Darbas šiltnamyje vasarą, suprantat, buvo ne pati didžiausia svajonė, bet užtat agurkų šiltnamio savininko tėvas, senučiukas, gyvenantis su dviem nusenusiais rotveileriais, gamino vyną. Obuolių. Savo reikmėms. O tai reiškė, kad vyno, supilstyto į tokius neperšviečiamus plastmasinius kanistrus, buvo pilnas rūsys.

Norvego obuolių vynas buvo sodrus, ryškios geltonos spalvos.

Po mėnesio, po dviejų lenkų ir lietuvių darbininkų degtinės, brendžio ir vyno atsargos greitai išsekdavo, o Norvegijoje alkoholio nei pigiai, nei lengvai nenusipirksi – man taip ir neteko pamatyti tų specializuotų alkoholio parduotuvių veikiančių. Jos veikia dieną, kai žmonės šiaip jau dirba. Tai darbininkai iš kitų ūkių kartais mūsų kaulydavo kaip nors gauti vieną kitą kanistriuką obuolių vyno ir kviestis juos į svečius.

Aišku, prunkštėm iš tų kvailių norvegų, kurie pirkdavo bilietus į keltą iki Stokholmo ir parsigabendavo pilnas automobilių bagažines gėrimų ir cigarečių. Patys uoliausi, bet iš pažiūros normalūs norvegai tokias išvykas organizuodavosi bent kartą per mėnesį. O jau tie, kurie nebegalėdavo išvis tverti, sėdėdavo baruose. Bet jau tie – su atitinkamom žymėm veiduose.

Norvegai susitvarkė. O mes murkdomės. Nes lietuvis ne tik, kaip mano draugė sako, turi prigimtinę teisę su savo vaiku daryti, ką nori. Į prigimtinių lietuvio teisių sąrašą įeina ir teisė neribojamam įsigyti alkoholio. Jis ne koks kvailys norvegas, į Suomiją dėl butelio degtinės tikrai neplauks. Ir dokumento tai jau tikrai į parduotuvę nesineš.
Indrė Makaraitytė

Tada nerūpėjo, bet alkoholio ribojimas turėjo prasmę ir tikslą. Nes Norvegijoje ne tik alkoholio ribojimas, bet ir labai griežta vaiko teisių tarnyba atsirado ne šiaip sau, o dėl nežaboto alkoholizmo ir, kaip pasekmės, – smurto prieš vaikus ir jų nepriežiūros. Tai nebuvo vienintelė, bet tikrai ne paskutinė priežastis.

Norvegai susitvarkė.

O mes murkdomės.

Nes lietuvis ne tik, kaip mano draugė sako, turi prigimtinę teisę su savo vaiku daryti, ką nori. Į prigimtinių lietuvio teisių sąrašą įeina ir teisė neribojamam įsigyti alkoholio. Jis ne koks kvailys norvegas, į Suomiją dėl butelio degtinės tikrai neplauks. Ir dokumento tai jau tikrai į parduotuvę nesineš.

Čia yra jo gilus įžeidimas. Jam prilygsta, o gal ir ne pagal įžeidimo lygį, dar aiškinimas, kaip jam auklėti vaikus ir draudimas gerai vožtelti savo vaikui, kai šis neklauso.

Ir vieninteliai, kurie gali turėti teisę į šitą lietuvio prigimtinę teisę yra ne kokie nors biznieriai, o tik politikai.

Politikai iš Seimo. Tokio, koks šis, seniai matyto tokio dviveidžio, nesąžiningo ir oportunistiško.
Paklausk bet kurio politiko į akis, ir jis pritariamai linkčios, kad lietuviai geria. Kad kaimai prasigėrę. Kad smurtas prieš moteris, o paskui abiejų – ir tėvų, ir motinų smurtas prieš savo vaikus yra pirmiausia alkoholio pasekmė. Reikia kažką daryti. Būtinai reikia daryti. Mes ateisim ir jūsų gyvenimas taps laimingesnis. Tą pačią akimirką.
Ir vieninteliai, kurie gali turėti teisę į šitą lietuvio prigimtinę teisę yra ne kokie nors biznieriai, o tik politikai. Politikai iš Seimo. Tokio, koks šis, seniai matyto tokio dviveidžio, nesąžiningo ir oportunistiško. Paklausk bet kurio politiko į akis, ir jis pritariamai linkčios, kad lietuviai geria. Kad kaimai prasigėrę. Kad smurtas prieš moteris, o paskui abiejų – ir tėvų, ir motinų smurtas prieš savo vaikus yra pirmiausia alkoholio pasekmė. Reikia kažką daryti. Būtinai reikia daryti. Mes ateisim ir jūsų gyvenimas taps laimingesnis.
Indrė Makaraitytė

