Juk aišku, ką turėjo minty A. Širinskienė ir kodėl ne vyrą, o būtent moterį.

Ne, čia ne ta moteris, kuriai reikia šaldytų embrionų. Čia – Dovilė Šakalienė.

Sunku įsivaizduoti dvi skirtingiau pasaulį matančias Seimo nares ir dar sunkiau suprasti, ką jos abi veikia ir kaip jos abi telpa po valstiečių vėliava. Ramūnas Karbauskis kol kas apšokinėja jas abi. Nežinia, kokiu žavesiu jis jas dar suvaldo ir kokio gylio yra to žavesio klodai, bet jis supranta, kad Seimo rinkimų pergalės cukrui nutirpus, į gyvenimą įslinkus rutinai, anksčiau ar vėliau frakcijos skirtingi poliai jam kels daug rimtesnių problemų.

Šie poliai labai ryškiai suspindo per Pagalbinio apvaisinimo įstatymo epopėją. Ir, perfrazuodama A. Širinskienę, siūlyčiau ieškoti ne moters, o kerštingų politikų ir šalia jų besisukančių kerštingų žmonių.

Galima užglaistyti nesėkmę tautinio kostiumo atgaivinimo idėja, kuriai negali nepritarti net didžiausi R. Karbauskio kritikai, tačiau žmonės ir jų pasauliai iš frakcijos niekur nedings. Tiksliau, ir tikslas yra, kad jie niekur nedingtų. Juk kiekvienas frakcijos narys – aukso vertės. Kad susikibo pečiais medikų bendruomenės, R. Karbauskiui nė motais. R. Karbauskis nuo Pagalbinio apvaisinimo įstatymo keitimo atsitraukė, kai tik suprato, jog šis klausimas ne Lietuvą skaldo (jos didžiosios dalies šis klausimas net nepasiekė), o jo paties frakciją.
Jei prie klausimo prisiliečia P. Urbšys, tai visada atsiras įtarimų, kad embrionai eksportuojami, juos išvaža, parduoda juodojoje rinkoje ir lietuviukai pagal kilmę niekada gyvenime nesužinos, kad jie lietuviai.
Indrė Makaraitytė

Nelogiška ir keista būtų, jei būtų buvę kitaip. Dalis valstiečių frakcijos yra racionalūs žmonės. Racionalūs tiek, kad vėlyvą pavasarį ir vasaros pradžioje suprato, jog šie rinkimai greičiausiai bus valstiečių banga ir jei jie neįsės į R. Karbauskio ir S. Skvernelio valtį, tai liks ant kranto mojuoti spalvotomis vėliavėlėmis.

Neįtikima, kad S. Jakeliūnui, V. Poderiui ar V. Sinkevičiui galėtų kilti klausimas dėl to, kaip turi būti gydomi žmonės. Retas kuris iki šio Pagalbinio apvaisinimo įstatymo taisymo buvo susipažinęs su šaldomų embrionų problema ir buvo rimtai pagalvojęs, kad jiems reikės rinktis – embrionas ar galintis gimti vaikas.

Ir yra kita frakcijos dalis. Čia be tų, kurie žiūri R. Karbauskiui į lūpas ir išvis neturi savo nuomonės. Šie nesiskaito.

Seimas yra vieta, kurioje turi būti diskutuojama, ginčijamasi, aiškinamasi ir čia turi gimti kompromisai. Ir šia prasme toji kita dalis valstiečių frakcijos nėra bloga savaime tik todėl, kad mano, jog kiaušialąsčių šaldymo metodas nekelia etikos klausimų ir todėl geresnis nei embrionų šaldymo.

Blogai yra tai, kad jie nuo pat pirmų savo buvimo Seime dienų yra pikti dėl visų neteisybių, lydėjusių juos iki šiol. Ir R. Karbauskio atvesti į Seimą, gavę tribūną ir valdžią, susidaro įspūdis, jie nori atsikeršyti.
Juk apšaukus nevaisingas šeimas gydančius gydytojus pinigų ištroškusiais prekiautojais viltimi, o embrionų šaldymo metodu besinaudojančios žmones – savo dar negimusių vaikų žudikais, gali būti pereita prie kito klausimo: dabar laikas uždrausti abortus.
Indrė Makaraitytė

A. Širinskienė, komiteto pirmininkė, į kovą už kiaušialąsčių šaldymą ir kiekvieno embriono išgyvenimą stojo kaip į kryžiaus žygį. Jei prieš savaitę žurnalistai nebūtų išpreparavę jos disertacijos, gal ir dėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymo būtų mažiau įtampos. Bet Komiteto pirmininkė užsibarikadavo ir nuo šiol dar įtariau žiūrės į pasaulį. Visi, kas klausia – priešai. Kas kritikuoja – dvigubi.

