Premjero kelionė nesukėlė kontroversijos, nors neapsieta be patarimų būti budriam. Antai Vytis Jurkonis pasakė, kad reikia neužmerkti akių į Baltarusijos karinį bendradarbiavimą su Rusija, prisiminti, kas yra tikrasis Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos sąjungininkas. Pasak V. Jurkonio, „nereikėtų savęs klaidinti, jog oficialusis Minskas yra atviras ar geranoriškas kaimynas – santykiai itin selektyvūs, ekonominį bendradarbiavimą kartais pagardinant LDK leitmotyvais. O dėl sankcijų Rusijai atsiranda papildomos nišos verslui ir jis tuo netrunka pasinaudoti.”

Kęstutis Girnius
Rusijos ekonominiai, kariniai ir politiniai ryšiai su Minsku yra perdėm glaudūs, kad jie būtų nutraukti, o Lukašenka nėra toks kvailas, kad mestų aiškų iššūkį Putinui.
Anksčiau aukšto lygio bendradarbiavimas su Baltarusija, ypač su A. Lukašenka, sukeldavo kritikos audrą. Prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo smarkiai kritikuojama, kai 2009 m. savo pirmosios kadencijos pradžioje ji nutarė susitikti su Vilniuje viešinčiu Lukašenka. Kritikai tiek įsismagino, kad Vytautas Landsbergis jautė reikalą viešai ginti prezidentės nutarimą. Dar daugiau priekaištų sulaukė jos kelionė į Minską 2010 m. spalį, likus mažiau negu dviem mėnesiams iki Baltarusijos prezidento rinkimų. Buvo nuogąstaujama, kad vizito laikas buvo netinkamas, o apsilankymas bus vertinimas kaip Lietuvos parama autokratui Lukašenkai rinkimų išvakarėse. 

Minske prezidentė ragino Lukašenką užtikrinti, kad rinkimai būtų atviri ir nepriklausomi, leisti Baltarusijos žmonėms laisvai kalbėtis ir rinktis, ką nori. Lukašenka pažadėjo, kad visi norintys kandidatuoti į prezidentus galės tai daryti, ir kad rinkimus „iš arti“ bus leista stebėti visiems to norintiems. Prezidentę lydėjęs užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis susitiko su Baltarusijos opozicijos atstovais, pabrėžė vienybės svarbą, netiesiogiai ragino kelti mažiau kandidatų į prezidentus.

Kęstutis Girnius
Verta užmegzti flirtą su Baltarusija, veiksmus derinant su Briuseliu ir viliantis, kad kuo daugiau prekybinių ir kitų ryšių, tuo didesnė bus paskata Minskui elgtis savarankiškiau.
Lukašenka iš dalies įvykdė savo įsipareigojimus, bet prasidėjus protestams dėl rinkimo rezultatų klastojimo, Baltarusijos valdžia ėmėsi itin griežtų priemonių protestams nuslopinti, suėmė šimtus demonstrantų, sulaikė ir kalėti nuteisė daugelį kandidatų į prezidentus. ES reagavo, įvesdama kelionių draudimo sankcijas pusantro šimtui Baltarusijos bei pratęsdama kitas sankcijas.

Praėjus ketveriems metams, santykiai pradeda šilti. Buvusi ES užsienio politikos vadovė Catherine Ahston atvyko į Minską deryboms dėl paliaubų Ukrainoje, Baltarusiją aplankė keli atsakingi JAV pareigūnai. Čekijos, Latvijos, Lenkijos, ir Slovakijos atstovai dalyvavo aukšto lygio pasitarimuose Minske įvairiais klausimais. Praeitą savaitę ES pratęsė sankcijas Baltarusijai dar vieniems metams, bet jas sušvelnino. Pasak ES, Minskas nepakankamai pažengė žmogaus teisių srityje, nepaleido visų politinių kalinių bei nepadarė pažangos žmogaus teisių, teisinio valstybingumo ir demokratijos principų srityse. Bet kelionių draudimai buvo atšaukti 24 iš 243 asmenų, sankcijos – 7 iš 25 Baltarusijos bendrovių.