Valstiečių žaliųjų kandidatai savo pasisakymuose privaloma tvarka pavartoja po keletą žodžių „blaivus“, vadas Ramūnas Karbauskis geria tik sultis ir blaivius Naisius visai Lietuvai siūlo už mini tobulos visuomenės be alkoholio modelį.

Tačiau už įstatymo pataisą, kuri draudžia prekybininkams reikalauti dokumento iš visų pirkėjų, perkančių alkoholį, nepriklausomai nuo jų amžiaus, Seime balsavo visos partijos. 92 Seimo nariai buvo už. Tik 3 – prieš. Ir 8 susilaikė.

Valstiečiai irgi dėl prekybininkų iniciatyvos stačiai pasiuto. Juos tiesiog apsėdo mintis, kad prekybos centrai čia specialiai taip sugalvojo, čia jų, prekybininkų, gudrus planas sužlugdyti valstiečius ir jų blaivinimo politiką. Nes jei ne prekybos centrai, valstiečiai jau būtų rinkimus laimėję.

Žinoma, prekybininkai taip pat turi savo interesų. Jiems visai nepatinka toji idėja apie atskirus alkoholio skyrius ar valstybinį pardavimo monopolį.

Bet jūs sąžiningai ranką prie širdies pridėję pasakykit, jei tikrai nori sumažinti alkoholio prieinamumą, ką kalba visi politikai jums, mieli žmonės, į akis, tai kuo blogas yra prekybininkų sprendimas prašyti iš kiekvieno dokumento? Kai kasininkės neturi žiūrėti kiekvienam į veidą ir spėlioti, pilnametis jis jau ar vis dėlto ne. Jie prašo dokumento iš visų. Kai geras dėdė nenupirks paaugliams už kampo alkoholio, nes, et, dokumento jis neturi. Ir bomžas, paprašytas paauglių, nenupirks jiems alkoholio, nes dokumento neturi. Mano parduotuvės bomžai net lankytis joje nustojo, nesitrina kampuose ir nebekaulija pinigų. Nes neturi dokumento.
Bet tikrai...tikrai būsite mažiau įsižeidę po rinkimų, jei dabar blaiviau, bet tikrąja, ne valstietiška ta žodžio prasme, įvertinsite Seimo narių ir kitų politikų balsavimą ir jų komentarus. Prieinamumo prie alkoholio atpalaidavimas į Seimo salę suvarė daugiau nei šimtą Seimo narių. Balsuojant dėl Juozo Oleko ir „auksinių šaukštų“ skandalo, Seimo salėje buvo 37. Ar jūs matote, kaip gina politikai lietuvio teisę neribojamam prisigerti?
Indrė Makaraitytė

Ne, mieli rinkėjai. Valstiečių ir visų kitų. Nejaugi yra pagrindo manyti, kad mažiau visuomenės pykčio ir burnojimo ir įsižeidimų sulauks valstybinis valstiečių siūlomas alkoholio monopolis? Arba atskiri parduotuvių skyriai, skirti tik suaugusiems ir dar su filmavimo kameromis. Jūs ką, mažiau pyksite? Būsite mažiau įsižeidę.

Bet tikrai...tikrai būsite mažiau įsižeidę po rinkimų, jei dabar blaiviau, bet tikrąja, ne valstietiška ta žodžio prasme, įvertinsite Seimo narių ir kitų politikų balsavimą ir jų komentarus. Prieinamumo prie alkoholio atpalaidavimas į Seimo salę suvarė daugiau nei šimtą Seimo narių. Balsuojant dėl Juozo Oleko ir „auksinių šaukštų“ skandalo, Seimo salėje buvo 37.

Ar jūs matote, kaip gina politikai lietuvio teisę neribojamam prisigerti?