešiniąja, ir prorusiška, ir proueropinė. Reikės, bus „už“, o kitąkart – „prieš“. Ir visada ras sau naudingų idiotų. Viena tokių kortų, bet tikrai ne paskutinė – antialkoholinė isterija.

Vis dėlto būtų klaida sureikšminti Karbauskio politikos vertybių labilumą. Kaip ir visiems į politiką lendantiems turtuoliams, ar tai būtų Uspaskichas, ar Trumpas (norint Karbauskį galima pavadinti ir oligarchu – turi milžinišką latifundiją su ją aplipusiomis bendrovėmis, savo partiją ir kažkiek savos žiniasklaidos), jam politika svarbi tiek, kiek ji naudinga jo verslams. Kurių ne vieno gijos veda į Rusiją. Bet gal Kubilius buvo paranojikas?

Valstiečiai žaliūkai lošia iškart keliomis kortomis. Ši partija vienu metu gali būti ir kairiąja, ir dešiniąja, ir prorusiška, ir proueropinė. Reikės, bus „už“, o kitąkart – „prieš“. Ir visada ras sau naudingų idiotų. Viena tokių kortų, bet tikrai ne paskutinė – antialkoholinė isterija.
Rimvydas Valatka

Įveskime į paieškos sistemas žodžius „Rostselmash“ atstovas Lietuvoje“, dar – „prekyba rusiškais kombainais“. Ką gausime?

UAB „Agrokoncerno technika“ – ofcialus „Rostselmash“ atstovas Lietuvoje. Nuo 2013 m. lapkričio ofcialiu „Rostselmash“ technikos atstovu Lietuvoje tapo „Agrokoncerno technika“. Pasirašyta ilgalaikė sutartis, kuri padės Lietuvos ūkininkams įsigyti naujos, tobulesnės žemės ūkio technikos. Iki tol įmonė prekiavo žemės dirbimo, šienavimo technika, mažos bei didelės galios traktoriais, o imtis prekybos kombainais trukdė tai, jog ši rinka buvo padalinta.“

„Agrokoncerno technika“ – viena iš Karbauskio „Agrokoncerno“ grupės, kuriai priklauso „Agrokoncerno grūdai“, „Latagrokoncerns“, bendrovių. Tačiau mums daug įdomesnis turėtų būti šis sakinys: „Rusiškų kombainų rinka buvo padalinta“. Ką reiškia ši mįslė?

Paieškos sistema išmeta, kad ir UAB „Livila“ – oficialus „Rostselmash“ atstovas Lietuvoje. Nedidelė, bet sena įmonė. Rusiškais kombainais prekiavo nuo praėjusio amžiaus. Matyt, darė tai sėkmingai, kad sudomino ir Karbauskio koncerną. Kurio kelias į rusiškus kombainus buvo ne rožėmis klotas. Iš pradžių „Rostselmash“ jo žmones pasiuntė. Ne ant trijų raidžių. Į „Livilą“.

„Agrokoncerno technika“ pasiūlė „Livilos“ savininkui parduoti verslą. Šis nesutiko. Rezultatas? „Agrokoncerno technika“ rado kelią į „Rostselmash“ vadovo Malcevo širdį. Po to – dempingas. Paskui – dar įdomiau. „Livila“ liko ofcialiu „Rostselmash“ atstovu Lietuvoje. Bet „Rostselmash“ savo oficialiam atstovui „Livilai“ kombainų... jau kuris laikas nebetiekia. Kaip?

Vienas Nojaus arkų kelius numatantis gerasis Dievas težino. Ką akylam politikos stebėtojui sako toks sutapimas? Jei remsitės Kubiliaus ir Landsbergio senjoro logika, gali pasirodyti: viską. O jei Landsbergio jaunesniojo, Skvernelio, Urbšio ir vertybininko Vareikio logika, tai nieko.

