Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas
, kad su Rusija reikia kalbėtis ir kviesti ją dalyvauti įvairiuose projektuose. Jis taip pat mano, kad visos Rusijos nereikėtų matuoti dabartinės valdžios masteliu, kad Rusija nelygi Sovietų Sąjungai, o lietuvių ir rusų tautos turėtų "atidžiau įsiklausyti į viena kitos skaudulius".

Lietuvos diplomatijos vadovas, atsakydamas į klausimą, ar gali mažytė Lietuva stumti didelę ir galingą Rusiją į jos sovietinę praeitį, spėja, kad iš esmės taip ir vyksta. Jis taip pat tvirtina, kad nei Lietuva, nei Europos Sąjunga neturi didelių politinių, ekonominių, moderniųjų technologijų, energetinių ir kitokių projektų su Rusija. Ir daug priklausą nuo to, kiek tiek Lietuva, tiek ES investuos į europietiškų vertybių sklaidą Rusijoje.

Anot P. Vaitiekūno, pati Rusija nėra vien tik grėsminga, nes joje išlikusi nors ir neįtakinga politinė opozicija, yra išlikusi ir laisvoji spauda. Be to, Rusija kalbasi ir su NATO, ir su ES, o Lietuvos eksportas į Rusiją kasmet išauga 30-40 procentų. Galiausiai ministras užduoda retorinį klausimą, kad jei susitaikėme su Lenkija, kažkada užgrobusia Vilnių, "tai ar yra neįveikiamas uždavinys susitaikyti su Rusija?"

Morta Vidūnaitė:
Rusija yra kaip ta graži ir protinga, bet savimi nepasitikinti moteris, kuri, siekdama gauti tai, ko nori, pirmiausia visaip žaidžia ir manipuliuoja. Ji naudoja visas įmanomas moteriškas gudrybes, kurias perprasti pajėgia tik gerai moteris pažįstantis vyras. Kaip ir savimi nepasitikinti moteris, tokia valstybė visaip bando sumenkinti savo priešininkes, pati stengdamasi atrodyti kuo geresnė.

Žinoma, su Rusija reikia elgtis išmintingai. Rusija yra kaip ta graži ir protinga, bet savimi nepasitikinti moteris, kuri, siekdama gauti tai, ko nori, pirmiausia visaip žaidžia ir manipuliuoja. Ji naudoja visas įmanomas moteriškas gudrybes, kurias perprasti pajėgia tik gerai moteris pažįstantis vyras. Kaip ir savimi nepasitikinti moteris, tokia valstybė visaip bando sumenkinti savo priešininkes, pati stengdamasi atrodyti kuo geresnė.

Lietuva yra per mažas kraštas, kad suviliotų Rusiją kaip lygiavertė partnerė. Čia nepadės nė Lietuvos ambicijos "atkurti" Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę, "nešant" demokratiją ir taip plečiant savo politinę įtaką buvusiose sovietinėse respublikose.

Jei Lietuva vis dėlto nori "draugauti" su Rusija, tai tas pats, kas įleisti liūtą į ėriuko užtvarą. O ėriukai su liūtais nedraugauja; liūtai ėriukus nebent sudrasko.

"Nedraugauti" tai jokiu būdu nereiškia tapti priešu. Lietuvos politikai turėtų susilaikyti nuo paranojiškos antirusiškos retorikos ir Rusijos linksniavimo kiekvienu vidaus politikos klausimu. Rusijos korta įgudo žaisti beveik visi šalies politikai ir ją kaip kozirį naudoja praktiškai kiekviename vidaus politikos žaidime. Šiuo metu ja lošiama "trigalvyje slibine", kuris, regis, vyksta tarp "Maximos" ir "MG Baltic".

Taip pat reikėtų vengti tokių projektų kaip Rusijos sulaikymo strategija, kurią šį pavasarį paskelbė Tėvynės sąjunga. Ši strategija, kurią Lietuvos konservatoriai parengė nusižiūrėję į komunizmo sulaikymo doktriną, tapusią JAV užsienio politikos kertiniu akmeniu Šaltojo karo metu, greičiausiai sukėlė daug juoko Kremliuje.

Lietuva turėtų atsisakyti bet kokių tuščių iliuzijų Europos didžiųjų valstybių atžvilgiu. Vokietija, Prancūzija ar net ta pati Lenkija, į kurias Lietuva vis dar nepagrįstai deda viltis, kad šios kažkokiu būdu apsaugotų ją nuo Rusijos įtakos, pirmiausia rūpinasi ir rūpinsis savo interesais. Lietuvai reikėtų daryti lygiai tą patį. Pagaliau kaip galima tikėtis, kad kitos valstybės pasirūpins Lietuvos nacionaliniais interesais, jei jais pirmiausia nepasirūpins pati Lietuva?

Lietuva turi tapti savimi pasitikinčia Europos valstybe. Ji privalo būti principinga, bet ne isteriška, reikalaudama iš Rusijos atkurti istorinį teisingumą, ir racionali, gindama tokius strateginius nacionalinius interesus kaip energetinė nepriklausomybė nuo Rusijos. Galiausiai Lietuvos visuomenė turi būti tikra, kad jos vyriausybė nesileidžia į jokius užkulisinius žaidimus su Rusija, viešai skelbdama nepasitikėjimo šia valstybe pozicijas.