Statistikos guru Vladas Gaidys suskubo perspėti, kad vasarą į rinkimus ateis žymiai mažiau žmonių. Politologė Ainė Ramonaitė išreiškė nuogąstavimą, kad paankstinus rinkimų datą, jiems nespėtų pasiruošti daugelis naujųjų partijų. Aš drįstu pridėti tik keletą prielaidų apie I. Degutienės ir opozicijos racionalius sprendimus ir jų išdavą. Pavadinkime tai vaivorykštine sąmokslo teorija.

Vasarą balsuoja tik konservatoriai

Ponia Degutienė, žinoma, prisimena pastaruosius masinius rinkimus – į Europos parlamentą, kurie taip pat vyko vasarą, 2009 m. birželio 7 d. Juose dalyvavo tik 21 procentas rinkėjų, ir Tėvynės Sąjunga nugalėjo, pasitenkinusi vos 5 procentais visų galinčių balsuoti Lietuvos gyventojų balsų. 2011 m. liepą konservatorius Naglis Puteikis Klaipėdos Danės apygardoje buvo išrinktas, prie balsadėžių atėjus vos 8 procentams rinkėjų. Taip jau yra, kad dažniausiai nepopuliarius rinkimus laimi partijos, esančios valdžioje. Taisyklė paprasta – žmogus tikrai neatsisakys kelionės į Turkiją, net jeigu labai nekenčia Kubiliaus.

Giedrius Surplys
Taip jau yra, kad dažniausiai nepopuliarius rinkimus laimi partijos, esančios valdžioje. Taisyklė paprasta – žmogus tikrai neatsisakys kelionės į Turkiją, net jeigu labai nekenčia Kubiliaus.
Nenuvertinkime ir senos geros lietuvių meilės aukai. Daugelio akyse Tėvynės sąjunga siekia išankstinių rinkimų, nes nuo jos nusisuko koalicijos partneriai ir juos nuskriaudė prezidentė. Paprastai tariant, nebeišgali dirbti su tais niekšais. Be to, būtent dabar už juos stojo nemažai visuomenės veikėjų. Tad liepą rinkimų biuleteniuose nieko geriau už šią partiją neras ne tik jos nariai, kurie sudaro apie procentą visų rinkėjų, ir kurie visada balsuoja drausmingai, bet ir nauji (negaliu nepanaudoti dabar labai madingo naujadaro) simpatikai.

Tad ar tikrai I. Degutienės vilionėms pasiduodantys Socialdemokratai, Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“ nesupranta, kad savo rankomis numazgos oponentų visos kadencijos purvą.

Į šviesią ateitį

Turint omenyje tai, kad socialdemokratai labai aktyviai reklamuojasi jau keletą mėnesių, darbiečiai apsnūdę atrodo tik savo byloje, bet tikrai ne viešųjų ryšių srityje, o tvarkiečius dėmesio centre išlaiko Rolandas Paksas, išankstiniai rinkimai jų taip pat negąsdina. Štai čia ir kyla įtarimas, ar nebus Seimo pirmininkė su opozicija sutarusi dėl išankstinių rinkimų? 

Kam I. Degutienei to reikia? Pirmiausia tam, kad galėtų tikėtis 85 pritarimo balsų Seime, būtinų paskelbti išankstinius rinkimus. Socialdemokratams, darbiečiams ir tvarkiečiams nubalsavus vieningai, jau būtų surinkta 50 „už“. Taigi, Seimo pirmininkės iniciatyvą beturėtų palaikyti maždaug pusė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių. 

Giedrius Surplys
Neatmeskime galimybės, kad I. Degutienė, netgi viešai paskelbusi savo nusivylimą politika, pasvarsto, kas būtų, jeigu visuomenės pasitikėjimas ja nustotų kritęs ir imtų kilti. O Seimo išvaikymas juk nepakenks nė vieno žmogaus reitingams!
Negalime įlįsti į žmogaus vidų ir sužinoti jo minčių, tačiau galime daryti prielaidas, kad politikai yra ambicingi žmonės, ypač jausdami visuomenės palaikymą. Taigi, neatmeskime galimybės, kad I. Degutienė, netgi viešai paskelbusi savo nusivylimą politika, pasvarsto, kas būtų, jeigu visuomenės pasitikėjimas ja nustotų kritęs ir imtų kilti. O Seimo išvaikymas juk nepakenks nė vieno žmogaus reitingams!

Be to, I. Degutienė siūlo sutarus dėl išankstinių rinkimų paskelbti „moratoriumą visoms interpeliacijoms ir laikinosioms komisijoms“ ir priimti svarbiausius strateginius sprendimus dėl energetinių projektų. Žodžiu, išdegus planui, Seimo pirmininkė į išankstinius rinkimus liepą ateis šlovėje: Seimo taikintoja ir išvaikytoja; energetikos gelbėtoja. Jeigu jos partija dar ir išneš sveiką kudašių rinkimuose, I. Degutienės laukia šviesiausia ateitis Tėvynės sąjungoje.

Politikoje staigmenų nebūna

Bet kam gi išankstiniai rinkimai opozicijai? Iš tiesų sunku būtų patikėti, kad socialdemokratai, darbiečiai ir tvarkiečiai taip išsiilgo valdžios, jog į rinkimus eis net tada, kai jų elektoratas kaitins bambas prie ežerų ar užsienyje. Vargu ar trys opozicijos banginiai nepagalvojo ir apie tai, jog šio Seimo traukinys nebeatsistos ant bėgių, tad kuo ilgiau valdantieji dirbs, tuo labiau save kompromituos. Nemanau, kad baimę kelia ir politikos naujokai.

Taigi, opozicijos sprendimas palaikyti išankstinius rinkimus norom nenorom perša sąmokslo teoriją. Gal socialdemokratai, darbiečiai ir tvarkiečiai nusprendė visiškai minimizuoti rinkiminę riziką, su I. Degutiene ir ją palaikančiais Tėvynės sąjungos politikais nubraižydami liepos mėnesio vaivorykštės – kairiųjų ir dešiniųjų koalicijos eskizą? Ir vilkas bus sotus... ir liberali avis nebegyva. Ar tokį planą įmanoma suregzti per naktį? O kas sakė, kad jis suregztas tik dabar?