Tokį savo apsisprendimą A. Tapinas motyvavo, kaip nenorą būti priešingoje barikadų pusėje, kuri, anot jo, vaizdžiai apibūdinama taip: „Neturiu pasirinkimo nepalaikyti. Antraip liksiu tamsos, neapykantos ir pagiežos pusėje. O ten, patikėkit manim, ničnieko gero nėra, tik pliktelėję prakaituoti bičai su ne pirmo švarumo marškinėliais „Taip! Aš homofobas“, mėgstantys išmesti į priekį dešinę ranką.“

Taip A. Tapinas ne tik pasakė, ką mano apie likusią visuomenės dalį, kuri nepritaria homoseksualų renginiui, tačiau, teigdamas, jog „neturi kito pasirinkimo“ nejučiomis, galbūt ir nesąmoningai prabilo apie laisvės stygių, su kuriuo jis susiduria, kalbėdamas apie LGBT planuojamus renginius.

LGBT temos jautrumas itin išryškėjo po Lietuvos elektroninės muzikos žvaigždės „Ten Walls“ replikos apie gėjus savo socialinio tinklo paskyroje. Įrašas, po kurio nenukentėjo nė vienas homoseksualus asmuo, vos nekainavo (tačiau labai pakenkė) atlikėjui ilgai ir sunkiu darbu siektos karjeros. Viskas prasidėjo po to, kai vienas mažai žinomas Lietuvos prodiuseris išvertė atlikėjo feisbuke įrašą į anglų kalbą ir išplatino kolegoms užsienyje. Užsienio spauda žaibiškai į tai sureagavo ir privertė įvairių muzikos festivalių organizatorius braukti grupę „Ten walls“ iš pageidaujamų atlikėjų sąrašų. Po ilgos tylos elektronikos muzikos atlikėjas išreiškė gilią užuojautą dėl savo įrašo ant feisbuko sienos ir prisiekė sukurti kūrinių specialiai LGBT bendruomenei. Tai ne vienintelis asmuo, pastaruoju metu sulaukęs milžiniško spaudimo dėl savo nuomonės paskelbimo viešoje erdvėje.
A. Tapino išreikštas homoseksualų parado palaikymas žodžiais „neturiu kito pasirinkimo“ gali reikšti ne ką kitą, kaip baimę turėti kitokią nuomonę. „Ten Walls“, Juliaus Pankos pavyzdžiai puikiai iliustruoja, koks pavojingas gali būti savų pažiūrų demonstravimas, o dar blogiau – viešas jų gynimas, jeigu jos neatitinka „liberalios“ minties policijos ideologinių nuostatų.
Linas Zasimavičius

Ilgametis Tautininkų Sąjungos lyderis, Julius Panka, 15 min dienraščio žurnalistų užfiksuotas dirbantis neseniai Lietuvoje atsidariusioje LIDL prekybos tinklo parduotuvėje, sulaukė daugybės pašaipų savo atžvilgiu. Daugelio pašaipų pagrindu tapo užimamos pareigos parduotuvėje ir turimos tautinės politinės pažiūros, kurios kritikuoja didėjančią Europos integraciją, neribojamą imigraciją ir homoseksualų siekį naujų politinių teisių – įsivaikinimo ir santuokų. Europos Žmogaus teisių teismas neseniai išaiškino, jog LGBT siekiamos teisės yra politinės ir nėra prigimtinės žmogaus teisės, todėl gėjų santuokų neįteisinimas, neleidimas įsivaikinti, nelaikytina homoseksualų diskriminacija.

Nepaisant to, socialiniuose tinkluose žinomi dienraščio 15 min žurnalistai neapsiribojo vien tik patyčiomis iš ideologinio oponento, Juliaus Pankos. Vakar internetą sudrebino dar vienas 15 min dienraščio apžvalgininko Dovydo Pancerovo akibrokštas prieš buvusį Tautininkų Sąjungos pirmininką. Pasinaudodamas žurnalistiniu žinomumu ir įtaka, D. Pancerovas socialinėje erdvėje viešai kreipėsi į „LIDL Lietuva“ oficialų feisbuko profilį, provokatyviai bandydamas Juliaus Pankos politines pažiūras priskirti visam prekybos tinklui ir klausdamas, ar tokių politinių pažiūrų asmenys gali dirbti jų tinkle. Akivaizdus siekis pažeminti politinį oponentą viešoje erdvėje, paveikti „LIDL Lietuva“, jog iš darbo būtų atleidžiamas J. Panka, tesiekiantis išmaitinti savo jauną šeimą, dirbant sąžiningą darbą, rodo kai kurių visuomenės veikėjų norą susidoroti su politiniais oponentais ne tik diskusijų lauke, tačiau ir sugriauti jų gyvenimus.

A. Tapino išreikštas homoseksualų parado palaikymas žodžiais „neturiu kito pasirinkimo“ gali reikšti ne ką kitą, kaip baimę turėti kitokią nuomonę. „Ten Walls“, Juliaus Pankos pavyzdžiai puikiai iliustruoja, koks pavojingas gali būti savų pažiūrų demonstravimas, o dar blogiau – viešas jų gynimas, jeigu jos neatitinka „liberalios“ minties policijos ideologinių nuostatų.

Autorius yra Vilniaus Universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto, viešosios politikos analizės ir administravimo magistrantas.