Neginčytina, kad reikia būti budriems ir neturėti iliuzijų dėl Lukašenkos. Jis netaps nei demokratu, nei žmogaus teisių gynėju, reikalui esant, pavojingesnius oponentus pasodins į kalėjimą.

Lukašenkai rūpės palaikyti gerus ryšius su Rusija, jis ne visada gebės ar norės atsispirti Maskvos spaudimui, sieks išnaudoti kiekvieną progą sustiprinti save ir savo valdžią. Bet perdėtas „budrumas“ irgi nieko gero neatneš. Sankcijos ir baudos nėra amžinos, ES nuostatos pradeda keistis, bus siekiama gerinti santykius, ypač po to, kai Baltarusija suvaidino teigiamą vaidmenį Minsko derybose, nepripažino Krymo inkorporavimo į Rusiją, o po Viktoro Janukovyčiaus nuvertimo greitai pripažino naujosios Ukrainos Vyriausybės legitimumą. Galima tik teigiamai vertinti Lukašenkos viešą nepritarimą Maskvos veiksmams Ukrainoje. Nelengva atsispirti galingųjų valstybių prašymams, ką parodė gėdingas Lietuvos nutarimas leisti JAV statyti slaptą kalėjimą Lietuvos teritorijoje.

Kęstutis Girnius
Nereikia iš anksto nutarti, kad Lukašenka toks gudrus, kad jam pasiseks mus apgauti.
Baltarusijos laikysena Kremliaus atžvilgiu skatina ES siekti normalesnių santykių su Minsku. Lenkija, Latvija ir Lietuva yra Baltarusijos kaimynės, tad natūralu joms perimti svarbiausią vaidmenį, tiesiant ryšius tarp ES ir Baltarusijos. Atrodo, kad Latvija ir Lenkija toliau pažengusios šia linkme negu Lietuva, o Vilnius –atsilikėlis, nors Lietuva paprastai siekia turėti savitą užsienio politiką.

Rusijos ekonominiai, kariniai ir politiniai ryšiai su Minsku yra perdėm glaudūs, kad jie būtų nutraukti, o Lukašenka nėra toks kvailas, kad mestų aiškų iššūkį Putinui. Kremliaus reakcija į Ukrainos laisvėjimą yra pamokanti ir įspėjanti, ypač kaimynams. Bet verta užmegzti flirtą su Baltarusija, veiksmus derinant su Briuseliu ir viliantis, kad kuo daugiau prekybinių ir kitų ryšių, tuo didesnė bus paskata Minskui elgtis savarankiškiau.

Lukašenka jau beveik dešimtmetį stengiasi šiek tiek atsiriboti nuo Rusijos. Jis siekia sukurti ir įtvirtinti savitą Baltarusijos ir baltarusių tapatybę, kuri atsvertų rusiškąją. Juk jei nėra skirtumų tarp rusų ir baltarusių, jei jie sudaro vieną tautą, tai kam reikia dviejų valstybių? Krymo okupacija, kaip Pietų Osetijos ir Abchazijos atplėšimas nuo Gruzijos, irgi sukėlė nerimą, juolab, kad Baltarusijos TSR sienos ne kartą buvo keičiamos.

Santykių gerinimas nėra be rizikos. Verslo interesai gali nustumti į antrą planą žmogaus teisių ir demokratijos puoselėjimą. Baltarusija mėgins padėti Rusijai apeiti Vakarų šalių sankcijas, ypač jei tai Minskui pelninga. Lukašenka niekada nebus nuoširdus Lietuvos ir ES draugas (jis nėra nuoširdus ir savo tautiečių draugas). Bet visa tai žinant, galima atitinkamai pasirengti. Nereikia iš anksto nutarti, kad Lukašenka toks gudrus, kad jam pasiseks mus apgauti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (308)