Paraginti Lenkijos vidaus reikalų ir administracijos ministerijos jie dieną naktį balsuoja už tai, kad ant kiekvieno lenko paso puikuotųsi Vilniaus Ostra Brama. Užtikrintai pirmauja Ostra Brama, ir tai kai kuriuos lenkus džiugina labiau nei jų atletų startai pasaulio lengvosios atletikos čempionate.

Aušros Vartai ant Lenkijos paso? Kaip turėtume reaguoti į tokį Lenkijos valdžios projektą? Ar turėtume čia pat atsikirsti tautiniu balsavimu dėl Suvalkų ir Augustavo vaizdų klijavimo ant Lietuvos pasų?

Jei tik užtektų smegenų ir savitvardos, galėtume išleisti specialiai Lenkijos vidaus reikalų ministerijai skirtą organą „Auszros wartai“ – būtinai su „sz“ ir „w“
Rimvydas Valatka

Į kaimynų nusišnekėjimus visada geriausia reaguoti juokais. Taip ir kaimyną išsaugosi, ir kaimynas gal kurią dieną akis prasikrapštys. Todėl turėtume atsakyti panašiai kaip ir į visaliaudinį Karbauskio laikraštį.

Jei tik užtektų smegenų ir savitvardos, galėtume išleisti specialiai Lenkijos vidaus reikalų ministerijai skirtą organą „Auszros wartai“ – būtinai su „sz“ ir „w“. Kurio vedamąjį galėtų parašyti kad ir profesorius Bumblauskas. Kuris, perfrazuodamas abiem pusėms svarbų Pilsudskį, primintų lenkams, koks Viršininkas buvo teisus, sakydamas, kad visa, ką Lenkija turėjo geriausio, kaip ir riestainyje, buvo pakraščiuose, o vidury – tik skylė.

Balsavimas Lenkijoje rodo, kad Pilsudskis tebėra šimtu procentų teisus. Pačioj Lenkijoj nėra nieko, kas prilygtų Vilniaus Aušros Vartams. Nei garsioji Čenstakava su savo Dievo Motina, nei Vavelis su karalių kapais neprilygsta Vilniaus vartams. Nei Torunė su Zamosce, nei didingoji Gniezno katedra. Anei Belovežo giria. Niekas.

Lietuviški Aušros vartai yra kiečiau už bet ką Lenkijoje, kad ir ką bjauraus apie litvinus ir Lietuvos lenkus būtų prišnekėję buvęs Lenkijos užsienio reikalų ministras Sikorskis ir buvęs „Orlen“ koncerno vadovas Krawiecas. Ir tai patvirtina ne kokių ten pasipūtusių lietuvių mekenimas, o lenkų balsavimas.

Tačiau kadangi mes, lietuviai, esame kaip du vandens lašai panašūs į brolius lenkus, į lenkų balsavimą dėl Aušros vartų vaizdelio ant jų pasų Lietuva reagavo visai be humoro.

Užsienio reikalų ministras Linkevičius, užuot nusiuntęs Lenkijos Vyriausybei geros kokybės Aušros vartų fotografijų ir palikęs spręsti lenkų durnystes patiems lenkams, ėmė rimtu veidu aiškinti, kad ant Lenkijos pasų Aušros vartų jokiu būdu negali būti, kad tai nenormalu ir panašiai. Į Užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas pasiaiškinti Lenkijos ambasadorių pavaduojantis diplomatas.

Gyvybės ir laisvės klausimu nacionalizmas buvo labai blogas patarėjas mūsų tautoms XX amžiuje. Nacionalizmas yra dar pavojingesnis mūsų laisvei ir gyvybei XXI amžiuje.
Rimvydas Valatka

Viskas kaip įprasta tarp šlėktų palikuonių. Vienos pusės radikalų sukurpta nesąmonė kitos pusės radikalus pakelia pagal abiem pusėms vienodai suprantamą komandą „Ant žirgų, kardus ištraukt!“

Žodžiu, išėjo kaip visada. Lenkų radikalai pažadina lietuvių radikalus, arba atvirkščiai. Ir bus kaip visada. Taip, kaip labiausiai reikia Kremliui artėjant „Zapad“ pratyboms.

Iš pradžių pjausimės dėl Aušros vartų vaizdelio ant Lenkijos pasų, kurio nebus. Paskui vėl dėl „w“ ir kaip tik tuo metu, kai Seime jau sužibo viltis nebeiškraipyti Lietuvos piliečių pavardžių pagal nusenusio propatrinio Prūdo-Bugailiškio trafaretą. Jūs mūsų Aušros vartus imate, o mes jums už tai raidės neduosim, ot! Maskvoje tuo metu kažkas ordinus už mūsų šlėktišką durnumą kabinsis.

Dėl to bėdų, žinoma mažiausiai. Bet gyvybės ir laisvės klausimu nacionalizmas buvo labai blogas patarėjas mūsų tautoms XX amžiuje. Nacionalizmas yra dar pavojingesnis mūsų laisvei ir gyvybei XXI amžiuje.

Galima būtų mentoriškai apgailestauti, kad Kaczynskio valdoma Lenkija užsižaidė nacionalizmu. Bet ar labai čia toli Lietuva nuo to?

Tai ar ne geriau būtų reaguoti į lenkų balsavimą pagal europietišką auklėjimą? Pradedant mūsų užsienio ir vidaus reikalų ministrais, baigiant studentais ir moksleiviais, kiekvienas galėtume pasiųsti broliams lenkams po gražią Aušros vartų nuotrauką.

Pasidžiaukime tuo, ką turim. Tiek Aušros vartais, tiek mūsų ir jūsų laisve.