Druskininkietis tremtinys Juozas Černiauskas paskutinį kartą gyvenime pilietinę pareigą savo namuose atliko penktadienį, o šeštadienį atsisveikino su šiuo pasauliu. Tarpukario Lietuvos Respublikos karta taip simboliškai perdavė atsakomybę už savo šalį jaunajai, jau laisvėje gimusiai piliečių kartai.

Per rasotas Šadžiūnų pievas ir pirmųjų kylančios saulės spindulių apšviestą Varnėniškės mišką veždamas žmoną padirbėti rinkimų apylinkės komisijoje staiga sustojau pamiškėje, griebiau iš krepšio fotoaparatą ir pro rausvais žiedais aplipusios laukinės obelaitės šakas nufotografavau grakščiai besirąžančių gervių porą. Pamačiusi, kad nuo tokio vaizdo man akimirksniu išgaravo mieguistumas, ir pradedu panašėti į gebantį ne tik vairuoti vingiuotu žvyrkeliu autopiloto režimu, bet ir bendrauti, Irma paklausė, kas vakar laimėjo „Euroviziją“. Žinodama, kad sekmadienį reikės dirbti nuo ankstyvo ryto, šeštadienį ji nesulaukė šio dainų konkurso finalo rezultatų, bet visai nenustebo, kai pasakiau, kad laimėjo barzdoto Austrijos transvestito Conchitos Wurst daina, kuriai „Fecebooke" prognozavau pergalę jau po pusfinalio.

Eurovizijos konkurse skyrę Conchitos dainai 10 balų lietuviai sulaužė visus stereotipus apie mūsų tautos konservatyvumą. Petras Gražulis ir jo bendraminčiai turėtų skubiai susirūpinti, kad agresyvios homofobijos jau greitai gali nebepakakti rinkimams laimėti net ir gūdžioje provincijoje. Lietuva pasikeitė, o jaunosios kartos pasaulio suvokimas beveik nesiskiria nuo bendraamžių, gyvenančių Šiaurės ir Vakarų Europos šalyse. Jauni, išsilavinę ir sėkmingi žmonės, optimistiškai žvelgiantys į ateitį ir tikintys savo galimybėmis šitoje šalyje, pradeda persverti amžinai nepatenkintą ir ieškančių progos atkeršyti visam pasauliui bendrapiliečių dalį.

Prezidentės rinkimų pirmojo turo rezultatai patvirtina šią tendenciją - protesto balsai jau nieko nelemia, ant jų į antrąjį turą išjoti neįmanoma. Dalia Grybauskaitė ir Zigmantas Balčytis, nors ir remiami skirtingų partijų, šiuose rinkimuose pozicionavo save kaip politinės klasės atstovus, žadančius valstybės raidos tęstinumą, o ne revoliuciją. Protesto balsus šį kartą rinko Naglis Puteikis, bet jų pakako tik ketvirtai vietai užimti.

Didžiausią nerimą turėtų kelti Valdemaro Tomaševskio, gegužės 9-ąją pasipuošusio Georgijaus juostele ir pelniusio ne tik Lietuvos lenkų, bet ir rusų balsus, sėkmė. Tarsi atsitiktinai parodyta degtinės „Russian standart" reklama iškart po V. Tomaševskio pasisakymo LRT rinkiminėje laidoje simbolizuoja jo populiarumo ištakas. Jei jos būtų Varšuvoje, nerimautų tik su tarpukario nuoskaudų šmėklomis tebesikaunantys tautininkai. Lietuvos lenkų ir rusų koalicija, vedama Vladimiro Putino propagandininkų frazėmis kalbančio europarlamentaro, yra bausmė tradicinėms Lietuvos partijoms už tingėjimą plėsti savo veiklą lenkiškai ir rusiškai kalbančių rinkėjų aplinkoje. Konservatyviai katalikiška Lietuvos Lenkų Rinkimų Akcijos ideologija palieka erdvės veikti bent jau socialdemokratams ir liberalams, nes sunku patikėti, kad visi Lietuvos lenkai ir rusai mąsto ir pasaulį suvokia vienodai.

Tai, kad bus antrasis rinkimų turas, reiškia, jog politologas Vladimiras Laučius laimėjo lažybas prieš LRT Naujienų tarnybos vadovą Audrių Matonį. Su tuo jį ir sveikinu.

Antrą valandą nakties prabilusi prieš televizijos kameras prezidentė D. Grybauskaitė sugebėjo tik žvaliai padėkoti visiems už ją balsavusiems ir už tai susilaukė itin išraiškingos Edmundo Jakilaičio grimasos. Prezidentės šalininkai viliasi, kad išrinkta antrai kadencijai ji jau galės nustoti rūpintis savo reitingais ir pamatysime tikrą jos veidą. Bet tam dar reikia laimėti antrąjį rinkimų turą, o tokiai pergalei gali ir nepakakti pirmajame gautų maždaug 600 tūkstančių balsų, jei visų buvusių jos varžovų rinkėjai susivienys prieš prezidentę. Netikiu tokia galimybe, nes varžovai buvo pernelyg skirtingi. Didelė dalis A. Paulauską iškėlusios Darbo partijos elektorato sunkiai įsivaizduojami besivienijantys su N. Puteikį rėmusiais tautininkais ir drauge balsuojantys už Z. Balčytį. O jei bent 10-15 procentų iš jų visai neateis į rinkimus, D.Grybauskaitei pakaks tik įtikinti pirmajame ture už ją balsavusius žmones dar kartą ateiti prie balsadėžių.