Povilas Urbšys pyktį dėl šio įstatymo atsinešė iš ano Seimo. Ten jo nekompetenciją pagalbinio apvaisinimo srityje paviešino žodžio kišenėje neieškanti tuomet dar Seimo narė Vida Marija Čigriejienė.

Ir A. Širinskienė nėra vieniša. Jai gelbėjo nemenka armija ir diplomuotų, ir mažiau diplomuotų gydytojų, kurie taip pat jaučiasi neišklausyti, neįvertinti, neišgirsti ir menkinami. Gal taip yra ir dėl objektyvių priežasčių, sunku pasakyti, bet jautriose diskusijose dėl pagalbinio apvaisinimo, vadinasi, buvo likę daug įtampų. O jei prie klausimo prisiliečia P. Urbšys, tai visada atsiras įtarimų, kad embrionai eksportuojami, juos išvaža, parduoda juodojoje rinkoje ir lietuviukai pagal kilmę niekada gyvenime nesužinos, kad jie lietuviai.

Po raštu, palaikančiu kiaušialąsčių šaldymo metodą, kuriuo ir mojavo R. Karbauskis, pasirašę gydytojai prisipažįsta, kad apie pagalbinį apvaisinimą jie menkai tenusimano, jie negali žongliruoti skaičiais ir nelabai galėtų diskutuoti apie naujausius mokslo pasiekimus. Mes – už etišką mediciną, sako šie gydytojai. Ir tai yra jų niekieno anksčiau neišklausyta pozicija.
R. Karbauskis nuo Pagalbinio apvaisinimo įstatymo keitimo atsitraukė, kai tik suprato, jog šis klausimas ne Lietuvą skaldo (jos didžiosios dalies šis klausimas net nepasiekė), o jo paties frakciją.
Indrė Makaraitytė

Ir už tos pozicijos jauti tvyrant pyktį: dabar tegul jie (suprask, pagalbiniu apvaisinimu užsiimantys gydytojai) patiria, ką reiškia, kai tavęs negirdi; komercinių gydymo įstaigų gydytojai suinteresuoti – jie tau gali įrodyti, kad vaikų turėti negali ir tau reikia brangaus gydymo; jie „nupirko“ viešąją erdvę ir iki šiol tų kitų, etikos standartų besilaikančių gydytojų, nuomonei neleido pasirodyti; jie ir taip viską jau pasakė, ką turėjo pasakyti. Ir visą savaitę klausėmės aštrios diskusijos, kuri tik gilino keliasdešimties tūkstančių nevaisingų šeimų neviltį.

Viskas kol kas baigėsi sveiko proto pergale su garsiu R. Karbauskio pažadu saugoti embrionus amžinai, tačiau tai tik pradžia. Pradžia, nes tų neišklaustų ir dėl to piktų žmonių šiame Seime ir aplink Seimą yra daugiau nei ankstesniuose – permainų šūkį kiekvienas supranta labai individualiai. Vieniems permainos yra pokyčiai valdžios koridoriuose. O kitiems... juk apšaukus nevaisingas šeimas gydančius gydytojus pinigų ištroškusiais prekiautojais viltimi, o embrionų šaldymo metodu besinaudojančios žmones – savo dar negimusių vaikų žudikais, gali būti pereita prie kito klausimo: dabar laikas uždrausti abortus.

R. Karbauskio simpatikai sako, kad Pagalbinio apvaisinimo įstatymo keitimas ir argumentai, kad embrionų šaldymo metodą turi keisti kiaušialąsčių šaldymas, yra ne jo idėja, ne jo arkliukas ir ne jis pats tai sugalvojo. Tačiau gavo karčią pamoką, ką gali jam iškrėsti pabira frakcija ir per rinkimų kampaniją dalinti pažadai visiems iš eilės mainais už balsus. Kaip jis šią pamoką išmoko ir ką iš jos išmoko, mes greitai sužinosime.