Palikau atvirą automobilio langą, kad girdėčiau kaip radijo studijoje susirinkę apžvalgininkai komentuoja ką tik prezidentės perskaitytą Seime metinį pranešimą. Pokalbį vos ne per pusę žodžio nutraukė naujausių žinių laida, kurioje, neįprastai netvirtai, tarsi pats netikėdamas tuo ką skaito, gerai pažįstamas moteriškas balsas pranešė, kad Vyriausiasis administracinis teismas patenkino grupės asmenų skundą pripažinti netekusiu galios 1990 m. kovo 11 d. Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo aktą, kaip prieštaraujantį tuo metu galiojusioms Tarybų Socialistinių Respublikų Sąjungos ir Lietuvos TSR konstitucijoms.

Užtrypiau iki pusės surūkytą cigaretę ant žalių samanų ir vos neišvažiavau į plentą tiesiai priešais dideliu greičiu atlekiantį miškavežį. Automobilio radijo imtuvas kurį laiką buvo pametęs signalą, o kai po kelių minučių vėl jį pagavo, žinios jau buvo pasibaigę ir skambėjo praeito dešimtmečio Eurovizijos dalyvių kūriniai.

Druskininkai pasitiko ne tik įspūdingo dydžio gydyklų ir viešbučių reklaminiais stendais bei įvairiaspalviais gėlynais, bet ir paskubomis kabinamomis ant visuomeninės paskirties pastatų raudonai – baltai – žaliomis LTSR vėliavomis. Išilgai M.K.Čiurlionio gatvės sustojusią šarvuočių ir sunkvežimių „KamAZ“ be skiriamųjų ženklų koloną lydintis policijos automobilis įjungė švyturėlį, kad užleisčiau kelią padėti mums atkurti konstitucinę tvarką atvykusiems kaimynams. Lauko kavinėje sėdėjusios paauglės fotografavosi asmeninukes šarvuočio su išsirengusiais iki pusės raumeningais kareiviais fone, bet šie, net ir primygtiniai kviečiami, nesiteikė nulipti žemėn. Autobusų stotelėje sėdintys pensininkai karštai ginčijosi tarpusavyje ar dar galės mokėti už važiavimą euro centais.
Romas Sadauskas-Kvietkevičius, I. Sadauskienės nuotr.

Vakarop kurortas jau gyveno įprastu ritmu, tik prie naujojo Parko tilto per Nemuną ir kelyje į Vilniaus pusę buvo įrengti kontrolės postai, prie kurių susidarydavo nemažos automobilių eilės, nes kareiviai ne tik tikrino vairuotojų dokumentus, bet ir liepdavo atidaryti bagažines ir mandagiai neatsisakydavo dovanojamų cigarečių bei lietuviško alaus.

Teismo sprendimo vykdymas sklandžiai vyko ir visoje šalyje. Valdančiosios daugumos politinės partijos netgi paskelbė šalinančios iš savo gretų visus neteisėto Kovo 11-osios akto signatarus, neatsakingu poelgiu ketvirčiui amžiaus atskyrusius lietuvių tautą nuo broliškų Tarybų Sąjungos respublikų šeimos ir pasmerkusius skurdui bei emigracijai. Seimas sudarė specialią komisiją teismo sprendimo vykdymui užtikrinti, kuri gavo įgaliojimus derėtis su Tarybų Sąjungos teises perėmusia Rusijos Federacija. Pasipiktinusiųjų beveik nebuvo, nes sugriežtinus atsakomybę už teismų sprendimų kvestionavimą nė viena žiniasklaidos priemonė nedrįso skelbti jų pasisakymų, o ryšio tiekėjams savanoriškai pradėjus filtruoti interneto srautą, buvo užtildytas ir paskutinis sumaištį kėlęs tinklaraštininkas, savo niekingą tapatybę slapstęs po žiurkėno atvaizdu.

Europos Komisija pareiškė gerbianti Lietuvos apsisprendimą keisti eurus į rublius Rusijos centrinio banko nustatytu kursu, o ES valstybių vadovų tarybos posėdyje sutarta, kad Europos šalyse dirbantys lietuviai, jeigu to norės, galės pasilikti ir gauti tų šalių pilietybę.

Po nušalintosios prezidentės ir profesoriaus Vytauto Landsbergio suėmimo ir perdavimo Rusijos generalinei prokuratūrai pagal jiems pareikštus kaltinimus dėl Pergalės Didžiajame Tėvynės Kare menkinimo, pastarojo jo vaikaitis, sužinojęs apie rengiamą Lietuvos TSR teritorijoje išrinktų Europos Parlamento narių mandatų panaikinimą, pasiprašė politinio prieglobsčio Jungtinėse Amerikos Valstijose ir drauge su Neringa Venckiene pretenduoja į Vyriausiojo Lietuvos išlaisvinimo komiteto pirmininko pareigas...

- Sakiau tau, kad gyvas, girdi kaip knarkia. Čia gi tas ožiabarzdis su dviem pavardėm, kuris DELFI rašo – iš nuotraukos pažinau.
- Negali būti, ano barzda ilgesnė.
Mane pažadino pakelėje atsikvėpti sustoję vilniečiai, keliavę maudyti vaikų į Druskininkų vandens parką.

P.S. Sapno turinys nėra kaip nors susijęs su autoriaus nuomone apie Vilniaus apygardos teismo sprendimą buvusių omonininkų byloje ir čia atpasakotas vien jūsų pramogai. Miegant tam neskirtoje vietoje, Dzūkijos nacionalinio parko teritorijoje, nebuvo padaryta jokia žala gamtai. Primygtinai įspėju skaitytojus, kad neprisiimu jokios atsakomybės už jų bandymų tai pakartoti pasekmes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (331)