Manykim, kad „Livila“ liko ant ledo dėl to, kad nemokėjo konkuruoti. Bet tai 35-40 proc. šalies kombainų rinkos. Per metus parduodama iki 100 rusiškų kombainų. Vieno kaina – bent 100 tūkst. eurų. O tai, kad Karbauskio įmonė gavo teisę prekiauti „Rostselmash“ kombainais, jam buvo svarbu. Tai rodo ir 2013-ųjų lapkričio 12 d. inf. viename laikračių su besišypsančio žaliųjų valstiečių lyderio nuotrauka: „Agrokoncernas“ rinką pjaus rusiškais kombainais“.

Vien pirmasis informacijos sakinys ko vertas: „Agrokoncernas“, kelerius metus mėginęs įeiti į traktorių ir kombainų rinką, į Lietuvą atvežė pirmus rusiškos technikos pavyzdžius ir juos parduoda ūkininkams.“

Verslų užvaldymas, pasitelkiant visas priemones, – įprastas verslininkui. O kaip politikui, partijos lyderiui? Ypač tam, kuris remiasi „vertybėmis“ ir sako, kad bus pirmas po Seimo rinkimų? Irgi tinka? Ir kaip po to atrodys partijos, rinkimų nugalėtojos, pirmininko verslas rusiškais kombainais?

Beje, turbūt įdomu ir tai, kodėl tuo metu, kai mūsų prezidentė remia Ukrainą net kalbėdama ukrainietiškai, o Rostovo prie Dono srityje įkalinama FSB pagrobta Ukrainos lakūnė N. Savčenko, mūsų ūkininkai už ES pinigus vis dar perka šioje srityje pagamintus rusiškus kombainus? O jais prekiauja būsimasis Lietuvos gelbėtojas Karbauskis? Vsio zakonno?

Jei ką, tai klausimas Skverneliui ir ypač STT teisuoliui Urbšiui. Ir dar žiniasklaidai. Tarkim, ar nepavėlavome atlikti tyrimų ir nupiešti vaizdą, kaip veikia, dėl ko tokie pelningi Karbauskio gausūs verslai? Kokie jų metodai? Kas jam padėjo sukaupti tiek daug žemės? Kaip ilgametė Karbauskio kova prieš laisvą žemės pardavimą ir faktas, kad per tą laiką jo žemės nuosavybė, kai kuriais duomenimis, pasiekė 50 000 ha, dera su hipertrofuotu dabartiniu vertybių kultu?

Palyginimui: kai Uspaskichas įžengė į Seimą, apie ofšorinę „Jungilą“ ir kitus santechniko iš Urdomos darbus jau buvo odės parašytos, ir tai buvo per vėlu. Ką mes žinome apie Karbauskio verslus? Išskyrus propagandinį Naisių burbulą, kaip ir nieko. O juk Karbauskis yra realiausias kandidatas perimti Lietuvos „gelbėtojo“ rolę. „Geras vaizdelis“ = „Naisių vasara”?

Verslų užvaldymas, pasitelkiant visas priemones, – įprastas verslininkui. O kaip politikui? Ypač tam, kuris remiasi vertybėmis ir sako, kad bus pirmas po Seimo rinkimų? Irgi tinka? Ir kaip po to atrodys partijos pirmininko verslas rusiškais kombainais?
Rimvydas Valatka

Braižas panašus, tik veikiama gudriau. Į pirmą vietą Karbauskis iškiša gerą vardą ir reitingą susikūrusį Skvernelį. Su visais antpečiais ir Januška iš po skverno. Kas iš po Skvernelio skverno dar išlįs? Visi ar tik dalis po partijos provincialumu slėpęsi keistuoliai ar neaiškių interesų veikėjai – nebe taip svarbu.

Kad ir kas ką sakytų, tai nebsustabdys R. Karbauskio upės bėgimo. Landsbergio jaunesniojo naivus pakrykštavimas dėl koalicijos tai iliustruoja.

Tai apie ką ši sakmė? Apie Nojaus arką. Kai baigėsi pasaulinis tvanas, o Nojaus laivo keleiviai išlipo į sausumą, žemėje vėl visko buvo tiek pat: ir nuodingų angių, ir šiaip šliužų, ir vagių, ypač kruopų vargšams valdiškų pirkėjų, ir dirbamos žemės, ir rusiškų kombainų mėgėjų. Ir trečiokų buvo, ir vijūnėlių. O visokių naujų draudimų – tai išvis per akis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2949)